Πιάτο ημέρας: Κανελόνια με μανιτάρια πλευρώτους και μπεσαμέλ

Γραβιέρα, ανθότυρο και λευκό κρασί.
Open Image Modal
Olesya Semenov / EyeEm via Getty Images

Νομίζω πως μετά από ένα δεκαήμερο κρεατοφαγίας χρειαζόμαστε μια γερή αποτοξίνωση

Έτσι λοιπόν επιλέγουμε για πιάτο ημέρας μια συνταγή με ζυμαρικά. Αυτή την φορά μαγειρεύουμε κανελόνια με μανιτάρια πλευρώτους, γραβιέρα, ανθότυρο, λευκό κρασί και βέβαια τέλεια μπεσαμέλ.

Καλή όρεξη και Καλή Χρονιά.

Μερίδες: 4

Προετοιμασία: 40 λεπτά

Ψήσιμο: 30 λεπτά

Υλικά

για τα κανελόνια

1/2 κιλό κανελόνια

1/2 κιλό μανιτάρια πλευρώτους

3 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

3 κ.σ. ελαιόλαδο

1/2 φλτζάνι κρασί λευκό

1/2 κιλό ανθότυρο

21/2 φλιτζάνια κεφαλογραβιέρα τριμμένη

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

για την μπεσάμελ

2 φλιτζάνια βούτυρο

1 κ.σ. ελαιόλαδο

1/2 φλιτζάνι αλέυρι για όλες τις χρήσεις

3 φλιτζάνια γάλα

λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο

αλάτι

Εκτέλεση

για τα κανελόνια

Βράζουμε αλ ντέντε τα κανελόνια λίγα λίγα σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα απλώνουμε σε μία πετσέτα.

Κόβουμε τα μανιτάρια σε φέτες και τα σοτάρουμε σε ένα τηγάνι με λίγο λάδι, μαζί με το κρεμμύδι. Ρίχνουμε λίγο αλάτι, πιπέρι, τον μαϊντανό, το κρασί και τα σιγοβράζουμε, μέχρι να μαλακώσουν. Αφού κρυώσουν, τα βάζουμε σε μία λεκάνη. Προσθέτουμε το ανθότυρο, τα 2 φλιτζάνια κεφαλογραβιέρα και τα ανακατεύουμε.

Αλείφουμε ένα ταψί με λάδι. Γεμίζουμε τα κανελόνια με το μείγμα των μανιταριών και τα τοποθετούμε στο ταψί.

για την μπεσαμέλ

Ρίχνουμε σε μία κατσαρόλα το βούτυρο, το λάδι, το αλεύρι, το γάλα, λίγο αλάτι, το μοσχοκάρυδο και τα ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η κρέμα. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά.

για το ψήσιμο

Στρώνουμε την μπεσαμέλ επάνω στα κανελόνια, πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη κεφαλογραβιέρα και ψήνουμε στους 190 βαθμούς για 30 λεπτά.

Αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και σερβίρουμε.

Tip

Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα πλευρώτους με άλλα μανιτάρια.

Αναδημοσίευση από «Μαγειρεύοντας... για γιορτινές στιγμές» από τις εκδόσεις Φυτράκη σε επιμέλεια συνταγών, Βάσιας Χριστοφόρου.