Pfizer: Αποτελεσματικότητα πάνω από 90% στο εμβόλιό της για τον κορονοϊό

Ιδιαίτερα θετικά είναι τα αρχικά δεδομένα από μεγάλη μελέτη όσον αφορά στο πειραματικό της εμβόλιο.
|
Open Image Modal
Dado Ruvic / Reuters

Η Pfizer ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως το πειραματικό της εμβόλιο είχε αποτελεσματικότητα πάνω από 90% στην αποτροπή της Covid-19, με βάση αρχικά δεδομένα από μεγάλη μελέτη- σε κάτι που φαίνεται να αποτελεί μια μεγάλη νίκη στη μάχη κατά της πανδημίας η οποία έχει προκαλέσει τον θάνατο άνω του 1 εκατ. ανθρώπων, έχει πλήξει βαρύτατα την παγκόσμια οικονομία και έχει προκαλέσει αναστάτωση στην καθημερινή ζωή.

Η Pfizer και η γερμανική BioNTech SE είναι οι πρώτες φαρμακοβιομηχανίες που παρουσιάζουν επιτυχή δεδομένα από μια μεγάλης κλίμακας κλινική δοκιμή εμβολίου για τον κορονοϊό. Οι εταιρείες λένε πως μέχρι τώρα δεν έχουν διαπιστωθεί σοβαροί προβληματισμοί ασφαλείας και αναμένουν να ζητήσουν άδεια για έκτακτη χρήση στις ΗΠΑ αργότερα μέσα στον μήνα.

Εάν δοθεί έγκριση, ο αριθμός των δόσεων εμβολίου αρχικά θα είναι περιορισμένος. Εξακολουθούν επίσης να υφίστανται πολλά ερωτήματα, μεταξύ των οποίων και το για πόσο το εμβόλιο θα παρέχει προστασία. Ωστόσο τα νέα αυτά δημιουργούν ελπίδες πως άλλα εμβόλια υπό ανάπτυξη ενάντια στον ιό θα μπορούσαν επίσης να αποδειχθούν αποτελεσματικά.

«Σήμερα είναι μια μεγάλη ημέρα για την επιστήμη και την ανθρωπότητα» υποστήριξε ο Άλμπερτ Μπουρλά, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, σε δήλωσή του. «Φτάνουμε σε αυτό το κρίσιμο ορόσημο στο πρόγραμμα ανάπτυξης εμβολίου μας σε μια φάση που ο κόσμος το χρειάζεται περισσότερο, με τους ρυθμούς μόλυνσης να θέτουν νέα ρεκόρ, τα νοσοκομεία να πλησιάζουν σε κορεσμό και τις οικονομίες να προσπαθούν να ανοίξουν ξανά».

Η Pfizer αναμένει να επιδιώξει άδεια για ευρεία και έκτακτη χρήση του εμβολίου σε άτομα 16-85 ετών. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να έχει συγκεντρώσει δεδομένα ασφαλείας για περίπου τους μισούς από τους 44.000 συμμετέχοντες στη νέα μελέτη, τα οποία αναμένονται στα τέλη του Νοεμβρίου.

«Νιώθω σχεδόν έκσταση» είπε ο Μπιλ Γκρούμπερ, ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες της Pfizer στον τομέα των εμβολίων, σε συνέντευξη. «Είναι μια μεγάλη ημέρα για τη δημόσια υγεία και για τις δυνατότητες να εξέλθουμε όλοι μας από τις συνθήκες στις οποίες βρισκόμαστε τώρα».

