Πιάτο ημέρας: Κοκκινόψαρο με πικάντικη σάλτσα και πιλάφι

Εναλλακτικά σερβίρουμε με βραστές πατάτες.
Open Image Modal
Carlo A via Getty Images

Μαγειρεύουμε κοκκινόψαρο με πικάντικη σάλτσα και πιλάφι για το πιάτο ημέρας.

Θα προσθέσουμε μπόλικο σκορδάκι σε ροδέλες, ολόκληρο ξερό κρεμμύδι, δάφνη, δυόσμο, πελτέ ντομάτας και λευκό κρασί.

Εναλλακτικά μπορούμε να σερβίρουμε το φαγητό μας με βραστές πατάτες.

Καλή όρεξη.

Μερίδες: 4

Προετοιμασία: 15′

Μαγείρεμα: 30′

Υλικά

1 κιλό κοκκινόψαρο

4 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες και κομμένες σε ροδέλες

1 κρεμμύδι ξερό μέτριο, καθαρισμένο και χαραγμένο στα 4

2 φύλλα δάφνης

40 ml ελαιόλαδο

½ κ.γ. δυόσμο ξερό, τριμμένο

2 κ.σ. κρασί λευκό

500 ml νερό

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, το κρεμμύδι και το ψάρι και το αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά για 12 λεπτά. Με μια τρυπητή κουτάλα αφαιρούμε το ψάρι, το τοποθετούμε σε μια πιατέλα και αφήνουμε το ζουμί να βράσει για άλλα 12′.

Στο μεταξύ καθαρίζουμε το ψάρι από την πέτσα και τα κόκκαλα και κρατάμε το ψαχνό.

Μόλις περάσουν τα 12′ βρασμού του ζωμού, προσθέτουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί.

Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά.

Βγάζουμε το κρεμμύδι, το λιώνουμε με ένα πιρούνι σε ένα πιάτο και το κρατάμε κατά μέρος. Σουρώνουμε και κρατάμε επίσης τον ζωμό κατά μέρος.

Στο μεταξύ, σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και σοτάρουμε το σκόρδο για 1′. Προσθέτουμε το λιωμένο κρεμμύδι, το κρασί και σοτάρουμε για άλλο 1′. Προσθέτουμε τη δάφνη, αλατοπίπερο, το δυόσμο, τον ζωμό με τον πελτέ και αφήνουμε να βράσουν για 4′-5′, μέχρι να πήξει η σάλτσα.

Τέλος προσθέτουμε το ψάρι, αφήνουμε για 1′-2′, να μελώσει μέσα στη σάλτσα και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Σερβίρουμε και συνοδεύουμε με λευκό ρύζι ή βραστές πατάτες.

Tip

Επειδή το κοκκινόψαρο είναι ψάρι Ατλαντικού, το βρίσκουμε μόνο κατεψυγμένο, οπότε πριν το μαγειρέψουμε φροντίζουμε να έχει ξεπαγώσει.

Αναδημοσίευση απο «γαστρονόμο - τεύχος #48» σε συνταγή Ντίνου Κιούση.