Πιάτο ημέρας: Γαύρος στο φούρνο με σάλτσα ντομάτας και δεντρολίβανο

Συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα και πατάτες τηγανητές.
Open Image Modal
Ben185 via Getty Images
Γαύρος στο φούρνο με σάλτσα ντομάτας και δεντρολίβανο.

Μαγειρεύουμε γαύρο στο φούρνο με σάλτσα ντομάτας και δεντρολίβανο για το πιάτο ημέρας.

Θα προσθέσουμε σκορδάκι ψιλοκομμένο, μουστάρδα και ξύδι.

Συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα και πατάτες τηγανητές.

Καλή όρεξη.

Μερίδες: 4

Προετοιμασία: 15′-20′

Ψήσιμο: 10′-12′

Υλικά

1½ κιλό γαύρος

2 μέτριες, ώριμες ντομάτες, κομμένες σε μέτριους κύβους, χωρίς σπόρια (τις αφήνουμε με τη φλούδα τους, αν είναι λεπτή, αλλιώς τις ξεφλουδίζουμε)

2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες

2 κ.σ. δεντρολίβανο φρέσκο και ψιλοκομμένο ή 1 κ.σ. ξερό και θρυμματισμένο 

2 κ.σ. μουστάρδα της αρεσκείας μας

20 ml ξύδι από κρασί

80 ml ελαιόλαδο, περίπου

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Για να καθαρίσουμε το γαύρο, κόβουμε τα κεφάλια και µε τον αντίχειρά μας ανοίγουμε προσεκτικά το σώμα κάθε ψαριού κατά μήκος, από το κεφάλι προς την ουρά, τραβώντας µε τον τρόπο αυτό οπωσδήποτε τα εντόσθια και, αν θέλουμε, και τη ραχοκοκαλιά.

Ξεπλένουμε γρήγορα το γαύρο, σε δόσεις, κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό, και τον στραγγίζουμε σε σουρωτήρι για 15′ - 20′.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220° C.

Σε ένα μεγάλο μπολ ή σε μια λεκάνη ρίχνουμε τους κύβους ντομάτας, το σκόρδο, το δεντρολίβανο ή τη ρίγανη, τη μουστάρδα, το ξίδι, αλάτι, πιπέρι και το μισό ελαιόλαδο, και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το γαύρο και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια.

Ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο ταψί, το απλώνουμε να πάει παντού και αδειάζουμε εκεί το μείγμα του γαύρου. Το απλώνουμε όσο καλύτερα γίνεται και το ψήνουμε, για 10′ - 12′, σε ένα από τα μεσαία ράφια του φούρνου.

Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό και συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα και πατάτες τηγανητές.

Tip

Μπορούμε αν θέλουμε να αντικαταστήσουμε το δεντρολίβανο με 1½ κ.γ. ρίγανη ξερή, τριμμένη

Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο - τεύχος #63» σε συνταγή Νένας Ισμυρνόγλου.