Η Pfizer ανέφερε πως μεταβατική ανάλυση έγινε αφού 94 συμμετέχοντες στη δοκιμή παρουσίασαν Covid-19, εξετάζοντας πόσοι από αυτούς έλαβαν το εμβόλιο και πόσοι είχαν λάβει placebo. Η εταιρεία δεν αποκάλυψε πόσοι από αυτούς που νόσησαν είχαν πάρει το εμβόλιο. Ωστόσο αποτελεσματικότητα 90% υποδεικνύει πως όχι περισσότεροι από 8 εκ των 94 που νόσησαν με Covid-19 είχαν πάρει το εμβόλιο, που χορηγήθηκε σε δύο δόσεις, με διαφορά περίπου τριών εβδομάδων. Η αποτελεσματικότητα αυτή είναι πολύ πάνω από το 50% που απαιτείται από την FDA για ένα εμβόλιο για τον κορονοϊό.

Για να επιβεβαιώσει την αποτελεσματικότητά του, η Pfizer ανέφερε ότι θα συνεχίσει τη δοκιμή μέχρι να υπάρχουν 164 κρούσματα μεταξύ των συμμετεχόντων. Δεδομένης της νέας αύξησης στους ρυθμούς μολύνσεων στις ΗΠΑ, ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να επιτευχθεί κατά τις αρχές του Δεκεμβρίου, είπε ο Γκρούμπερ.

Τα δεδομένα δεν έχουν ακόμα εξεταστεί από άλλους επιστήμονες ούτε δημοσιευτεί σε ιατρικό περιοδικό. Η Pfizer ανέφερε πως θα το κάνει αυτό μόλις έχει τα αποτελέσματα από ολόκληρη τη δοκιμή.

Οι Pfizer και BioNTech έχουν συμβόλαιο 1,95 δισ. δολαρίων με την κυβέρνηση των ΗΠΑ για 100 εκατ. δόσεις, αρχίζοντας από αυτό το έτος. Επίσης έχουν υπάρξει συμφωνίες με την ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά και την Ιαπωνία. Για να εξοικονομηθεί χρόνος, οι εταιρείες άρχισαν την παρασκευή του πριν διαπιστωθεί εάν ήταν αποτελεσματικό. Τώρα αναμένουν να παράγουν μέχρι 50 εκατ. δόσεις ή επαρκές εμβόλιο για να προστατευθούν 25 εκατ. άτομα φέτος.

Η Pfizer ανέφερε πως αναμένει να παράγει μέχρι και 1,3 δισ. δόσεις του εμβολίου του 2021.

Στο πλαίσιο της διεθνούς κούρσας για το εμβόλιο, οι πλουσιότερες χώρες έχουν κλείσει συμφωνίες δισεκατομμυρίων με εταιρείες όπως η Pfizer, η AstraZeneca Plc και η Johnson & Johnson, δημιουργώντας ερωτηματικά ως προς το πότε οι φτωχότερες χώρες θα αποκτήσουν δυνατότητα εμβολιασμών.

Το εμβόλιο της Pfizer και της BioNTech χρησιμοποιεί τεχνολογία mRNA (messenger RNA), που βασίζεται σε συνθετικά γονίδια τα οποία μπορούν να παραχθούν σε εβδομάδες- με αποτέλεσμα η παραγωγή τους σε κλίμακα να είναι ταχύτερη από ό,τι στα συμβατικά εμβόλια. Η Moderna Inc, το υποψήφιο εμβόλιο της οποίας χρησιμοποιεί παρόμοια τεχνολογία, αναμένεται να παρουσιάσει αποτελέσματα από τη μεγάλης κλίμακας δοκιμή της αργότερα μέσα στον μήνα.

Η τεχνολογία mRNA είναι σχεδιασμένη να προκαλεί ανοσολογική αντίδραση χωρίς τη χρήση παθογόνων, όπως πραγματικά σωματίδια ιού. 

Από μόνη της η Pfizer δεν θα έχει τη δυνατότητα να παρέχει άμεσα αρκετά εμβόλια για τις ΗΠΑ. Η κυβέρνηση Τραμπ είχε πει ότι θα είχε επαρκείς προμήθειες για τους 330 εκατ. κατοίκους ΗΠΑ που θα ήθελαν να εμβολιαστούν μέχρι τα μέσα του 2021.