Πιάτο ημέρας: Φασολάδα με μαυρομάτικα, λουκάνικα και σέσκουλα

Συνοδεύουμε με φρέσκο ψωμί.
Open Image Modal
burwellphotography via Getty Images

Μαγειρεύουμε μια διαφορετική φασολάδα, για το πιάτο ημέρας αυτής της εβδομάδας, με μαυρομάτικα, λουκάνικα και σέσκουλα.

Θα προσθέσουμε καρότο, κρεμμύδι, σκορδάκι, δάφνη, θυμάρι, μαϊντανό και χυμό λεμόνι.

Καλή όρεξη.

Μερίδες: 6-7

Προετοιμασία: 40′

Αναμονή: 1 βράδυ

Μαγείρεμα: 2-2½ ώρες

Υλικά

500 γρ. μαυρομάτικα, μουλιασμένα αποβραδίς

2 λίτρα ζωμό λαχανικών ή νερό

1 καρότο καθαρισμένο ολόκληρο

5 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες ολόκληρες - ή όσο μας αρέσει

1 κρεμμύδι καθαρισμένο, ολόκληρο

1 δαφνόφυλλο

1 κλωνάρι φρέσκο ή ξερό θυμάρι ή 1 κ.γ. ξερό θυμάρι, τριμμένο

100 ml ελαιόλαδο

½ ματσάκι μαϊνατνο, τα φύλλα - ψιλοκομμένα

½ κιλό λουκάνικα χωριάτικα, κομμένα σε λεπτές ροδέλες

½ - 1 λεμόνι χυμό

1 κιλό σέσκουλα, τα φύλλα

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Ξεπλένουμε τα μαυρομάτικα και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με το ζωμό ή το νερό, το καρότο, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη δάφνη και το θυμάρι. Σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά και ξαφρίζουμε περιστασιακά με κουτάλα - όχι τρυπητή.

Το βράσιμο θα πάρει περίπου 2 ώρες ή μέχρι τα μαυρομάτικα να έχουν μαλακώσει πολύ καλά και να μην έχουν μείνει πολλά υγρά.

Αφαιρούμε από την κατσαρόλα το καρότο, το κρεμμύδι, τις σκελίδες σκόρδο, τη δάφνη και το θυμάρι (αν έχουμε βάλει κλωνάρι). Προσθέτουμε τα λουκάνικα και βράζουμε για 7-8 λεπτά ακόμη.

Παράλληλα, σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε μπόλικο νερό με αλάτι και μόλις κοχλάσει έντονα, ρίχνουμε τα σέσκουλα και τα βράζουμε για 3-4 λεπτά. Τα στραγγίζουμε και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα με τα μαυρομάτικα. Ρίχνουμε τον χυμό λεμόνι, το λάδι, το μαϊντανό και αλατοπιπερώνουμε.

Ανακατεύουμε, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για λίγη ώρα προτού σερβίρουμε.

Συνοδεύουμε με φρέσκο ψωμί.

Tip

Τα κοτσάνια από τα σέσκουλα τα κρατάμε για να τα βάλουμε σε ένα πιλάφι ή ένα ριζότο.

για τον ζωμό λαχανικών

Τσιγαρίζουμε 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 πράσο και 1 καρότο, κομμένα σε ροδέλες, σε ελάχιστο ελαιόλαδο. Σβήνουμε με 500 ml λευκό κρασί. Προσθέτουμε 2½ λίτρα νερό, 1 ματσάκι μυρωδικών - 1 κλωνάρι σέλινο, μαϊντανό, θυμάρι και 1 δαφνόφυλλο, κόκκους πιπεριού και τα βράζουμε για 20 λεπτά τουλάχιστον. Σουρώνουμε το ζωμό. Τα λαχανικά μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για βραστή σαλάτα με λαδόξιδο.

Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο - τεύχος #55» σε συνταγή Χριστόφορου Πέσκια.