Πιάτο ημέρας: Τσακώνικες μελιτζάνες κοκκινιστές με ρεβίθια και δυόσμο

Φρέσκο ψωμί και τυρί φέτα απαραιτήτως.
Open Image Modal
DronG via Getty Images
Τσακώνικες μελιτζάνες κοκκινιστές με ρεβίθια.

Μαγειρεύουμε μελιτζάνες τσακώνικες κοκκινιστές, με ρεβίθια και δυόσμο, για το πιάτο ημέρας. Η κατάλληλη συνταγή μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και την κρεατοφαγία που ακολούθησε.

Θα προσθέσουμε κρεμμύδι ξερό σε ροδέλες, ντομάτες σε κύβους, σκορδάκι κοπανισμένο και ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Καλή όρεξη.

Μερίδες: 4

Προετοιμασία: 40′

Αναμονή: όλο το βράδυ

Μαγείρεμα: 40′, περίπου

Υλικά

2 φλιτζ. τσαγιού ρεβίθια

8 μελιτζάνες τσακώνικες (1.200 - 1.300 γρ.)

2/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο

2 σκελίδες σκόρδο, ελαφρώς κοπανισμένες 

1 ξερό κρεμμύδι, σε ροδέλες

3 μέτριες, ώριμες ντομάτες σε μικρούς κύβους

1 ματσάκι δυόσμος (τα φύλλα), χοντροκομμένος ή 1 κ.σ. ξερός δυόσμος

4 κ.σ. φύλλα μαϊντανό, ψιλοκομμένο 

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Μουσκεύουμε αποβραδίς τα ρεβίθια σε 3 - 4 φλιτζ. τσαγιού κρύο νερό. Την επομένη, τα στραγγίζουμε, τα ξεπλένουμε και τα βράζουμε σε άφθονο νερό ,χωρίς αλάτι για 40′, σε μέτρια φωτιά, ώσπου να μαλακώσουν ελαφρώς, αλλά να μη βράσουν εντελώς.

Κόβουμε τις μελιτζάνες σε κύβους 2 εκατοστών. Τις αφήνουμε για 30′ σε ένα μεγάλο μπολ με κρύο νερό και αρκετό αλάτι, για να αποβάλουν τα περιττά υγρά και να μην απορροφήσουν πολύ λάδι κατά το μαγείρεμα.

Μόλις περάσουν τα 40′ βρασίματος των ρεβιθιών, ρίχνουμε στην κατσαρόλα 1 κ.γ. αλάτι και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 5′. Επειτα, τα σουρώνουμε και κρατάμε κατά μέρος 1 φλιτζ. τσαγιού από το νερό που έβρασαν.

Σε μια ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο για 1′ το πολύ, ώστε να μη ροδίσει και πικρίσει. Προσθέτουμε τις ροδέλες κρεμμυδιού και τις σοτάρουμε για 2′. Ρίχνουμε τις ντομάτες, αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά για 5′, ανακατεύοντας τακτικά με ξύλινη κουτάλα.

Στύβουμε ελαφρώς τις μελιτζάνες με τα χέρια και τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε μία φορά και προσθέτουμε τα ρεβίθια και το ½ φλιτζ. τσαγιού από το νερό που έβρασαν. Αφήνουμε τα υλικά να πάρουν μια βράση σε δυνατή φωτιά και στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στη μεσαία βαθμίδα, σκεπάζουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε για 25′ - 30′, μέχρι να μαλακώσουν τα ρεβίθια.

Αν σωθεί το νερό πριν γίνει το φαγητό, προσθέτουμε και το άλλο ½ φλιτζ. τσαγιού από το ζωμό που έβρασαν τα ρεβίθια.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το δυόσμο, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο - τεύχος #41» σε συνταγή Νένας Ισμυρνόγλου.