Κυριακάτικο τραπέζι: Καπνιστές μπριζόλες στο φούρνο με μπύρα

Και Baba au Rhum ή πιο απλά «Μπαμπάδες με Ρούμι».
|
Open Image Modal
Drbouz via Getty Images

Στρώνουμε το κυριακάτικο τραπέζι αυτής της εβδομάδας για να απολαύσουμε καπνιστές μπριζόλες στο φούρνο με μπύρα. Θα χρησιμοποιήσουμε επιπλέον υλικά όπως θυμάρι, σκόρδο και λίγο αλεύρι.

Για γλυκό θα σερβίρουμε φανταστικούς «Μπαμπάδες με Ρούμι» ή όπως είναι η επίσημη ονομασία Baba au Rhum.

Καλή όρεξη.

Μερίδες: 4

Προετοιμασία: 30 λεπτά

Μαγείρεμα: 30-35 λεπτά

Υλικά

8 μέτριες καπνιστές μπριζόλες

3-4 σκελίδες σκόρδο, λιωμένο ή ψιλοκομμένο

1 κουτί μπύρα

λίγο φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο

λίγο αλεύρι

ελαιόλαδο

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Αλατοπιπερώνουμε τις μπριζόλες και τις βάζουμε σε βαθύ ταψάκι ή πυρέξ που να τις χωράει σε μια στρώση. Προσθέτουμε το θυμάρι και τις περιχύνουμε με την μπύρα και το ελαιόλαδο.

Σκεπάζουμε τα ταψί με αλουμινόχαρτο και κάνουμε τρύπες σε διάφορα σημεία για να φεύγουν οι ατμοί που θα δημιουργηθούν κατά το ψήσιμο.

Τοποθετούμε το ταψί σε καλά προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε τις μπριζόλες στους 200 °C, για 30-35 λεπτά.

Βγάζουμε τις μπριζόλες από τον φούρνο και τις διατηρούμε ζεστές. Στραγγίζουμε τα υγρά που υπάρχουν στο ταψί και τα μεταφέρουμε σε κατσαρολάκι πάνω σε μέτρια φωτιά.

Διαλύουμε το αλεύρι σε λίγο κρύο νερό και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε για μερικά λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα μας.

Σερβίρουμε τις μπριζόλες σε μερίδες και τις περιχύνουμε με την σάλτσα.

Tip

Φροντίζουμε η μπύρα να τις σκεπάζει καλά, σε διαφορετική περίπτωση προσθέτουμε και άλλη μπύρα.

Μπορούμε να τις συνοδεύσουμε με πατάτες τηγανητές ή βρασμένο ρύζι με λαχανικά.

Αντί για αλεύρι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κορν φλάουρ.

Αν θέλουμε επιλέγουμε ματζουράνα αντί για φρέσκο θυμάρι.

Αναδημοσίευση από «Μυστικές Συνταγές» του Νικόλαου Τσελεμεντέ.

Baba au Rhum ή αλλιώς «Μπαμπάδες με Ρούμι»

Open Image Modal
Anton Petrus via Getty Images

Μερίδες: 12 (μία μεγάλη φόρμα με τρύπα)

Προετοιμασία: 50 λεπτά

Αναμονή: 1 ώρα και 15 λεπτά

Ψήσιμο: 25 λεπτά

Υλικά

για το σιρόπι

375 γρ. νερό

185 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική

1 κάψουλα βανιλίνη

ξύσμα από 1 λάιμ

75 γρ. ρούμι

για τη ζύμη

250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + επιπλέον για την φόρμα

15 γρ. νωπή μαγιά

100 γρ. νερό (ελαφρώς χλιαρό, όχι καυτό)

3 αυγά μεσαίου μεγέθους (150 γρ.)

