Πιάτο ημέρας: Παστίτσιο με λαχανικά

Κολοκυθάκια, μελιτζάνες, πιπεριές, καρότο και φασολάκια φρέσκα συνθέτουν το τέλειο μωσαϊκό υλικών, χρωμάτων και γεύσεων.
Open Image Modal
Alvaro Germán via Getty Images

Ετοιμάζουμε το πιάτο ημέρας αυτής της εβδομάδας με το βλέμμα στραμμένο στην Καθαρά Δευτέρα και την Σαρακοστή.

Ετσι λοιπόν μαγειρεύουμε ένα διαφορετικό παστίτσιο, χωρίς μπεσαμέλ αλλά γεμάτο υπέροχα λαχανικά. Κολοκυθάκια, μελιτζάνες, πιπεριές, καρότο, φασολάκια φρέσκα, ντομάτα, κρεμμύδι, μαϊντανός και βασιλικός συνθέτουν το τέλειο μωσαϊκό υλικών, χρωμάτων και γεύσεων.

Καλή όρεξη

Μερίδες: 5

Προετοιμασία: 60 λεπτά

Ψήσιμο: 40 λεπτά

Υλικά

500 γρ. μακαρόνια χοντρά

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

4 κολοκυθάκια μικρά

3 μελιτζάνες

2 πιπεριές

1 καρότο

300 γρ. φασολάκια φρέσκα

1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

2 κλωνάρια βασιλικό ψιλοκομμένο

5 ντομάτες ξεφλουδισμένες

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Σοτάρουμε σε μια κατσαρόλα το κρεμμύδι με το μισό λάδι, πρσθέτουμε τις ντομάτες και τα σιγοβράζουμε.

Κόβουμε τα κολοκυθάκια και τις μελιτζάνες σε μικρούς κύβους, τις πιπεριές σε μπαστουνάκια, το καρότο σε ροδέλες και τα φασόλια στην μέση. Ρίχνουμε σε ένα τηγάνι το υπόλοιπο λάδι, (αφού κρατήσουμε μία κουταλιά) και τα σοτάρουμε λίγα λίγα.

Τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα μαζί με τον μαϊντανό, τον βασιλικό, αλάτι και πιπέρι. Τα σιγοβράζουμε, ώσπου να μαλακώσουν λίγο και να μείνουν με λίγη σάλτσα και αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά.

Βράζουμε σε κατσαρόλα νερό, ρίχνουμε λίγο αλάτι και τα μακαρόνια. Τα μαγειρεύουμ αλ ντέντε και τα σουρώνουμε. Αλείφουμε με λάδι ένα πυρίμαχο σκεύος και στρώνουμε τα μισά μακαρόνια. Απλώνουμε την μισή σάλτσα, στρώνουμε τα υπόλοιπα μακαρόνια και τέλος την υπόλοιπη σάλτσα.

Ψήνουμε στους 190 βαθμούς για 40 λεπτά.

Αφού κρυώσει λίγο το παστίτσιο, το κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Tip

Για να μην ξεραθούν τα μακαρόνια, καλό είναι να σκεπάσουμε το σκεύος και λίγο πριν το βγάλουμε από το φούρνο να το ξεσκεπάσουμε.

Αναδημοσίευση από «Μαγειρεύοντας...σαρακοστιανά», εκδόσεις Φυτράκη, σε επιμέλεια συνταγών Βάσιας Χριστοφόρου.