Μαγειρεύουμε μια ρεβυθάδα στο φούρνο για το πιάτο ημέρας. Κατά το σερβίρισμα θα την γαρνίρουμε με κρέμα φέτας.
Θα χρησιμοποιήσουμε ξερό κρεμμύδι και φρέσκο δενδρολίβανο ενώ για την κρέμα φέτας φρέσκο γάλα με κρέμα γάλακτος μαζί, για πιο λείο και πλούσιο αποτέλεσμα και φρέσκια ρίγανη.
Καλή όρεξη.
Μερίδες: 4
Αναμονή: 9 ώρες
Προετοιμασία: 10′
Ψήσιμο: 4 ώρες
Υλικά
για τη ρεβιθάδα
½ κιλό ρεβίθια
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, σε μικρά κυβάκια
2 κ.σ. «φυλλαράκια» φρέσκου δεντρολίβανου, ψιλοκομμένα, ή 1 κουτ. σούπας ξερό, κοπανισμένο στο γουδί σε σκόνη
2 φύλλα δάφνης
1 κούπα ελαιόλαδο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
για την κρέμα φέτας
125 ml γάλα φρέσκο (ή μισό- μισό με κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά - για πιο λείο και πλούσιο αποτέλεσμα)
300 γρ. φέτα
1 κ.σ. φύλλα φρέσκιας ρίγανης, ψιλοκομμένα, ή 1 κουτ. γλυκού ξερή, τριμμένη
Εκτέλεση
για τη ρεβιθάδα
Μουλιάζουμε τα ρεβίθια για 8 ώρες ή από το προηγούμενο βράδυ.
Μετά, τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε σε γάστρα (κατά προτίμηση πήλινη) ή σε άλλο σκεύος με καπάκι για το φούρνο.
Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το λάδι, το δεντρολίβανο, τα δαφνόφυλλα και καλύπτουμε καλά τα υλικά με νερό. Σκεπάζουμε το σκεύος και ψήνουμε στους 120° C για περίπου 3 - 4 ώρες, μέχρι να ψηθούν τα ρεβίθια και να χυλώσουν.
για την κρέμα φέτας
Ζεσταίνουμε το γάλα (ή το μείγμα γάλακτος - κρέμας) και μόλις πάει να φουσκώσει, το βγάζουμε από τη φωτιά.
«Σπάμε» τη φέτα με τα χέρια, τη βάζουμε στο μπλέντερ ή στο μούλτι, ρίχνουμε το ζεστό γάλα και τη ρίγανη και χτυπάμε μέχρι να γίνουν λεία κρέμα. Την αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Πριν σερβίρουμε, αφαιρούμε τη δάφνη, αλατοπιπερώνουμε τα ρεβίθια και τα μοιράζουμε στα πιάτα. Γαρνίρουμε κάθε μερίδα με 1 - 2 κουτ. σούπας από την κρέμα φέτας.
Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο - τεύχος #48» σε συνταγή Χριστόφορου Πέσκια.