Πίτα με λαχανικά μας περιμένει στο πιάτο ημεράς αυτής της εβδομάδας.
Μαγειρεύουμε αγαπημένη κολοκυθόπιτα με κίτρινη γλυκοκολοκύθα, γιαούρτι, μαλακιά ξυνομυζήθρα, ντομάτα και φρέσκο δυόσμο για να μοσχομυρίζει.
Προσθέτουμε τριμμένη φέτα και γραβιέρα γλυκιά, πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι και το φαγητό μας πάιρνει άλλη διάσταση. Τρώγεται και κρύα.
Καλή όρεξη.
Μερίδες: 8 - 10 άτομα
Μαγείρεμα: 1 ώρα και 15 λεπτά
Υλικά
1 1/2 κιλό κίτρινη γλυκοκολκύθα
4 μέτριες πατάτες
1 κιλό ξινομυζήθρα μαλακιά
1/2 κιλό φέτα σκληρή τριμμένη
1 κ.σ. γραβιέρα γλυκιά τριμμένη
1 φλιτζάνη τσαγιού στραγγιστό γιαούρτι
2 μέτριες ντομάτες ψιλοκομμένες
1 κ.σ. φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
3 κ.σ. ελαιόλαδο
2 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι
1 κ.σ. σουσάμι
ελάχιστο αλάτι
πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
Κόβουμε τα κολοκύθια και τις πατάτες σε πολύ λεπτές φέτες. Τις βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ και τις αλατίζουμε. Τις αφήνουμε να βγάλουν τα υγρά τους και στην συνέχεια τις στραγγίζουμε.
Προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, τον δυόσμο, την μισή ποσότητα από τα τυριά, το ελαιόλαδο, το πιπέρι και 1 1/2 φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι και ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά.
Λαδώνουμε ελαφρά ένα ταψί, πασπαλίζουμε με λίγο αλέυρι και απλώνουμε το μείγμα με μία σπάτουλα. Στρώνουμε από πάνω τα υπόλοιπα τυριά και πασπαλίζουμε με το αλεύρι που μας έχει περισσέψει και το σουσάμι.
Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 40 λεπτά. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 35 λεπτά ακόμα στους 150 βαθμούς.
Σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου ή κρύο.
Tips
Αντί για ξυνομυζήθρα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μανούρι, όπως και πράσινα κολοκύθια αντί για κίτρινη γλυκοκολκύθα.
Αναδημοσίευση από Εδέσματα Ελληνικού Εορτολογίου από την Καθημερινή σε συνταγές Μυρσίνης Λαμπράκη.