Έως και 10 λεπτά χαμηλότερα από πέρυσι αναμένεται να διαμορφωθεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στην έναρξη της χειμερινής περιόδου, με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα των διεθνών τιμών.
Συγκεκριμένα όπως αναφέρουν πηγές των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών, η τιμή αναμένεται να κυμανθεί αύριο, πρώτη ημέρα διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, μεταξύ 1,36 - 1,38 ευρώ ανά λίτρο.
Έκπτωση 5% στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης και εξόφληση σε 12 άτοκες δόσεις με πιστωτικές κάρτες ελληνικών τραπεζών, από την Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου, (οπότε αρχίζει η διανομή του πετρελαίου) έως και τις 17 Νοεμβρίου 2023, ανακοίνωσε η ΕΚΟ.
Με την εφαρμογή της έκπτωσης η τελική τιμή αναμένεται να διαμορφωθεί κοντά στο 1,31 ευρώ ανά λίτρο, σημαντικά χαμηλότερα σε σχέση με την έναρξη της περιόδου θέρμανσης το 2022 που ήταν 1,41 ευρώ.
Έτσι, οι τιμές για εφέτος χωρίς επιδοτήσεις διαμορφώνονται σε χαμηλότερα επίπεδα από πέρυσι οπότε είχε δοθεί επιδότηση 20 λεπτά ανά λίτρο συν ΦΠΑ από τον προϋπολογισμό και επιπλέον 7.5 λεπτά από τα διυλιστήρια.
Οι τιμές αυτές, διευκρινίζεται, ισχύουν για τα μεγάλα αστικά κέντρα ενώ στην περιφέρεια και τα νησιά (όπως ισχύει παγίως) επιβαρύνονται με το κόστος μεταφοράς. Τα τελικά μεγέθη θα διαμορφωθούν αύριο με βάση τις διεθνείς τιμές και την ισοτιμία ευρώ / δολαρίου της Παρασκευής.
Το ενδιαφέρον των καταναλωτών είναι πάντως επί του παρόντος περιορισμένο, με τις παραγγελίες να είναι υποτονικές στη Βόρεια Ελλάδα καθώς οι καιρικές συνθήκες παραμένουν ευνοϊκές. Παράλληλα πολλοί είναι και εκείνοι που έχουν γεμάτες δεξαμενές καθώς αγόρασαν πετρέλαιο την άνοιξη, στη λήξη της προηγούμενης χειμερινής περιόδου όταν οι τιμές είχαν υποχωρήσει σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα προκειμένου να το αποθεματοποιήσουν για τον προσεχή χειμώνα.
Όπως ανέφεραν πηγές της αγοράς, η αντίδραση της διεθνούς αγοράς στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή είναι ως τώρα περιορισμένη καθώς η τιμή του αργού παραμένει σε επίπεδα χαμηλότερα σε σχέση με την περίοδο πριν τη σύρραξη.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) Θέμης Κιουρτζής, επικεφαλής του Σωματείου Πρατηριούχων Καυσίμων «Άγιος Χριστόφορος» επισήμανε ότι συγκριτικά με τον Οκτώβριο του 2022, η φετινή τιμή έναρξης του πετρελαίου θέρμανσης κινείται στα ίδια επίπεδα, αν και σε σχέση με τον Απρίλιο του 2022 καταγράφεται υψηλότερη κατά 23 λεπτά/λίτρο, «αφού τελικά πέρυσι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης έκλεισε στο 1,20 ευρώ/λίτρο», τονίζει ο κ. Κιουρτζής.
«Δυστυχώς η επίθεση της Χαμάς το περασμένο Σάββατο, ανέκοψε την πτωτική πορεία που διέγραφε η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης και η οποία έδειχνε ότι ίσως και η τιμή αφετηρίας του να διαμορφωνόταν φέτος στο 1,35 ευρώ/λίτρο» επισημαίνει.
Στο πλαίσιο αυτό, και υπό τη διεθνή συγκυρία και στη Μέση Ανατολή, «πλέον κανείς δεν μπορεί να κάνει την παραμικρή ασφαλή εκτίμηση για το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με τις τιμές στα καύσιμα, θέρμανσης και κίνησης», τονίζει ο κ. Κιουρτζής.
Υπενθυμίζεται ότι πρόταση της ΠΟΠΕΚ είναι τα 237 εκατ. ευρώ που αναμένεται να διαθέσει ως επιδότηση η κυβέρνηση για το πετρέλαιο θέρμανσης, να δοθούν απευθείας στην αντλία ώστε να υπάρχει άμεσα όφελος για τον καταναλωτή. «Έτσι, ο καταναλωτής θα πληρώνει λιγότερα χρήματα όταν προμηθεύεται το πετρέλαιο θέρμανσης -ήτοι 1,16 ευρώ/λίτρο- δεν θα χρειάζεται να περιμένει για επιστροφές και την ίδια στιγμή θα αποφεύγονται οι γραφειοκρατικές διαδικασίες», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Κιουρτζής, επισημαίνει ότι οι τιμές των καυσίμων, παρά την πτώση που σημειώνουν τελευταία, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα για τον μέσο Έλληνα καταναλωτή, «με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί η κατανάλωση σε ντίζελ και βενζίνη».
Αναφορικά με την πορεία της αγοράς το 2022, ο κ. Κιουρτζής τονίζει πως παρά το γεγονός ότι στο πρώτο τρίμηνο πέρυσι καταγράφηκε αύξηση άνω του 30% στις παραγγελίες για προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης στη Βόρεια Ελλάδα, τελικά «κλείσαμε στα επίπεδα του 2021». Σήμερα, στον νομό Θεσσαλονίκης, λειτουργούν περί τα 400 πρατήρια, εκ των οποίων τα 150 από εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών, ενώ την τελευταία πενταετία τουλάχιστον 100 πρατήρια στο νομό, είτε κατέβασαν ρολά, είτε πέρασαν στα χέρια των ομίλων.
Πιο σημαντικές είναι οι επιπτώσεις στην τιμή του φυσικού αερίου, που επέστρεψε σε επίπεδα κοντά στα 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα, παρά το γεγονός ότι οι υπόγειες αποθήκες στην Ευρώπη είναι γεμάτες ενόψει του χειμώνα.
Ο λόγος είναι ότι η προσφορά είναι περιορισμένη με αποτέλεσμα γεγονότα όπως η διακοπή λειτουργίας του αγωγού Φινλανδίας -Εσθονίας, ή το ενδεχόμενο περιορισμού των εξαγωγών από το Ισραήλ και την Αίγυπτο λόγω του πολέμου να επηρεάζουν άμεσα τις τιμές.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