Πιάτο ημέρας: Τουρλού με πατάτες, φασολάκια, μπάμιες, κρόκο Κοζάνης και τζίντζερ

Μαγειρεμένο πρώτα στην κατσαρόλα και στην συνέχεια στον φούρνο.
Open Image Modal
getty creative

Μετά από μια έντονη κρεατοφαγία τις τελευταίες μέρες λίγο αποτοξίνωση δεν βλάπτει, οπότε ας φτιάξουμε και κάτι λαδερό.

Έτσι λοιπόν μαγειρεύουμε για πιάτο ημέρας, τουρλού με πατάτες, φασολάκια, μπάμιες, κρόκο Κοζάνης και τζίντζερ. Στην συνταγή μας θα προσθέσουμε πιπέρι καγιέν ή καυτερή πάπρικα, ντοματούλα, κρεμμυδάκι και φρέσκο δυόσμο χοντροκομμένο.

Καλή όρεξη

Μερίδες: 4

Προετοιμασία: 30 λεπτά

Ψήσιμο: 1 ώρα και 30 λεπτά

Υλικά

350 γρ. μπάμιες

60 ml ξύδι από κόκκινο κρασί

3 μέτρια κρεμμύδια, ξερά, σε ψιλά καρέ

4 κ.σ. φρέσκο τζίντζερ τριμμένο

1/2 κ.γ. κρόκος Κοζάνης, σε σκόνη

1/2 κ.γ. πιπέρι καγιέν ή καυτερή πάπρικα

3 ντομάτες μέτριες, τριμμένες

300 γρ. φασολάκια τσαουλιά

2 μέτριες πατάτες κομμένες κυδωνάτες

1/2 μάτσο φρέσκος δυόσμος, χοντροκομμένος

90 ml ελαιόλαδο

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150 βαθμούς. Βάζουμε τις μπάμιες σε ένα ταψί, προσθέτουμε το ξύδι και λίγο αλάτι και ψήνουμε για 30 λεπτά. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγουμε οι μπάμιες να βγάλουν την ενοχλητική βλέννα.

Στο μεταξύ, σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια με το τζίντζερ, τον κρόκο Κοζάνης και το πιπέρι καγιέν για 8-10 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.

Προσθέτουμε τις ντομάτες και μαγειρεύουμε για 8-10 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα πολλά υγρά. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τις μπάμιες που έχουμε προψήσει, τα φασολάκια και τις πατάτες, ανακατεύουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε την φωτιά και μαγειρεύουμε  για 10 λεπτά ακόμα, μέχρι να μαραθούν ελαφρώς τα λαχανικά.

Μεταφέρουμε το όλον σε ένα ταψί, ρίχνουμε τον δυόσμο, 1 φλιτζάνι νερό και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε. Ψήνουμε για 40-55 λεπτά, μέχρι να μελώσει το φαγητό.

Σερβίρουμε αν θέλουμε με λίγο ωμό ελαιόλαδο.

Tip

Συνοδεύουμε το φαγητό μας με τυρί φέτα και φρέσκο ψωμί.

Αναδημοσίευση από γαστρονόμο-βιβλιοθήκη «Τα λαδερά είναι κουλ!» σε συνταγή της σεφ Νένας Ισμυρνόγλου