Όσο είναι ακόμα «καλοκαίρι», λαδερό και ζαρζαβατικό στο φουλ. Και άμα το συνδυάζουμε και με ζυμαρικό, τότε έχουμε το απόλυτο πιάτο ημέρας. Σκέτη αποθέωση.
Έτσι λοιπόν, επιλέγουμε να μαγειρέψουμε μια συνταγή που θα παντρέψουμε το ιμάμ μπαϊλντι με τα σπαγγέτι.
Αυτό που απογειώνει το φαγητό μας είναι, τι άλλο, η επιλογή του τυριού που θα το συνοδέψει.
Καλή όρεξη.
Μερίδες: 4-6
Προετοιμασία, αναμονή και μαγείρεμα: 2 ώρες
Υλικά
5 μελιτζάνες τσακώνικες κομμένες στην μέση
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 ξερά κρεμμύδια, σε ροδέλες
1 κ.γ. πελτέ ντομάτας
2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένο
1 κιλό ώριμες ντομάτες, τριμμένες
1/4 φλιτζανιού βαλσαμικό ξύδι
2 κ.σ. πετιμέζι
1/2 φλιτζάνι φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
1/4 φλιτζανιού φύλλα φρέσκου δυόσμου, ψιλοκομμένα
1 πρέζα ξερό θυμάρι
1 φλιτζάνι φέτα, χοντροκομμένη
500 γρ. σπαγγέτι Νο 6
αλάτι και μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
Χαράζουμε βαθιά τις μελιτζάνες (την σάρκα τους) χιαστί. Τις αλατίζουμε καλά, τις αναποδογυρίζουμε σε ένα σουρωτήρι και τις αφήνουμε περίπου 1 ώρα για να βγάλουν τα υγρά τους. Τις ξεπλένουμε με κρύο νερό και τις στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C (στον αέρα). Ραντίζουμε τις μελιτζάνες με 1-2 κ.σ. λάδι και τις ψήνουμε για 40 λεπτά. Τις αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και τις χοντροκόβουμε.
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια. Τα αλατίζουμε, χαμηλώνουμε την φωτιά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν χωρίς να καούν.
Προσθέτουμε τον πελτέ, το σκόρδο, τις ντομάτες, αλάτι και πιπέρι. Σιγομαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να πήξει. Ρίχνουμε τις μελιτζάνες, το ξύδι, το πετιμέζι, τα μυρωδικά και ανακατεύουμε καλά.
Βράζουμε τα σπαγγέτι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
Σερβίρουμε αμέσως με την σάλτσα και πασπαλίζουμε το τυρί φέτα.
Αναδημοσίευση από «olive - οι μακαρονάδες του καλοκαιριού», τεύχος # 125 σε συνταγή Ντίνας Νικολάου.