Μαγειρεύουμε ατζέμ πιλάφι για το πιάτο ημέρας αυτής της εβδομάδας. Γίνεται με μοσχάρι ή αρνάκι.
Σμυρναίικη συνταγή με το ρύζι να τσιγαρίζεται χωριστά και μάλιστα σε εκλεκτής ποιότητας βούτυρο και στη συνέχεια να μπαίνει στην κατσαρόλα με το κρέας. Έτσι το ρύζι μαγειρεύεται μέσα στο ζουμί του κρέατος και πρέπει να σερβίρεται αμέσως, για να είναι μελάτο.
Θα προσθέσουμε μόνο κρεμμύδι ξερό σε ψιλά καρέ, σκορδάκι τριμμένο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Δεν προσθέτουμε αρωματικά ούτως ώστε η μυρωδιά του να είναι αυτή του βουτύρου και του κρέατος.
Καλή όρεξη.
Μερίδες: 4
Προετοιμασία: 10′
Μαγείρεμα: 1 ώρα και 15′, περίπου
Υλικά
800 γρ. ψαχνό (ζητάμε κομμάτι για μαγειρευτό - π.χ. μοσχαρίσια ελιά ή σπάλα), σε μικρά κομμάτια
300 γρ. ρύζι καρολίνα
1 μεγάλο κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
2 - 3 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες
2 κ.σ. βούτυρο για το ρύζι
2 κ.σ. βούτυρο για το κρέας
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Βάζουμε στην κατσαρόλα το λάδι ή το βούτυρο, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, και, όταν ζεσταθεί, τσιγαρίζουμε το μοσχάρι μαζί με το κρεμμύδι. Όταν ροδίσει από όλες τις πλευρές, προσθέτουμε το σκόρδο, κάνουμε ένα ανακάτεμα και προσθέτουμε λίγο αλατοπίπερο και νερό να το σκεπάσει κατά 3 - 4 εκ.
Μόλις κοχλάσει το υγρό, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε χαμηλή προς μέτρια, σκεπάζουμε και το αφήνουμε να μαγειρευτεί για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσει.
Περίπου 10′ προτού ολοκληρωθεί το μαγείρεμα του μοσχαριού, βάζουμε σε άλλη κατσαρόλα τις 2 κουταλιές βούτυρο και τσιγαρίζουμε το ρύζι, ανακατεύοντάς το διαρκώς μέχρι να αρχίσει να παίρνει ελαφρώς ξανθό χρώμα, για περίπου 10′.
Mόλις είναι έτοιμο το μοσχάρι, το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε μια πιατέλα και το σκεπάζουμε.
Μετράμε το υγρό και συμπληρώνουμε όσο χρειάζεται για να είναι 900 ml - 1 λίτρο. Ρίχνουμε το τσιγαρισμένο ρύζι, ανακατεύουμε, αλατίζουμε και το αφήνουμε να μαγειρευτεί - από τη στιγμή που θα κοχλάσει, μετράμε περίπου 10′. Ελέγχουμε μήπως χρειαστεί να προσθέσουμε επιπλέον νερό και να παρατείνουμε για λίγα λεπτά το μαγείρεμα.
Αποσύρουμε, βάζουμε στην κατσαρόλα το μοσχάρι, σκεπάζουμε με μια πετσέτα, τοποθετούμε από πάνω το καπάκι και αφήνουμε το φαγητό για 30′.
Το ανοίγουμε και δοκιμάζουμε αν είναι όσο βρασμένο θέλουμε. Αν όχι, προσθέτουμε λίγο βραστό νερό, ανακατεύουμε ανασηκώνοντάς το με δύο πιρούνια και το σκεπάζουμε για 10′ ακόμα.
Τρίβουμε πιπεράκι από πάνω και σερβίρουμε.
Tip
Αν θέλουμε, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λάδι στο μαγείρεμα του κρέατος. Σε αυτή την περίπτωση θέλουμε 4 κ.σ. ελαιόλαδο.
Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο - τεύχος #78» σε συνταγή Εύης Βουτσινά.