Πιάτο ημέρας: Ρεβίθια στη γάστρα με λουκάνικα

Μία διαφορετική - απίθανη ρεβιθάδα.
Open Image Modal
ajaykampani via Getty Images

Μαγειρεύουμε ρεβίθια στη γάστρα με λουκάνικα χωριάτικα για το πιάτο ημέρας αυτής της εβδομάδας.

Θα χρησιμοποιήσουμε ακόμα πράσο, ολόκληρα ντοματάκια, σκορδάκι, κύμινο και πάπρικα.

Καλή όρεξη.

Μερίδες: 6

Προετοιμασία: 20′

Αναμονή: 1 βράδυ

Μαγείρεμα και ψήσιμο: 2 ώρες

Υλικά

500 γρ. ρεβίθια

2-3 μέτρια λουκάνικα χωριάτικα, κομμένα σε χοντρές ροδέλες

3 πράσα, το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος κομμένα σε χονρές ροδέλες των 5-6 εκ.

1 κονσέρβα ολόκληρα αποφλοιωμένα ντοματάκια με το χυμό τους, πολτοποιημένα

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

1 σκελίδα σκορδο, λιωμένη

½ κ.γ. κύμινο σε σκόνη (προαιρετικά)

1 κ.γ. πάπρικα της αρεσκείας μας

100 ml ελαιόλαδο

½ κ.γ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική

1 κ.σ. χοντρό αλάτι

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Μουλιάζουμε αποβραδίς τα ρεβίθια σε ζεστό νερό με 1 κ.σ. χοντρό αλάτι. Την επομένη τα στραγγίζουμε, τα ξεπλένουμε και τα βράζουμε σε κατσαρόλα με φρέσκο νερό, να τα σκεπάζει κατά 2-3 εκ., σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν χωρίς όμως να λιώσουν.

Όταν είναι έτοιμα, αδειάζουμε τα ρεβίθια με όσο ζουμί έχει μείνει σε μια γάστρα (κατά προτίμηση πήλινη) ή σε άλλο σκεύος με καπάκι για το φούρνο.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C.

Εν τω μεταξύ, σε ένα μεγάλο τηγάνι ή στην κατσαρόλα που βράσαμε τα όσπρια και σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε σε 30 ml ελαιόλαδο τα λουκάνικα με τα πράσα και το σκόρδο μέχρι να αλλάξουν χρώμα.

Πασπαλίζουμε με το κύμινο, την πάπρικα και αλατοπίπερο και προσθέτουμε πρώτα τον πελτέ, ανακατεύουμε να διαλυθεί και στη συνέχεια ρίχνουμε τα πολτοποιημένα ντοματάκια. Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και συμπληρώνουμε με 100 ml ζεστό νερό.

Αφήνουμε τα υλικά να πάρουν μια βράση και τα αδειάζουμε σρο σκεύος πάνω στα ρεβίθια. Σκεπάζουμε το σκεύος με το καπάκι και ψήνουμε για περίπου 40-45 λεπτά, μέχρι να μελώσει το φαγητό. Αν ενδιάμεσα χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.

Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο - τεύχος #67» σε συνταγή Ντίνας Νικολάου.