Πετρέλαιο: Ψύχραιμα αντιμετώπισαν οι αγορές την δολοφονία Νασράλα και την ένταση στη Μ. Ανατολή

Αναλυτές εκτιμούν ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος ενός ολοκληρωτικού πολέμου μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ γεγονός που θα εκτίνασε την τιμή του πετρελαίου.
|
Open Image Modal
via Associated Press

Ψύχραιμα αντιμετώπισαν οι αγορές πετρελαίου την δολοφονία Νασράλα στο Λίβανο, παρά το γεγονός ότι η γεωπολιτική ένταση που κλιμακώνεται στη Μέση Ανατολή, είναι στην καρδιά των χωρών του ΟΠΕΚ και συνδέεται άμεσα και το Ιράν.

Το Brent σημείωσε άνοδο 1,56% στα 73,10 δολάρια το βαρέλι, West Texas Intermediate διαπραγματεύθηκε 1,09% υψηλότερα στα 68,19 δολάρια το βαρέλι.

Ενώ οι εχθροπραξίες σε όλη τη Μέση Ανατολή έχουν αυξηθεί, δεν υπήρξε καμία διακοπή του εφοδιασμού πετρελαίου, υποστηρίζει ο Άντι Λίποου, πρόεδρος της Lipow Oil Associates.

«Η αγορά πετρελαίου δεν αναμένει έναν ολοκληρωτικό πόλεμο μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ που θα επηρεάσει την προσφορά», δήλωσε ο Άντι Λίποου στο CNBC.

Η αναστάτωση στην αγορά πετρελαίου παραμένει περιορισμένη τον τελευταίο χρόνο οπότε ξεκίνησε ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα ενώ οι τιμές του πετρελαίου, παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα λόγω της αυξημένης παραγωγής από τον Καναδά και τη Γουιάνα .

«Η εξόντωση της ηγεσίας της Χεζμπολάχ θα μπορούσε να προκαλέσει μια αντίδραση που θα επηρεάσει τις προμήθειες πετρελαίου, αλλά δεδομένου ότι κάτι τέτοιο δεν έγινε άμεσα, σημαίνει ότι η αγορά πετρελαίου πιθανότατα θα αποσιωπήσει τον κίνδυνο», δήλωσε ο Τζος Γιανγκ, CIO της Bison Interests.

 Ωστόσο, και οι δύο ειδικοί υπογραμμίζουν ότι μια ταχεία κλιμάκωση της σύγκρουσης στην περιοχή, θα μπορούσε να εκτοξεύσει τις τιμές του αργού πετρελαίου στα 100 δολάρια το βαρέλι.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την αγορά πετρελαίου παραμένει το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ, σύμφωνα με τον Λίποου.

«Εάν τα γεγονότα εξελιχθούν γρήγορα, οποιαδήποτε διακοπή στον εφοδιασμό πετρελαίου του Ιράν ή στις εξαγωγές πετρελαίου μέσω του Στενού του Ορμούζ θα μπορούσε να οδηγήσει τις τιμές του πετρελαίου πολύ πάνω από 100 δολάρια ανά βαρέλι», δήλωσε ο Γιανγκ.

Το στενό, μεταξύ του Ομάν και του Ιράν, είναι ένα ζωτικό κανάλι όπου περίπου το ένα πέμπτο της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου περνάει καθημερινά, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ.

Είναι ένας στρατηγικά σημαντικός πλωτός δρόμος που συνδέει τους παραγωγούς αργού στη Μέση Ανατολή με βασικές αγορές σε όλο τον κόσμο.