Μαγειρεύουμε γιουβετσάκι με παντζάρι στην κατσαρόλα για το πιάτο ημέρας.
Θα προσθέσουμε κρεμμύδι ξερό, σκόρδο λιωμένο και ψιλοκομμένο μαϊντανό. Πασπαλίζουμε με τριμμένη γραβιέρα, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε αμέσως.
Καλή όρεξη.
Μερίδες: 4
Προετοιμασία: 15′
Μαγείρεμα: 15′-20′
Υλικά
80 ml ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ξερό, σε ψιλά καρέ
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες, ή όσο θέλουμε
4 μεγάλα παντζάρια, καθαρισμένα και κομμένα σε κύβους ή τριμμένα στην χοντρή πλευρά του τρίφτη
500 γρ κριθαράκι
200 γρ γραβιέρα Κρήτης ή Νάξου, τριμμένη
½ ματσάκι μαϊντανό, τα φύλλα, ψιλοκομμένα
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Σε μία ευρύχωρη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι για 2′-3′, μέχρι να μαραθεί κάπως.
Προσθέτουμε τα παντζάρια και το λιωμένο σκόρδο. Ανακατεύουμε και σοτάρουμε για άλλα 5′. Προσθέτουμε 1.100 ml ζεστό νερό και μόλις πάρει μια βράση, ρίχνουμε το κριθαράκι, αλάτι και πιπέρι.
Το βράζουμε για περίπου 20′ ανακατεύοντας συνεχώς. Θέλουμε να μαλακώσει καλά, να φουσκώσει και να απορροφήσει τα περισσότερα υγρά.
Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και αποσύρουμε όσο το φαγητό είναι ακόμα ζουμερό.
Μοιράζουμε το κριθαράκι σε 4 βαθιά πιάτα, με τα υγρά του. Πασπαλίζουμε με την τριμμένη γραβιέρα, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε αμέσως.
Tip
Απολαμβάνουμε μαζί μια δροσερή ρετσίνα για να ισορροπήσει τη γλύκα των παντζαριών.
Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο - τεύχος #73» σε συνταγή Ντίνας Νικολάου.