Πιάτο ημέρας: Χειροποίητη καλτσόνε με ντομάτα, ελιές και τέσσερα τυριά

Μαζί με κουκουνάρι, πιπεριές Φλωρίνης και ένα tip έκπληξη.
Open Image Modal
IndiaPix via Getty Images/IndiaPicture RF

Αναμφίβολα από τις πλέον αγαπημένες πίτσες. Και την συγκεκριμένη συνταγή θα την λατρέψουμε.

Έτσι λοιπόν για το πιάτο ημέρας αυτής της εβδομάδας ψήνουμε καλτσόνε με ντομάτα και ελιές. Θα χρησιμοποιήσουμε επίσης ντοματούλα, κατακόκκινες πιπεριές Φλωρίνης, κουκουνάρι, τεσσάρων ειδών τυριά και φρέσκο μαϊντανό.

Καλή όρεξη.

Μερίδες: 4

Προετοιμασία: 1 ώρα

Ψήσιμο: 25 λεπτά

Υλικά

για την ζύμη

5 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1/2 κ.σ. μαγιά

1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο

1/2 φλιτζάνι κεφαλοτύρι τριμμένο

αλάτι

για την γέμιση

3 ντομάτες ξεφλουδισμένες

2 πιπεριές Φλωρίνης ψιλοκομμένες

2 κ.σ. ελαιόλαδο

1 σκελίδα σκόρδο

3 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

15 ελιές χωρίς κουκούτσι

2 κ.σ. κουκουνάρια

250 γρ. μοτσαρέλα

250 γρ. τυρί φέτα

 1 φλιτζάνι γραβιέρα τριμμένη

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Ρίχνουμε σε ένα μπολ 2 φλιτζάνια χλιαρό νερό και διαλύουμε σε αυτό την μαγιά. Προσθέτουμε λίγο αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι να γίνουν χυλός. Αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος.

Βάζουμε σε μια λεκάνη το υπόλοιπο αλεύρι, λίγο αλάτι, το κεφαλοτύρι, το λάδι ( αφού κρατήσουμε μια κουταλιά), ρίχνουμε την φουσκωμένη μαγιά, λίγο χλιαρό νερό και τα ζυμώνουμε, μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακή. Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε να φουσκώσει.

Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το λάδι, σοτάρουμε ελαφρά το σκόρδο, ώσπου να ροδίσει και το αφαιρούμε. Προσθέτουμε τις πιπεριές, τον μαϊντανό, τα σοτάρουμε και αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά. Ρίχνουμε τα κουκουνάρια, τις ελιές κομμένες στα δύο, τις ντομάτες κομμένες σε κύβους, την μοτσαρέλα κομμένη σε κομμάτια, την φέτα λιωμένη με πιρούνι, την γραβιέρα, τρίβουμε λίγο πιπέρι και ανακατεύουμε.

Χωρίζουμε την ζύμη σε 4 μπαλάκια και τα ανοίγουμε με τον πλάστη σε χοντρά φύλλα. Αλείφουμε τις άκρες με νερό και μοιράζουμε την γέμιση. Τα κλείνουμε σε μισοφέγγαρα και γυρίζουμε τις άκρες προς τα μέσα.

Αλείφουμε τα καλτσόνε με λίγο λάδι, στρώνουμε σε ένα ταψί λαδόκολλα και τα τοποθετούμε. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 °C για 25 λεπτά.

Αφήνουμε να κρυώσουν και σερβίρουμε.

Tip

Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε 200 γρ. ζαμπόν ή μορταδέλα κομμένα σε κύβους.

Αναδημοσίευση από «Μαγειρεύοντας...πίτες και τάρτες» σε επιμέλεια συνταγών, Βάσιας Χριστοφόρου, εκδόσεις Φυτράκη.