Μαγειρεύουμε για το πιάτο ημέρας, μελιτζάνες στην κατσαρόλα, σκορδάτες, με πατάτες γιαχνί.
Θα προσθέσουμε ντομάτα τριμμένη, κρεμμύδι ξερό σε λεπτά καρέ, μπόλικο σκορδάκι, μπαχάρι και φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο. Συνοδεύουμε το φαγητό μας με τυρί φέτα και φρέσκο ψωμί.
Καλή όρεξη.
Μερίδες: 4
Προετοιμασία: 30′
Αναμονή: 30′
Μαγείρεμα: 1 ώρα, περίπου
Υλικά
6- 7 μελιτζάνες τσακώνικες ή 3 – 4 φλάσκες, κομμένες σε μέτρια κομμάτια, μουσκεμένες σε μπολ με αλατόνερο για 30′, ξεπλυμένες και καλά στυμμένες
3 μέτριες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κομμάτια ίδιου μεγέθους με της μελιτζάνας
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτά καρέ
2 κιλά ώριμες ντομάτες, τριμμένες
4 - 5 ολόκληροι κόκκοι μπαχάρι
1 κ.γ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
1 κ.σ. ντοματοπελτέ, αραιωμένος σε 500 ml ζεστό νερό
5 - 6 σκελίδες σκόρδο, ολόκληρες, ξεφλουδισμένες και ζεματισμένες για 2′ - 3′ σε νερό που κοχλάζει - έτσι φεύγει η αψάδα
½ φλιτζ. τσαγιού ψιλοκομμένο δυόσμο - τα φύλλα
200 ml ελαιόλαδο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Σε ένα ευρύχωρο σκεύος ζεσταίνουμε το μισό λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κομμάτια μελιτζάνας για 2′ - 3′, ανακατεύοντας τακτικά με μια κουτάλα, μέχρι να ροδίσουν από όλες τις μεριές και να μαλακώσουν κάπως.
Τις βγάζουμε και τις αφήνουμε κατά μέρος.
Ρίχνουμε στο άδειο σκεύος το υπόλοιπο λάδι και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά. Σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2′ - 3′, μέχρι να μαλακώσει αλλά να μη ροδίσει. Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, το μπαχάρι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε τον αραιωμένο πελτέ και αφήνουμε το μείγμα να πάρει μια βράση.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και πετάμε τα μπαχάρια.
Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα (εκτός φωτιάς), βάζουμε τις σοταρισμένες μελιτζάνες, τις πατάτες και τα ζεματισμένα σκόρδα. Αδειάζουμε στην κατσαρόλα τη σάλτσα ντομάτας και ανακατεύουμε προσεκτικά.
Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και, μόλις το υγρό πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για 35′ - 40′, μέχρι τα λαχανικά να μαλακώσουν. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος (περίπου 1 φλιτζ. τσαγιού). Στο τέλος το φαγητό πρέπει να μείνει με τη σάλτσα του.
Περίπου 5′ πριν αποσύρουμε από τη φωτιά, ψιλοκόβουμε το δυόσμο, τον ρίχνουμε στην κατσαρόλα, νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε και ολοκληρώνουμε το μαγείρεμα.
Σερβίρουμε το φαγητό μας στα πιάτα και συνοδεύουμε με τυρί φέτα και φρέσκο ψωμί.
Tip
Αν δεν χωράνε όλα μαζί τα κομμάτια της μελιτζάνας, τα σοτάρουμε σε δόσεις, μοιράζοντας αντίστοιχα και το λάδι. Το λάδι θα απορροφηθεί γρήγορα, αλλά δεν το ανανεώνουμε, γιατί οι μελιτζάνες θα απορροφήσουν και αυτό.
Aντί για δυόσμο μπορούμε να ψιλοκόψουμε φύλλα από βασιλικό.
Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο - τεύχος #63» σε συνταγή Ντίνας Νικολάου.