Πιάτο ημέρας: Γρήγορο σφουγγάτο με κολοκυθάκια και πρόβειο γιαούρτι

Από την Κρήτη.
Open Image Modal
Image Professionals GmbH via Getty Images

Μαγειρεύουμε σφουγγάτο για το πιάτο ημέρας αυτής της εβδομάδας και πιο συγκεκριμένα μια συνταγή από την Κρήτη.

Θα χρησιμοποιήσουμε κολοκυθάκια, φρέσκο κρεμμυδάκι, γιαούρτι πρόβειο και φύλλα φρέσκιας ρίγανης.

Καλή όρεξη.

Μερίδες: 4 

Υλικά

5 κολοκυθάκια

4 αυγά

1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο 

40 ml ελαιόλαδο

10 φύλλα φρέσκια ρίγανη

220 γρ. γιαούρτι πρόβειο

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά..

Αλατίζουμε τα κολοκυθάκια, κομμένα σε λεπτές ροδέλες και τα ρίχνουμε στο τηγάνι πριν ζεσταθεί καλά το ελαιόλαδο. Τα σοτάρουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μαραθούν και να πάρουν ένα βαθύ χρυσαφί χρώμα.

Χτυπάμε ελαφρώς τα αυγά, ίσα ίσα να σπάσει ο κρόκος και τα αλατίζουμε. Προσθέτουμε στο τηγάνι το φρέσκο κρεμμυδάκι, που έχουμε ψιλοκόψει και σοτάρουμε για 1 λεπτό.

Ρίχνουμε τα αυγά και όταν αρχίσει να σταθεροπιείται το σφουγγάτο, σηκώνουμε με μια ξύλινη σπάτουλα τις άκρες του και κουνώντας το τηγάνι κατευθύνουμε το ωμό αυγό να πάει από κάτω, να ακουμπήσει στον πάτο και να ψηθεί.

Αλέιφουμε το γιαούρτι στο μισό σφουγγάτο και πασπαλίζουμε με την ψιλοκομμένη ρίγανη. Διπλώνουμε το σφουγγάτο στη μέση. Σκεπάζουμε αμέσως με καπάκι και αφήνουμε για 2-3 λεπτά σε σβηστό μάτι.

Προσέχουμε να μη μας στεγνώσει.

Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο, τεύχος #171» σε συνταγή του σεφ Μιχαήλ Χάσικου.