Πετρέλαιο στα αζήτητα: Το αβέβαιο μέλλον για το αργό και την οικονομία

Το προϊόν που αποτελεί τη βάση της παγκόσμιας οικονομίας από τα τέλη του 19ου αιώνα, βρίσκεται πλέον σε αφθονία σε ολόκληρο τον κόσμο
Open Image Modal
Κάτω από ένα ευρώ το πετρέλαιο στη Σαξονία, Γερμανία.
picture alliance via Getty Images

Στο κλείσιμο μίας εφιαλτικής συνεδρίασης στις 20 Απριλίου, η τιμή του αμερικανικού αργού παράδοσης Μαΐου καταβαραθρώθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία κάτω από το 0 δολάριο/βαρέλι, καθώς επενδυτές και κερδοσκόποι είναι έτοιμοι να πληρώσουν για να το ξεφορτωθούν ελλείψει δυνατότητας αποθήκευσης. Πρόκειται για την χειρότερη βουτιά από το 1946. 

Σε λίγους μόνο μήνες, η πανδημία του κορονοϊού έκανε τόσο εμφανή ζημιά στη ζήτηση καυσίμων - καθώς δισεκατομμύρια άνθρωποι περιόρισαν τις μετακινήσεις τους - που δεν συγκρίνεται με καμία ύφεση, κρίση και πόλεμο του παρελθόντος. Κυριολεκτικά, οι ΗΠΑ έχουν μείνει με τόσο πετρέλαιο που δεν ξέρουν τι να το κάνουν. 

Παρόλο που οι ασυνήθιστες αρνητικές τιμές του πετρελαίου ενδέχεται να μην επαναληφθούν, πολλοί στη βιομηχανία λένε ότι είναι προάγγελος για πιο δύσκολες μέρες στο μέλλον, και ότι τα χρόνια της υπερβολικής επένδυσης δεν θα διορθωθούν σε μια περίοδο εβδομάδων ή ακόμη και μηνών.

Ο Φρέντερικ Λώρενς, αντιπρόεδρος οικονομικών και διεθνών υποθέσεων στην Ανεξάρτητη Ένωση Πετρελαίου της Αμερικής, δήλωσε στο Reuters ότι «τα πράγματα αρχίζουν να χειροτερεύουν νωρίτερα από το αναμενόμενο».

Open Image Modal
zhengzaishuru via Getty Images

«Οι άνθρωποι λαμβάνουν ειδοποιήσεις από εταιρείες αγωγών που λένε ότι δεν μπορούν πλέον να πάρουν το αργό τους. Αυτό αποτελεί πρωτόγνωρο γεγονός», συνεχίζει. 

Το προϊόν που αποτελεί τη βάση της παγκόσμιας οικονομίας από τα τέλη του 19ου αιώνα, βρίσκεται πλέον σε αφθονία σε ολόκληρο τον κόσμο από την περασμένη εβδομάδα.

Στη Ρωσία, έναν από τους κορυφαίους παραγωγούς του κόσμου, η βιομηχανία εξετάζει το ενδεχόμενο να καταφύγει στην καύση του πετρελαίου της για να το αποσύρει από την αγορά, ανέφεραν πηγές στο Reuters.

Open Image Modal
Sushiman via Getty Images

Ο νορβηγικός πετρελαϊκός γίγαντας Equinor μείωσε το τριμηνιαίο μέρισμά του κατά τα δύο τρίτα. Την επόμενη εβδομάδα θα φέρει αναφορές κερδών από τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Exxon Mobil Corp, BP PLC και Royal Dutch Shell PLC. Όλοι αναμένεται να αναλύσουν περαιτέρω περικοπές δαπανών και οι επενδυτές θα παρακολουθούν στενά τον τρόπο με τον οποίο αυτές οι εταιρείες σκοπεύουν να διαχειριστούν τα μερίσματα.

 

Ο αμερικανός δισεκατομμυριούχος Χάρολντ Χαμ της Continental Resources εξήγησε σε αντιπροσωπείες στην Οκλαχόμα και τη Βόρεια Ντακότα στα μέσα της εβδομάδας  ότι δεν μπορούσε να γίνουν παραδόσεις αργού σε σε πελάτες, διότι ήταν κοστοβόρο, ακόμα και αν είναι κόντρα στην παρούσα νομοθεσία. 

«Υπογράφουμε συμβόλαια βάσει αυτών που έχουμε βιώσει σαν κοινωνία τα τελευταία 100 χρόνια. Εάν έχουμε ένα νέο γεγονός που δεν καλύπτεται από αυτούς τους κανόνες, τίθεται σε ισχύ ανωτέρας βίας». Αυτό λένε ο Χάρολντ Χαμ και άλλοι ότι αυτές είναι περιστάσεις εκτός του κανόνα. 

Η παρούσα κατάσταση σταυρώνει τα χέρια όλων των παραγωγών. Σε όλο τον κόσμο, κυβερνήσεις και εταιρείες ετοιμάζονται να κλείσουν την παραγωγή και πολλές έχουν ήδη ξεκινήσει.

Open Image Modal
The oil pump on the background of the sunset
Artem Peretiatko via Getty Images

 

Ο Οργανισμός των χωρών εξαγωγής πετρελαίου και οι σύμμαχοί του είχαν ήδη δεσμευτεί να καταγράψουν περικοπές 10 εκατομμυρίων βαρελιών ημερήσιας προσφοράς που δεν έχουν ακόμη τεθεί σε πλήρη ισχύ. Αυτή η δέσμευση δεν ήταν αρκετή για να αποτρέψει την πτώση του πετρελαίου κάτω από το μηδέν.

Πάνω από 600.000 βαρέλια ημερησίως για περικοπές παραγωγής έχουν ήδη ανακοινωθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, μαζί με άλλα 300.000 βαρέλια ημερησίως που σταμάτησαν στον Καναδά. Η κρατική εταιρεία Petrobras της Βραζιλίας μείωσε την παραγωγή κατά 200.000 bpd. Η Σαουδική Αραβία δηλώνει έτοιμη να λάβει οποιοδήποτε μέτρο στο εγγύς μέλλον. 

Η ζήτηση αναμένεται να μειωθεί κατά 29 εκατομμύρια bpd τον Απρίλιο, σύμφωνα με την Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ). Η IEA με έδρα το Παρίσι αναμένει αύξηση της κατανάλωσης τον Μάιο, αλλά οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι η προσδοκία της για μείωση μόλις 12 εκατομμυρίων bpd στη ζήτηση από έτος σε έτος μπορεί να είναι υπερβολικά αισιόδοξη.

 

Πηγή: Reuters