Πιάτο ημέρας: Πίτα με ανθότυρο, λιαστές ντομάτες και βασιλικό

Συνοδεύουμε με μαρουλοσαλάτα με φρέσκο κρεμμυδάκι, μπόλικο άνηθο και βινεγκρέτ με ελαιόλαδο, ξίδι και μουστάρδα.
Open Image Modal
Phips69 via Getty Images
Τυρόπιτα

Απολαμβάνουμε πίτα κουρού με ανθότυρο, λιαστές ντομάτες και βασιλικό για το πιάτο ημέρας.

Συνοδεύουμε με μαρουλοσαλάτα με φρέσκο κρεμμυδάκι, μπόλικο άνηθο και βινεγκρέτ με ελαιόλαδο, ξίδι και μουστάρδα.

Καλή όρεξη.

Μερίδες: 6

Προετοιμασία: 15′

Ψήσιμο: 1 ώρα, περίπου

Υλικά

για την πίτα

1 έτοιμο φύλλο ζύμης κουρού

500 γρ. ανθότυρο

4 αυγά

1½ κ.σ. βασιλικό φρέσκο ψιλοκομμένο, μόνο τα φύλλα

200 γρ. λιαστές ντομάτες στραγγισμένες, ψιλοκομμένες 

1 κ.σ. ελαιόλαδο

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

για επάλειψη

 1 αυγό, τον κρόκο

1 κ.γ. γάλα

για το πασπάλισμα

1 κ.γ. σουσάμι μαύρο

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ βάζουμε το ανθότυρο, τα αυγά, το βασιλικό, τις λιαστές ντομάτες, το αλατοπίπερο και ανακατεύουμε καλά με ένα πιρούνι.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 °C.

Αλείφουμε ένα ταψάκι ή ένα πυρέξ 35x30 εκ. με το ελαιόλαδο. 

Κόβουμε το φύλλο ζύμης στη μέση και στρώνουμε το ένα κομμάτι στο ταψί. αδειάζουμε το μείγμα της γέμισης και το σκεπάζουμε με το δεύτερο κομμάτι του φύλλου. Χαράσσουμε την επιφάνεια της πίτας σε κομμάτια στο μέγεθος της αρεσκείας μας.

Σε ένα μπολ χτυπάμε με ένα πιρούνι τον κρόκο μαζί με το γάλα. Με το μείγμα αυτό αλείφουμε, χρησιμοποιώντας ένα πινέλο, την επιφάνεια της πίτας.

Πασπαλίζουμε με το σουσάμι και ψήνουμε την πίτα για 1 ώρα περίπου.

Tip

Αντί για φρέσκο βασιλικό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 2 κ.σ. ξερό, τριμμένο.

Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο - τεύχος #21» σε συνταγή Νίκης Χρυσανθίδου.

-- --