75 γρ. βούτυρο αγελάδος, σε θερμοκρασία δωματίου + επιπλέον για την φόρμα

10 γρ. (2 κ.γ) ζάχαρη λευκή κρυσταλλική

5 γρ. (1 κ.γ.) αλάτι

για την σαντιγί βανίλιας

200 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά

20 γρ. ζάχαρη άχνη

1 λοβός βανίλιας (με ένα μαχαίρι κόβουμε κατά μήκος τον λοβό και ξύνουμε και παίρνουμε από μέσα τα σποράκια)

για την διακόσμηση

φρούτα του δάσους ή αχλάδια κομμένα

τριμμένη σοκολάτα

Εκτέλεση

για το σιρόπι

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά και τους δίνουμε μια βράση (μετράμε 10 δευτερόλεπτα από όταν ξεκινήσει να κοχλάζει έντονα το σιρόπι)

Αποσύρουμε από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.

για την ζύμη

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε νερό με τη μαγιά και ανακατεύουμε με το σύρμα έως ότου διαλυθεί η μαγιά, προσθέτοντας στη συνέχεια τη ζάχαρη με το αλάτι. Ρίχνουμε στον κάδο το αλεύρι και τα αυγά και ανακατεύουμε, αυτή τη φορά με τον γάντζο, μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη. Τέλος προσθέτουμε το βούτυρο συνεχίζοντας το ζύμωμα μέχρι να ενσωματωθεί και να γίνει μια μαλακή, λεία ζύμη.

Μεταφέρουμε τη ζύμη σε μια βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα του κέικ με τρύπα στη μέση. Την πιέζουμε απαλά προς τα κάτω - θα πρέπει να καλύψει τη φόρμα μέχρι τη μέση. Σκεπάζουμε το σκεύος χαλαρά με μεμβράνη και το αφήνουμε σε σχετικά ζεστό σημείο του σπιτιού για περίπου 30-40 λεπτά ή μέχρι η ζύμη να φουσκώσει και να φτάσει στο χείλος της φόρμας.

Αφαιρούμε τη μεμβράνη και ψήνουμε το γλυκό σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 °C, στον αέρα, για 15 λεπτά ή μέχρι να σταθεροποιηθεί. Έπειτα βγάζουμε από τον φούρνο, ξεφορμάρουμε προσεκτικά τον «μπαμπά» και τον ψήνουμε μόνο του, απευθείας πάνω στη σχάρα του φούρνου ή σε μια λαμαρίνα για περίπου άλλα 10 λεπτά και να πάρει χρώμα.

Δοκιμάζουμε αν ψήθηκε καλά στο εσωτερικό του τρυπώντας τον με ένα ξύλινο καλαμάκι για σουβλάκι - θέλουμε να βγει στεγνό. Μόλις είναι έτοιμος, τον βγάζουμε, αφήνουμε για 30 λεπτά να είναι χλιαρή η θερμοκρασία και τον τρυπάμε με το καλαμάκι εδω και εκεί.

Τον μεταφέρουμε στην κατσαρόλα ή σε ένα βαθύ μπολ που να τον χωράει και όπου έχουμε βάλει το κρύο σιρόπι. Θέλουμε όσο γίνεται να είναι βυθισμένος στο σιρόπι, γι′ αυτό βάζουμε απο πάνω και ένα βάρος. Αν δεν βυθίζεται πλήρως, τον γυρνάμε ανά λίγα λεπτά ή τον βρέχουμε συνεχώς με το σιρόπι με ένα κουτάλι ξανά και ξανά, μέχρι να απορροφήσει την ποσότητα. Υπολογίζουμε 15 λεπτά.

για την σαντιγί βανίλιας

Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το σύρμα την κρέμα γάλακτος με την άχνη και τα σποράκια βανίλιας, μέχρι να γίνει παχύρρευστη σαντιγί.

για την συναρμολόγηση

Τοποθετούμε τον «μπαμπά» σε μια πιατέλα και τον γαρνίρουμε με την σαντιγί βανίλιας. Γαρνίρουμε με φρούτα του δάσους ή με τα αχλάδια κομμένα σε φέτες και πασπαλισμένα με τριμμένη σοκολάτα ή μόνο με τριμμένη σοκολάτα.

Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο - τα γλυκά των Χριστουγέννων» σε συνταγή Αλέξανδρου Κόνιαρη.