Πιάτο ημέρας: Φασολάδα με σάλτσα πουτανέσκα και ψητό μπρόκολο

Εντελώς φθινοπωρινό.
Open Image Modal
RistoArnaudov via Getty Images

Επιλέγουμε για πιάτο ημέρας αυτής της εβδομάδας κάτι εντελώς φθινοπωρινό.

Μαγειρεύουμε μια διαφορετική εκδοχή της φασολάδας. Αφήνουμε τα φασόλια μας να βυθίζονται σε μια πικάντικη σάλτσα από ντομάτα, κάπαρη, αντζούγιες, σκορδάκι και μπούκοβο. Την γνωστή πουτανέσκα. Στρώνουμε μπρόκολο από πάνω και γαρνίρουμε με ελιές

Καλή όρεξη.

Μερίδες: 4

Προετοιμασία: 10 λεπτά

Μαγείρεμα: 40 λεπτά

Υλικά

για την φασολάδα

1 μεγάλο μπρόκολο ή 2 μικρά

1 λευκό κρεμμύδι, ξεφλουδισμένο και ψιλοκομμένο

3 σκελίδες σκόρδο, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες

1 κλαδάκι δεντρολίβανο

800 γρ. φασόλια ξεπλυμένα σε κρύο νερό

3 κ.σ. ελαιόλαδο

Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

για την πουτανέσκα

3 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε φέτες

5 αντζούγιες

 2 κ.σ. κάπαρη

¼-½ κουταλάκι μπούκοβο

400 γρ ντομάτες ψιλοκομμένες η κονκασέ

 70 γρ. μαύρες ελιές, κομμένες

3 κ.σ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα.

για την πουτανέσκα

Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα μικρό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και τηγανίζουμε το σκόρδο μέχρι να μαλακώσει - περίπου 2 με 3 λεπτά.

Προσθέτουμε τις αντζούγιες, πιέζοντάς τες στο τηγάνι με το κουτάλι μας, και προσθέτουμε την κάπαρη. Μόλις η κάπαρη τσιγαριστεί, ρίχνουμε το μπούκοβο και τις ντομάτες. Περιμένουμε να πάρει μια βράση και αφήνουμε να σιγοψηθεί.

για το μπρόκολο

Στρώνουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Κόβουμε το μπρόκολο σε τέταρτα κατά μήκος, τα αλείφουμε με ελιαόλαδο και τα απλώνουμε στον ταψί. Αλατοπιπερώνουμε και ψήνουμε για 20-25 λεπτά, μέχρι να αρπάξει λίγο στις άκρες και να είναι τρυφερό στη μέση.

για τα φασόλια

Ζεσταίνουμε 2 κ.σ. λάδι σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το δεντρολίβανο. Αλατοπιπερώνουμε και στη συνέχεια τσιγαρίζουμε απαλά για 10 λεπτά μέχρι το κρεμμύδι να μαλακώσει. Βγάζουμε το δεντρολίβανο, αφαιρούμε τα φύλλα από το κοτσάνι και τα ρίχνουμε στο τηγάνι.

Ρίχνουμε τα φασόλια που τα έχουμε πρώτα «πολτοποιήσει» ελάχιστα με το πρες πουρέ σε 200 ml κρύο νερό και σιγοβράζουμε όσο να ετοιμαστεί το μπρόκολο.

για το στήσιμο

Μοιράζουμε τα φασόλια στα πιάτα με 1 έως 2 κομμάτια μπρόκολο από πάνω, ανάλογα με το μέγεθός τους  και απλώνουμε από πάνω την πουτανέσκα. Γρανίρουμε με ελιές και λίγιο ελαιόλαδο.

Σερβίρουμε αμέσως,

Tip

Για καθαρά vegetarian προσέγγιση στην πουτανέσκα, αφαιρούμε τις αντζούγιες, χρησιμοποιούμε λίγο παραπάνω σκόρδο, 4 σκελίδες αντί για 3 και προσθέτουμε μια επιπλέον κουταλιά της σούπας κάπαρη.  

Πηγή: The Guardian