Μια διαφορετική συνταγή για τυρόπιτα θα δοκιμάσουμε στο πιάτο ημέρας αυτής της εβδομάδας.
Θα ψήσουμε τυρόπιτα με γλυκό τραχανά. Θα χρησιμοποιήσουμε τυρί φέτα, ανθότυρο και γραβιέρα. Και βέβαια αυγά, γάλα και φρέσκο βούτυρο.
Καλή όρεξη.
Μερίδες: 8
Προετοιμασία: 30 λεπτά
Ψήσιμο: 50 - 55 λεπτά
Υλικά
1 πακέτο φύλλο κρούστας (για πίτες)
250 γρ. φέτα τριμμένη
150 γρ. ανθότυρο
150 γρ. γραβιέρα τριμμένη
4-5 αυγά
2 φλιτζ. τσαγιού γάλα
1 φλιτζ. τσαγιού τραχανά γλυκό
βούτυρο φρέσκο, λιωμένο
αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Βάζουμε τα τριμμένα τυριά σε βαθύ μπολ και ανακατεύουμε. Σπάμε τα αυγά σε χωριστό σκεύος και τα χτυπάμε ελαφρά με πιρούνι. Προσθέτουμε το γάλα και αλατοπιπερώνουμε ελφρά. Ρίχνουμε τα αυγά στο μπολ με τα τυριά, ανακατεύουμε και προσθέτουμε τον τραχανά. Ανακατεύουμε ξανά με κουτάλι, να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Ανοίγουμε τα φύλλα σε καθαρό πάγκο και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C.
Βουτυρώνουμε ελαφρά ένα μέτριο, τετράγωνο ή ορθογώνιο ταψί και στρώνουμε το πρώτο φύλλο καλύπτοντας τον πάτο και τα πλαϊνά του. Συνεχίζουμε να στρώνουμε φύλλα βουτυρώνοντας τα, ένα προς ένα, μέχρι να τελειώσουν τα μισά.
Αδειάζουμε το μείγμα της γέμισης στο ταψί και ισιώνουμε την επιφάνεια της με κουτάλι. Γυρίζουμε τα φύλλα που εξέχουν προς τα μέσα.
Στρώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρώνοντας τα επίσης ένα προς ένα. Με ψαλίδι κόβουμε τα φύλλα 2 εκ. μεγαλύτερα από την περιφέρεια του ταψιού και γυρίζουμε ότι εξέχει προς τα μέσα.
Χαράζουμε την πίτα σε τετράγωνα κομμάτια, τη ραντίζουμε με λίγο νερό και βάζουμε το ταψί στο φούρνο. Ψήνουμε στους 180 °C για 50-55 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια της.
Όταν ψηθεί η πίτα, τη βγάζουμε από το φούρνο, περιμένουμε να κρυώσει λίγο, την κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια και σερβίρουμε με δροσερή σαλάτα της επιλογής μας.
Tip
Αν θέλουμε μπορούμε αντί για ανθότυρο να χρησιμοποιήσουμε μυζήθρα.
Αναδημοσίευση από «Μυστικές Συνταγές» του Νικόλαου Τσελεμεντέ.