Μαγειρεύουμε σούπα με σελινόριζα, κολοκύθα και μήλο για το πιάτο ημέρας.
Θα προσθέσουμε πατάτα, ξερό κρεμμύδι, τζίντζερ και καρότο.
Καλή όρεξη.
Μερίδες: 4
Προετοιμασία: 30′
Μαγείρεμα: 40′
Υλικά
400 γρ. σελινόριζα (καθαρό βάρος) σε κύβους 2-3 εκ.
400 γρ. κολοκύθα (καθαρό βάρος) σε κύβους 2-3 εκ.
1 μέτρια πατάτα, σε κύβους
1 μέτριο κρεμμύδι ξερό, σε καρέ
1 μέτριο μήλο, καθαρισμένο, σε κύβους
1 μέτριο καρότο, σε κύβους
30 ml ελαιόλαδο
1 κ.γ. τζίντζερ φρέσκο, τριμμένο ή ½ κ.γ. σκόνη
2-3 κ.σ. χυμό λεμόνι
1-½ λίτρο ζωμό λαχανικών ή κότας (1 κύβο)
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Σε μια μεγάλη βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε όλα τα λαχανικά και το μήλο για περίπου 7-8 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν λίγο.
Ρίχνουμε 1 λίτρο ζωμό ή νερό, ανακατεύοντας και μόλις πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε την ένταση και βράζουμε σε μέτρια φωτιά με μισοσκεπασμένη κατσαρόλα για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Προσθέτουμε το τζίντζερ και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Μόλις κρυώσει λίγο, αδειάζουμε τη σούπα στο μπλέντερ/μούλτι, σε δόσεις και πολτοποιούμε μέχρι να γίνει λεία και ομοιογενής. Για πιο φίνο αποτέλεσμα, τη σουρώνουμε σε λεπτό - συρμάτινο σουρωτήρι. Αν είναι πηχτή, την αραιώνουμε με λίγο ζωμό και τη βάζουμε να πάρει μια βράση. Αν είναι αραιή, τη βράζουμε λίγο μέχρι να δέσει σύμφωνα με το γούστο μας.
Δοκιμάζουμε το αλατοπίπερο, διορθώνουμε αν χρειάζεται και ρίχνουμε το λεμόνι.
Σερβίρουμε με ψημένες φέτες ψωμί.
Tip
Αν θέλουμε κατά το σερβίρισμα προσθέτουμε σε κάθε μπολ 1 φέτα προσούτο και 1 κ.σ. τυρί καπνιστό, τριμμένο.
για τον ζωμό λαχανικών
Τσιγαρίζουμε 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 πράσο και 1 καρότο, κομμένα σε ροδέλες, σε ελάχιστο ελαιόλαδο. Σβήνουμε με 500 ml λευκό κρασί. Προσθέτουμε 2½ λίτρα νερό, 1 ματσάκι μυρωδικών - 1 κλωνάρι σέλινο, μαϊντανό, θυμάρι και 1 δαφνόφυλλο, κόκκους πιπεριού και τα βράζουμε για 20 λεπτά τουλάχιστον. Σουρώνουμε το ζωμό. Τα λαχανικά μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για βραστή σαλάτα με λαδόξιδο.
για τον ζωμό κότας
Βάζουμε στη χύτρα ταχύτητας 15-20 φτερούγες, καλά πλυμένες. Προσθέτουμε 1 κρεμμύδι κομμένο στη μέση, 1 πράσο χοντροκομμένο, 1 καρότο κομμένο στη μέση, 2 δαφνόφυλλα, 1/4 μάτσο μαϊντανό, 5-6 μπαχάρια, 8-10 ολόκληρα μαύρα πιπέρια και άφθονο νερό μέχρι να φτάσει στη μέγιστη χωρητικότητα της χύτρας.
Σκεπάζουμε και από την ώρα που θα σηκωθεί η βαλβίδα, βράζουμε για περίπου 25 λεπτά. Σουρώνουμε το ζωμό και αν θέλουμε να αφαιρέσουμε το λίπος, τον βάζουμε στην κατάψυξη. Το λίπος θα παγώσει στην επιφάνεια και θα τον αφαιρέσουμε με κουτάλι.
Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο - τεύχος #93» σε συνταγή Νένας Ισμυρνόγλου.