Ετσι λοιπόν για το πιάτο ημέρας αυτής της εβδομάδας μαγειρεύουμε, κρεατόσουπα με τραχανά. Θα χρησιμοποιήσουμε μπόλικα ζαρζαβατικά όπως, κρεμμύδι, πράσο, καρότο, κολοκύθι παρέα με ντομάτα πελτέ, ενώ θα προσθέσουμε και γλυκάνισο.
Καλή όρεξη.
Μερίδες: 4-6
Προετοιμασία: 20 λεπτά
Μαγείρεμα: 3½
Υλικά
1½ κιλό μοσχάρι, κατά προτίμηση με κόκαλο, κομμένο σε μερίδες
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτά καρέ
1 πράσο μεγάλο (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος) κομμένο σε ροδέλες
2 μεγάλα καρότα, κομμένα σε μικρά καρεδάκια
1 μικρό κολοκυθάκι, σε μικρά καρεδάκια
1 κλωνάρι σέλινο (προαιρετικά) ψιλοκομμένο
200 γρ. τραχανάς
1 κ.σ. πελτές ντομάτας
1/2 κ.γ. γλυκάνισος, κοπανισμένος
100 ml ελαιόλαδο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Βάζουμε το κρέας σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό και το αφήνουμε να πάρει μια βράση.
Χύνουμε το πρώτο νερό και βάζουμε καθαρό νερό στην κατσαρόλα με το κρέας, προσθέτουμε την μισή ποσότητα λαχανικών, 100ml ελαιόλαδο και το γλυκάνισο.
Βράζουμε για περίπου 3 ώρες σε σιγανή φωτιά. Όταν το κρέας είναι έτοιμο, το τραβάμε με τρυπητή κουτάλα από την κατσαρόλα.
Αδειάζουμε τα λαχανικά με το ζουμί τους στο μπλέντερ (ή στο μούλτι σε μικρές δόσεις) και τα πολτοποιούμε. Ξαναβάζουμε το πολτοποιημένο μείγμα στην κατσαρόλα, προσθέτουμε και το κρέας, τον πελτέ και αλατοπιπερώνουμε.
Βράζουμε για άλλα 10 λεπτά περίπου, προσθέτουμε τον τραχανά και τα υπόλοιπα λαχανικά.
Βράζουμε για 20 λεπτά ώστε η σούπα μας να χυλώσει.
Γαρνίρουμε με 1 κ.σ. ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Tip
Αν θέλουμε, πριν την σερβίρουμε, ψιλοκόβουμε το σέλινο και πασπαλίζουμε κάθε μερίδα.
Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο, τεύχος #67» σε συνταγή Κομνηνού Μουφλουζέλη.