Πέθανε σε ηλικία 80 ετών ο επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος του Βιετνάμ Νγκουγιέν Φου Τρονγκ

Ο ισχυρότερος ηγέτης της ασιατικής χώρας τα τελευταία 13 χρόνια αφήνει ένα τεράστιο πολιτικό κενό που είναι αβέβαιο πως ο διάδοχός του θα αναπληρώσει.
Open Image Modal
Ο Βιετναμέζος Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Nguyen Phu Trong απευθύνεται στα μέσα ενημέρωσης στο Ανόι του Βιετνάμ, στις 10 Σεπτεμβρίου 2023.
via Associated Press

Ο Νγκουγιέν Φου Τρονγκ , γενικός γραμματέας του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος του Βιετνάμ και ο ισχυρότερος πολιτικός της χώρας, πέθανε μετά από μήνες σοβαρής ασθένιας, ανέφεραν τα επίσημα μέσα ενημέρωσης την Παρασκευή. Ήταν 80 ετών και υπηρέτησε στο πιο ισχυρό αξίωμα στη χώρα για 13 χρόνια.

«Ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος Νγκουγιέν Φου Τρονγκ απεβίωσε στις 13:38 της 19ης Ιουλίου 2024 στο 108 Κεντρικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο λόγω γήρατος και σοβαρής ασθένειας», ανέφερε η εφημερίδα Nhan Dan.

Τα επίσημα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι θα πραγματοποιηθεί κρατική κηδεία.

Ο πρόεδρος του Βιετνάμ, Το Λαμ, ανέλαβε τα καθήκοντα του Τρονγκ την Πέμπτη, όταν το κόμμα ανακοίνωσε πως ο ηλικιωμένος ηγέτης χρειάστηκε να εστιάσει σε ιατρική θεραπεία.

Το κόμμα θα πρέπει να αποφασίσει αν ο Λαμ θα συνεχίσει ασκώντας χρέη γενικού γραμματέα του κόμματος μέχρι να λήξει η τρέχουσα θητεία στη θέση αυτή μετά το επόμενο Συνέδριο το 2026, ή αν θα εκλέξει νωρίτερα έναν νέο υποψήφιο από τις τάξεις του.

Η πιο ισχυρή προσωπικότητα στο Βιετνάμ από το 2011

Ο Τρονγκ κυριαρχούσε στην πολιτική του Βιετνάμ από το 2011, όταν εξελέγη επικεφαλής του κόμματος. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, εργάστηκε για την εδραίωση της εξουσίας του Κομμουνιστικού Κόμματος στο μονοκομματικό πολιτικό σύστημα του Βιετνάμ. Τη δεκαετία πριν αναλάβει τον κορυφαίο ρόλο στην πολιτική του Βιετνάμ, η ισορροπία δυνάμεων είχε μετατοπιστεί περισσότερο προς την κυβερνητική πτέρυγα υπό την ηγεσία του τότε πρωθυπουργού Νγκουγέν Ταν Ντουνγκ.

Γεννημένος το 1944 στο Ανόι, ο Τρονγκ ήταν ένας μαρξιστής-λενινιστής ιδεολόγος που απέκτησε πτυχίο φιλοσοφίας πριν γίνει μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος σε ηλικία 22 ετών. Θεωρούσε τη διαφθορά ως τη σοβαρότερη απειλή για τη διατήρηση της νομιμότητας του κόμματος.

«Μια χώρα χωρίς πειθαρχία θα ήταν χαοτική και ασταθής», δήλωσε ο Τρονγκ το 2016 μετά την επανεκλογή του στο τιμόνι του κόμματος. Επισήμως, το Βιετνάμ δεν έχει κορυφαίο ηγέτη, αλλά ο επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος θεωρείται παραδοσιακά ο πιο ισχυρός.

Open Image Modal
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, αριστερά, σφίγγει το χέρι με τον Γενικό Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος του Βιετνάμ Nguyen Phu Trong κατά τη διάρκεια συνάντησης στην έδρα της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος, στο Ανόι, Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024. (Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)
via Associated Press

Πολέμιος της διαφθοράς και η «διπλωματία του μπαμπού»

Ξεκίνησε μια σαρωτική εκστρατεία κατά της διαφθοράς, γνωστή ως «φλεγόμενος κλίβανος», η οποία στόχευσε τόσο τις επιχειρηματικές όσο και τις πολιτικές ελίτ. Από το 2016, χιλιάδες κομματικά στελέχη έχουν τιμωρηθεί πειθαρχικά. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι πρώην πρόεδροι Nguyen Xuan Phuc και Vo Van Thuong και ο πρώην επικεφαλής του κοινοβουλίου, Vuong Dinh Hue. Συνολικά, οκτώ μέλη του πανίσχυρου Πολιτικού Γραφείου απομακρύνθηκαν λόγω κατηγοριών για διαφθορά, σε σύγκριση με κανένα στο διάστημα μεταξύ 1986 και 2016.

