Πετρέλαιο: Ποιες χώρες θα πληγούν περισσότερο όταν φτάσει τα 100 δολάρια το βαρέλι

Οι περικοπές πετρελαίου από τις χώρες του ΟΠΕΚ+ θα ξεκινήσουν τον Μάϊο και θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος του 2023.
Open Image Modal
Anadolu Agency via Getty Images

Η αιφνιδιαστική μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 1.6 εκατ. βαρέλια την ημέρα από τον ΟΠΕΚ και τους συμμάχους του, μεταξύ των οποίων και η Ρωσία, οδηγεί το νέο ραλι τιμών με το βαρέλι να αναμένεται να φτάσει και τα 100 δολάρια μέσα στο 2023.

Σύμφωνα με αναλυτές του CNBC, οι νέες αυξήσεις θα επηρεάσουν περισσότερο μεγάλους εισαγωγείς πετρελαίου όπως η Ινδία, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα αλλά και χώρες που δεν διαθέτουν πετρελαϊκούς πόρους.

«Δεν είναι οι ΗΠΑ αυτές που θα πληγούν περισσότερο όταν το πετρέλαιο φτάσει τα 100 δολάρια, αλλά οι χώρες που δεν έχουν εγχώριους πετρελαϊκούς πόρους όπως Ιαπωνία, Ινδία, Γερμανία, Γαλλία και άλλες», δήλωσε ο Πάβελ Μολτσάνοφ, διευθύνων σύμβουλος της ιδιωτικής τράπεζας επενδύσεων Raymond James.

«Οι χώρες αυτές έχουν υψηλό βαθμό εξάρτησης από τις εισαγωγές και υψηλό μερίδιο ορυκτών καυσίμων στα συστήματα πρωτογενούς ενέργειας τους και τις βιομηχανίες τους. Είναι κυρίως αναδυόμενες αγορές, στη Νότια και Νοτιοανατολική Ασία, αλλά και οι βαριές βιομηχανίες της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας», δήλωσε ο διευθυντής του Eurasia Group, Χένινγκ Γκλόιστειν

Οι περικοπές πετρελαίου από τις χώρες του ΟΠΕΚ+ θα ξεκινήσουν τον Μάϊο και θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος του 2023.

Τόσο η Σαουδική Αραβία όσο και η Ρωσία θα μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, ενώ άλλα μέλη του ΟΠΕΚ όπως το Κουβέιτ , το Ομάν, το Ιράκ, η Αλγερία και το Καζακστάν έχουν συμφωνήσει να μειώσουν επίσης την παραγωγή.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent διαπραγματεύονταν σήμερα 0,57% υψηλότερα στα 85,41 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού West Texas Intermediate διαμορφώθηκαν κατά 0,5% στα 81,11 δολάρια το βαρέλι.

Ινδία

Η Ινδία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου στον κόσμο και αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο με μεγάλη έκπτωση από τότε που επιβλήθηκαν κυρώσεις στη Ρωσία ως απάντηση στην εισβολή της στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, οι εισαγωγές αργού πετρελαίου της Ινδίας αυξήθηκαν κατά 8,5% τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

«Αν και εξακολουθούν να επωφελούνται από το μειωμένο ρωσικό αέριο, ήδη πλήττονται από τις υψηλές τιμές άνθρακα και φυσικού αερίου», είπε ο Γκλόιστειν

«Εάν το πετρέλαιο αυξηθεί περαιτέρω, ακόμη και το μειωμένο ρωσικό αργό θα αρχίσει να βλάπτει την ανάπτυξη της Ινδίας».

Ιαπωνία

Το πετρέλαιο είναι η πιο σημαντική πηγή ενέργειας στην Ιαπωνία και αντιπροσωπεύει περίπου το 40% του συνολικού ενεργειακού εφοδιασμού της.

 «Δεν έχει αξιοσημείωτη εγχώρια παραγωγή, η Ιαπωνία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές αργού πετρελαίου, με το 80% έως το 90% να προέρχεται από την περιοχή της Μέσης Ανατολής», ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.

 Νότια Κορέα

Ομοίως για τη Νότια Κορέα, το πετρέλαιο αποτελεί τον κύριο όγκο των ενεργειακών αναγκών της, σύμφωνα με την ανεξάρτητη εταιρεία ερευνών Enerdata.

 «Η Νότια Κορέα και η Ιταλία εξαρτώνται περισσότερο από το 75% από το εισαγόμενο πετρέλαιο», επεσήμανε ο Μολτσάνοφ.

 Η Ευρώπη και η Κίνα είναι επίσης «υψηλά εκτεθειμένες», σύμφωνα με τον Gloystein.

 Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η έκθεση της Κίνας ήταν ελαφρώς μικρότερη λόγω της εγχώριας παραγωγής πετρελαίου, ενώ η Ευρώπη στο σύνολό της βασίζεται κυρίως σε πυρηνικά, άνθρακα και φυσικό αέριο παρά σε ορυκτά καύσιμα στο πρωτογενές ενεργειακό μείγμα.

 Επιπτώσεις στις αναδυόμενες οικονομίες

Ορισμένες αναδυόμενες αγορές, όπως η Αργεντινή, η Τουρκία, η Νότια Αφρική και το Πακιστάν που «δεν έχουν την ικανότητα σε ξένο νόμισμα να υποστηρίξουν αυτές τις εισαγωγές καυσίμων», θα επηρεαστούν αρνητικά από την τιμή των 100 δολαρίων, είπε ο Μολτσάνοφ.

Ο αναλυτής υποστηρίζει πάντως, ότι η τιμή του Brent δεν θα παραμέονει για μεγάλο χρονικό διάστημα σε αυτό το ύψος, λέγοντας ότι το πιθανότερο είναι να σταθεροποιηθεί στα επίπεδα των 80 δολαρίων το βαρέλι.

 Η Σρι Λάνκα, η οποία δεν παράγει πετρέλαιο στην εγχώρια αγορά και εξαρτάται 100% από τις εισαγωγές, είναι επίσης πολύ ευαίσθητη σε σκληρότερα πλήγματα, είπε.

«Οι χώρες με τα λιγότερα ξένα νομίσματα που είναι εισαγωγείς θα πληγούν περισσότερο επειδή το πετρέλαιο κοστολογείται σε αμερικανικό δολάριο», δήλωσε η ιδρύτρια της Energy Aspects, Amrita Sen, η οποία πρόσθεσε ότι το κόστος των εισαγωγών θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο εάν ανατιμηθεί το δολάριο.