Πιάτο ημέρας: Κρεμώδης καροτόσουπα με σελινόριζα και φρέσκα μυρωδικά

Σερβίρουμε με φρυγανισμένο ψωμί.
Open Image Modal
Peter Carruthers via Getty Images

Μαγειρεύουμε μια καταπληκτική συνταγή καροτόσουπας για το πιάτο ημέρας αυτής της εβδομάδας.

Και πιο συγκεκριμένα, μια κρεμώδη καροτόσουπα με σελινόριζα και μυρωδικά. Θα προσθέσουμε πατάτα, χοντροκομμένο κρεμμύδι, πράσο, σέλερι, χυμό πορτοκάλι, τριμμένο μοσχοκάρυδο και λίγη καπνιστή πάπρικα. Τα λαχανικά μας θα τα σοτάρουμε πρώτα και στην συνέχεια θα τα σβήσουμε με λευκό κρασί.

Μοσχομυρίζει ήδη.

Καλή όρεξη.

Μερίδες: 6-8

Προετοιμασία: 30 λεπτά

Μαγείρεμα: 50 λεπτά

Υλικά

για την σούπα

500 γρ καρότα σε λεπτές ροδέλες

1 μεσαίου μεγέθους σελινόριζα, σε μέτρια κομμάτια

1 μεγάλη πατάτα σε μέτρια κομμάτια

1 μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο

1 πράσο σε μέτριες ροδέλες

1/2 λίτρο ζωμό κότας

80 ml λευκό κρασί

60 ml ελαιόλαδο

1 κ.γ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο

200 ml χυμό πορτοκάλι

2 φύλλα δάφνης

4-5 κλωνάρια μαϊντανό

1 κλωνάρι σέλερι

λίγη καπνιστή πάπρικα (προαιρετικά)

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

για τον ζωμό κότας

1 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι χοντροκομμένο

1 καρότο σε ροδέλες

10-12 φτερούγες κοτόπουλο

2 φύλλα δάφνης

3 κλωνάρια μαϊντανό

3 κλωνάρια άνηθο

3-4 λίτρα νερό

Εκτέλεση

για τον ζωμό κότας

Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το καρότο για 1 λεπτό.

Προσθέτουμε τις φτερούγες κοτόπουλο, τα φύλλα δάφνης, τον άνηθο, τον μαϊντανό και το νερό.

Σιγοβράζουμε για 1 ώρα, ξαφρίζοντας. 

Περνάμε τον ζωμό από σουρωτήρι.

για την σούπα

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα λαχανικά (εκτός από την πατάτα) με τις δάφνες, μέχρι να μαραθούν κάπως και να γυαλίσουν.

Σβήνουμε με το κρασί και μετά από 2 λεπτά προσθέτουμε τον ζωμό, την πατάτα, το αλατοπίπερο και τα κλωνάρια των μυρωδικών δεμένα με σπάγκο, για να μπορέσουμε να τα αφαιρέσουμε στην συνέχεια πιο εύκολα.

Μόλις το υγρό κοχλάσει έντονα, χαμηλώνουμε την φωτιά, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν όλα τα υλικά, για περίπου 40 λεπτά.

Αφαιρούμε τα κλωνάρια μυρωδικών και τις δάφνες και πολτοποιούμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε μπλέντερ ή σε μούλτι σε δόσεις ή με το ραβδομπλέντερ, μέχρι να προκύψει μια όσο το δυνατόν πιο λεία κρέμα.

Μεταφέρουμε την σούπα στην κατσαρόλα, προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού και το μοσχοκάρυδο, δοκιμάζουμε το αλατοπίπερο και διατηρούμε σε χαμηλή φωτιά.

Μαγειρεύουμε για άλλα 10 λεπτά ανακατεύοντας.

Σερβίρουμε την ζούπα ζεστή με φρυγανισμένο ψωμί.

Tip

Αν είναι πιο πηχτή απ′ όσο μας αρέσει, προσθέτουμε λίγο ζεστό ζωμό κότας ή νερό και την βάζουμε να πάρει μια-δύο βράσεις.

Αν είναι πιο αραιή απ′ ότι θέλουμε, την βράζουμε μέχρι να πήξει όσο μας αρέσει.

Αναδημοσίευση από «γαστρονόμος - βιβλιοθήκη, Λαχανικά του χειμώνα», σε συνταγή Νίκης Χρυσαφίδου.