Πεζονήσι: Το εγκαταλελειμμένο Νησί των Ονείρων στην Εύβοια

Το πιο εντυπωσιακό είναι το ότι μπορεί να φτάσει κανείς στο νησί με τα πόδια, αφού συνδέεται με μια λωρίδα γης με την Εύβοια.
Open Image Modal
Πεζονήσι
Youtube

Το Νησί των Ονείρων ή το Πεζονήσι στην Εύβοια, είναι ένα μέρος με πολλές προοπτικές, αλλά χαμένο στην πορεία της ιστορίας. 

Μόλις δύο ώρες από την Αθήνα υπάρχει ένα άγνωστο, έρημο νησί με καταγάλανα, παραδεισένια νερά, μεγάλες αμμώδεις παραλίες και ψηλά, καταπράσινα δέντρα.

Δίπλα στην Ερέτρια στην Εύβοια, ένα μικρό νησί έγινε γνωστό στη δεκαετία του ’60 ως «Νησί των Ονείρων» και προσέλκυσε επισκέπτες από όλη τη χώρα, που ήθελαν να απολαύσουν στιγμές ηρεμίας κοντά στην πλούσια βλάστηση.

Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο αυτού του εγκαταλελειμμένου παραδείσου σήμερα, είναι το γεγονός ότι μπορεί να φτάσει κανείς εκεί με τα πόδια, αφού συνδέεται με μια μικρή λωρίδα γης με την Εύβοια. Γι′ αυτό το λένε Πεζονήσι.

Το νησί μοιάζει με προέκταση του λιμανιού και οι παραλίες του είναι μπλε και πεντακάθαρες. Πριν από 3 δεκαετίες στο Πεζονήσι υπήρχε ένα μεγάλο ξενοδοχείο και πολλά εστιατόρια, αλλά εδώ και πολλά χρόνια οι εγκαταστάσεις έχουν εγκαταλειφθεί για γραφειοκρατικούς λόγους. Ωστόσο, καθένας μπορεί να φτάσει εκεί, να περπατήσει και να απολαύσει το μπάνιο του στα κρυστάλλινα, παρθένα νερά. Στα τέλη της δεκαετίας του ’60 το Πεζονήσι αποτέλεσε πόλο έλξης για επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και τον κόσμο.

Μετά τη μεταπολίτευση και μετά από διαγωνισμό, η γη παραχωρήθηκε στην εταιρεία Rest Club AE, η οποία επένδυσε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε εξοπλισμό. Γύρω στο 2008, ωστόσο, η εταιρεία παρέδωσε το ακίνητο μετά την έξωση του Δήμου Ερέτριας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ενοικιαστής αποχώρησε επειδή αποδείχθηκε ότι δεν είχε προηγηθεί δημόσιος διαγωνισμός και μάλιστα έγινε απευθείας ανάθεση με ενοίκιο 100.000 ευρώ ανά εξάμηνο.

Το ακίνητο είναι ανεπιθύμητο από το 2008, ενώ μια πρόταση για την ανάπτυξη του νησιού από τον Ελληνοαμερικανό επιχειρηματία Λάμπρο Αγγελόπουλο, «κόλλησε» στην απίστευτη γραφειοκρατία και τη διαμάχη μεταξύ του δήμου και της ΕΤΑΔ, η οποία τελικά το 2012 απαγόρευσε να προχωρήσει με διαδικασία εκμετάλλευσης χωρίς την άδειά της. Έτσι το νησί παραμένει μέχρι σήμερα ανεκμετάλλευτο.

Πηγή: Rumble