Πιάτο ημέρας: Μπριάμ με κρέμα ανθότυρου

Και λαδερό και σουφλέ.
Open Image Modal
Eising via Getty Images

Μαγειρεύουμε ένα διαφορετικό σουφλέ λαχανικών για το πιάτο ημέρας. Μπριάμ με κρέμα ανθότυρου.

Θα χρησιμοποιήσουμε κολοκυθάκια, καρότα και πιπεριές Φλωρίνης. Θα τα πασπαλίσουμε με ξερό θυμάρι και ρίγανη. Ενώ στη κρέμα ανθότυρου θα προσθέσουμε γιαούρτι στραγγιστό και γραβιέρα γλυκιά.

Καλή όρεξη.

Μερίδες: 4

Προετοιμασία: 10′

Ψήσιμο: 35′

Υλικά

για το μπριάμ

8 κολοκυθάκια, σε φέτες 1 εκ.

6 μέτρια καρότα, σε φέτες πάχους ½ εκ.

3 πιπεριές Φλωρίνης, μέτριες, τριμμένες στον τρίφτη

½ κ.γ. ρίγανη ξερή, τριμμένη

½ κ.γ. θυμαρι ξερό, τριμμένο

1/4 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

για την κρέμα ανθότυρου

250 γρ. ανθότυρο λιωμένο

200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

150 γρ. γραβιέρα γλυκιά, τριμμένη

50 ml ελαιόλαδο

Εκτέλεση

για την κρέμα ανθότυρου

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ανθότυρο, το γιαούρτι, τη γραβιέρα και το ελαιόλαδο. Αφήνουμε στην άκρη.

για το μπριάμ

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 °C.

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα κολοκυθάκια, τα καρότα, τη ρίγανη, το θυμάρι, αλάτι-πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.

Σε ένα μέτριο και βαθύ ταψί απλώνουμε το μισό μείγμα από τα καρότα-κολοκυθάκια και ισιώνουμε την επιφάνεια. Απλώνουμε από πάνω τις πιπεριές και μετά το υπόλοιπο μείγμα από τα καρότα-κολοκυθάκια. Ισιώνουμε την επιφάνεια και περιχύνουμε με ελαιόλαδο.

Ψήνουμε για 25′.

Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, απλώνουμε την κρέμα ανθότυρου στην επιφάνεια του φαγητού, το ξαναβάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά, μέχρι η επιφάνεια να ροδίσει. 

Σερβίρουμε το φαγητό χλιαρό.

Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο, τεύχος #49» σε συνταγή Ντίνας Νικολάου.