Μαγειρεύουμε γαύρο στο φούρνο με σκορδόπρασα για το πιάτο ημέρας αυτής της εβδομάδας.
Θα προσθέσουμε ένα κλωναράκι σέλινο ψιλοκομμένο, λευκό κρασί και λίγο ξερό βασιλικό.
Καλή όρεξη.
Μερίδες: 4
Προετοιμασία: 15′
Ψήσιμο: 15′
Υλικά
1 κιλό γαύρος, καθαρισμένος
6 πράσα καθαρισμένα, το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος
4 φρέσκα σκόρδα, το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος
1 κλωναράκι σέλινο, ψιλοκομμένο
100 ml ελαιόλαδο
100 ml λευκό, ξηρό κρασί
1/4 κ.γ. βασιλικό ξερό, καλά τριμμένος
½ κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι
αλάτι κατά βούληση
Εκτέλεση
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τα πράσα που τα έχουμε κόψει στη μέση κατά μήκος σε χοντρές ροδέλες των 5 εκ., τα σκόρδα, το σέλινο, τον βασιλικό και 50 ml νερό. Τα αφήνουμε σε δυνατή φωτιά για 2 λεπτά, να αχνιστούν, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.
Χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το λάδι, ανακατεύοντας για άλλα 2 λεπτά.
Προσθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 °C.
Μεταφέρουμε το περιεχόμενο του τηγανιού με τα σκορδόπρασα σε ένα μικρό ταψί, που να χωράει το γαύρο και τα στρώνουμε ομοιόμορφα. Βάζουμε από πάνω το γαύρο, προσθέτουμε το κρασί, αλατοπιπερώνουμε, σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 15 λεπτά.
Σερβίρουμε με απλό πιλάφι ή ντοματοσαλάτα.
Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο - τεύχος #49» σε συνταγή Ντίνου Κιούση.