Open Image Modal
Ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping, αριστερά, και ο Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος του Βιετνάμ Nguyen Phu Trong, σφίγγουν τα χέρια στο Κεντρικό Γραφείο του Κομμουνιστικού Κόμματος του Βιετνάμ στο Ανόι, Βιετνάμ, Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023. (AP Photo/Minh Hoang, Pool)
via Associated Press

 

Ο Τρονγκ σπούδασε στη Σοβιετική Ένωση από το 1981 έως το 1983 και υπήρχαν εικασίες ότι υπό την ηγεσία του το Βιετνάμ θα συνεργαζόταν περισσότερο τη Ρωσία και την Κίνα. Ωστόσο, το κράτος της Νοτιοανατολικής Ασίας ακολούθησε μια ρεαλιστική πολιτική της «διπλωματίας του μπαμπού», μια φράση που επινόησε ο ίδιος και αναφερόταν στην ευελιξία του φυτού, που λυγίζει αλλά δεν σπάει στους μεταβαλλόμενους αντίθετους ανέμους της γεωπολιτικής.

Υπό την εξουσία του το Βιετνάμ διατήρησε τους παραδοσιακούς δεσμούς του με τον πολύ μεγαλύτερο γείτονά του, την Κίνα, παρά τις διαφορές μεταξύ των δύο χωρών σχετικά με την κυριαρχία στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Ωστόσο ήρθε επίσης πιο κοντά στις Ηνωμένες Πολιτείες, αναβαθμίζοντας τους δεσμούς του με τον πρώην εχθρό του στον πόλεμο του Βιετνάμ στο υψηλότερο διπλωματικό καθεστώς, μια συνολική στρατηγική εταιρική σχέση.

 

Open Image Modal
Ο πρόεδρος του Βιετνάμ To Lam μιλάει κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο προεδρικό μέγαρο στο Ανόι, Βιετνάμ, στις 20 Ιουνίου 2024. Ο To Lam την Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024 ανέλαβε την κηδεμονία του Κομμουνιστικού Κόμματος λόγω της κακής κατάστασης της υγείας του επικεφαλής του κόμματος Nguyen Phu Trong, ανέφερε το κόμμα σε ανακοίνωσή του. (AP Photo/Minh Hoang, Pool, File)
via Associated Press

Η επόμενη μέρα

Η κληρονομιά του Τρονγκ είναι μικτή, με ακούσιο επακόλουθο της εκστρατείας κατά της δωροδοκίας να αποτελεί η διάβρωση των θεσμών εντός του Κομμουνιστικού Κόμματος. 

«Το Βιετνάμ μοιάζει όλο και περισσότερο με την Κίνα, όπου οι θεσμοί και οι κανόνες δεν έχουν τόση σημασία όσο η προσωπική εξουσία», δήλωσε ο Nguyen Khac Giang, του Προγράμματος Σπουδών Βιετνάμ στο Ινστιτούτο ISEAS-Yusof Ishak της Σιγκαπούρης.

Ο Λαμ, πρώην επικεφαλής της ισχυρής υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας, είχε κρίσιμο ρόλο και είχε επωφεληθεί σημαντικά από την εκστρατεία αυτή και εξελέγη πρόεδρος τον Μάιο μετά την παραίτηση του προκατόχου του εν μέσω κατηγοριών για ακαθόριστα αδικήματα.

Ο θάνατος του Τρονγκ αφήνει πίσω του ένα τεράστιο πολιτικό κενό στο Βιετνάμ. Αν και ο Λαμ θεωρείται ευρέως ως ο πιθανότερος επόμενος αρχηγός του κόμματος, ο Giang προβλέπει «μια πολύ αβέβαιη εποχή» στην πολιτική του Βιετνάμ, επειδή οι κανόνες και οι θεσμοί που διέπουν τη χώρα είναι «πολύ ασταθείς».

«Πλέον δεν αφορά μόνο τους κανόνες ή τις νόρμες, αλλά και το ποιος κατέχει την περισσότερη εξουσία», τόνισε.

Πηγή: Αssociated Press, ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP