Μαγειρεύουμε κριθαράκι με φασόλια μαυρομάτικα και λαχανικά για το πιάτο ημέρας αυτής της εβδομάδας.
Θα χρησιμοποιήσουμε καρότα, κολοκυθάκια και κρεμμύδι μαζί με ψιλοκομμένες ντομάτες και φρέσκο βασιλικό.
Καλή όρεξη.
Αναμονή: 12 ώρες
Προετοιμασία: 45 λεπτά
Μαγείρεμα: 30 λεπτά
Υλικά
250 γρ. κριθαράκι
2 καρότα
2-3 κολοκυθάκια
1 ξερό κρεμμύδι
1 φλιτζάνι τσαγιού φασόλια μαυρομάτικα
½ κιλό ντομάτες, ψιλοκομμένες
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
3 φλιτζάνια ζεστό νερό ή ζωμό λαχανικών
φρέσκο βασιλικό, ψιλοκομμένο
ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
ελαιόλαδο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Μουλιάζουμε τα φασόλια από το προηγούμενο βράδυ, σε μπολ με χλιαρό νερό. Την επόμενη μέρα τα στραγγίζουμε και τα βράζουμε στην κατσαρόλα με φρέσκο νερό. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα καρότα, τα κολοκυθάκια και το κρεμμύδι. Κόβουμε τα καρότα και τα κολοκυθάκια σε μικρά κυβάκια και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι.
Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τα καρότα και τα κολοκυθάκια και τα αφήνουμε για 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το ζεστό νερό ή τον ζωμό λαχανικών, τις ψιλοκομμένες ντομάτες, τον πελτέ διαλυμένο σε λίγο νερό και τα αφήνουμε να πάρουν βράση. Στην συνέχεια, προσθέτουμε το κριθαράκι, αλατοπίπερο και ζάχαρη. Χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει, μέχρι να μαλακώσει το κριθαράκι και το φαγητό να μείνει με το λάδι του.
Λίγο πριν κατεβάσουμε το φαγητό από την φωτιά, ρίχνουμε τα βρασμένα φασόλια και τον φρέσκο βασιλικό και τα αφήνουμε να πάρουν μια δύο βράσεις.
Σερβίρουμε το φαγητό σε μερίδες ζεστό ή χλιαρό, πασπαλισμένο με επιπλέον φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό.
Αναδημοσίευση από «Μυστικές Συνταγές» του Νικόλαου Τσελεμεντέ.