15 λόγοι που το Πήλιο είναι ο απόλυτος καλοκαιρινός προορισμός

15 λόγοι που το Πήλιο είναι ο απόλυτος καλοκαιρινός προορισμός
|

Για τον περισσότερο κόσμο οι έννοιες «καλοκαίρι» και «νησί» πηγαίνουν μαζί. Οι Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και το Ιόνιο γεμίζουν ασφυκτικά με κόσμο. Ομορφιές, όμως, υπάρχουν και στην ηπειρωτική Ελλάδα. Το Πήλιο, το βουνό των Κενταύρων είναι ιδιαίτερα γνωστό για το χιονοδρομικό κέντρο που έχει στα Χάνια και για το νόστιμο σπετζοφάι που μπορεί να ζεστάνει και την πιο κρύα ημέρα. Το Πήλιο, όμως, δεν είναι μόνο χειμερινός προορισμός. Είναι αυτό που λέμε «παντός καιρού», αφού καταφέρνει να συνδυάζει αρμονικά και βουνό και θάλασσα, σε ένα τοπίο απερίγραπτης ομορφιάς με πράσινο και βράχους να απλώνονται μπροστά στα μάτια σας. Αν δεν έχετε ακόμα πειστεί ότι το Πήλιο είναι ένας από τους ομορφότερους καλοκαιρινούς προορισμούς, οι παρακάτω λόγοι θα σας πείσουν.

1. Η παραλία του Μυλοπόταμου

Open Image Modal

Πρόκειται για την πιο γνωστή παραλία που υπάρχει στο Πήλιο και έχει δύο μικρούς κόλπους. Για να πας στον δεύτερο κόλπο πρέπει να περάσεις μέσα από μία φυσική τρύπα- πέρασμα που υπάρχει μέσα στον βράχο. Από τις 4 το απόγευμα και μετά, οι βράχοι κάνουν φυσική σκιά και τα νερά είναι κρυστάλλινα. Βέβαια, αν επισκεφτείτε την συγκεκριμένη παραλία μέσα από τις 5-15 Αυγούστου, προετοιμαστείτε για πολύ κόσμο.

2. Πεζοπορίες και μονοπάτια

Open Image Modal

Το Πήλιο είναι γεμάτο από μονοπάτια και διαδρομές πεζοπορίας που μπορεί να απολαύσει κανείς την φύση από κοντά. Υπάρχουν διαδρομές κάθε δυσκολίας και ηλικίας, και οι διαδρομές είναι σωστά σηματοδοτημένες. Προμηθευτείτε νερό και καπέλο και ξεκινήστε νωρίς. Σας προτείνουμε την διαδρομή που ξεκινά από την Τσαγκαράδα και καταλήγει στην παραλία της Νταμούχαρης, που μπορείτε να κάνετε και τη βουτιά σας.

3. Το λιμάνι της Νταμούχαρης

Κι αφού θα βρεθείτε στην Νταμούχαρη, ένα γραφικό παλιό λιμανάκι που η ιστορία θέλει να το χρησιμοποιούν οι Ενετικοί ναυτικοί κατά την περίοδο της βενετσιάνικης κυριαρχίας στη Μεσόγειο ως σταθμό ανεφοδιασμού και ξεκούρασης στα μακρινά τους ταξίδια, μην ξεχάσετε να πάτε στην ταβέρνα του «Μπάρμπα Στέργιου» για να φάτε ψαράκι.

4. Ο πλάτανος «χιλίων ετών»

Στην Τσαγκαράδα υπάρχει ο φημισμένος πλάτανος «χιλίων ετών», ο οποίος βρίσκεται στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής. Ο κορμός του πλάτανου έχει 14 μέτρα διάμετρο ενώ το άνοιγμα των κλαδιών του δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια, αλλά καλύπτει σχεδόν όλη την πλατεία κάνοντας μία τεράστια ομπρέλα που δημιουργεί σκιά. Παλαιότερα σε ένα από τα κλαδιά του είχαν στηριχθεί οι καμπάνες της εκκλησίας, τα οποία όμως λόγω του βάρους δεν άντεξαν και τώρα στηρίζονται σε μια μαρμάρινη κολόνα. Πιείτε τον καφέ σας και φάτε ένα γλυκό ταψιού κάτω από τον πλάτανο στο παραδοσιακό καφενείο της πλατείας.

5. Κλίμα

Το Πήλιο έχει το εξής πλεονέκτημα. Στο κάτω μέρος της, κοντά στην θάλασσα, θα νιώσετε τι σημαίνει καλοκαίρι, αλλά όπως ανεβαίνετε στο βουνό θα παρατηρήσετε ένα δροσερό αεράκι να φυσάει το πρόσωπό σας. Πάνω στο βουνό, δεν θα νιώσετε ποτέ την ζέστη και το καυτό κλίμα του καλοκαιριού, ούτε θα ξυπνήσετε μέσα στη μέση της νύχτας από τον ιδρώτα. Αντίθετα, θα χρειαστεί να σκεπαστείτε και με ένα σεντονάκι.

6. Συναυλίες

Ο Διονύσης Σαββόπουλος και ο Νίκος Πορτοκάλογλου είναι μερικοί από τους καλλιτέχνες που έχουν σπίτι στο Πήλιο, με αποτέλεσμα να κάνουν συχνά συναυλίες το καλοκαίρι. Ακόμα, κι αν δεν θέλετε να πάτε στη συναυλία, αν καθίσετε στο μπαλκόνι σας, μπορείτε να ακούσετε τη μουσική.

7. Τέχνη και πολιτισμός

Το Πήλιο προσφέρει και μία σειρά από μικρά μουσεία. Ένα από αυτά που αξίζει να επισκεφτείτε είναι το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο στην Πορταριά. Πρόκειται για ένα παλιό αρχοντικό που χτίστηκε το 1864 και σήμερα διαθέτει μόνιμη ιστορική και λαογραφική έκθεση με φωτογραφίες, αντικείμενα, κειμήλια και πίνακες, μέσα από τα οποία παρουσιάζεται η ιστορία και ο τρόπος ζωής των κατοίκων της περιοχής.

8. Φαγητό στο Πουρί

Η παραλία στο Πουρί δεν διακρίνεται τόσο πολύ για την ομορφιά της, αλλά στο μέσον του δρόμου Ζαγοράς- Πουρίου, πριν από της είσοδο για το Πουρί, υπάρχει η ψαροταβέρνα «Πλυμάρι», την οποία πρέπει να επισκεφτείτε. Οι ιδιοκτήτες ψαρεύουν μόνοι τους τα καλούδια που μαγειρεύουν, οπότε τα πιάτα της ημέρας εξαρτώνται από την ψαριά. Το φαγητό είναι σπιτικό και το ψωμί που προσφέρουν ζυμώνεται και ψήνεται καθημερινά.

9. Στου Βαγγέλη την ταβέρνα

Στον δρόμο που πηγαίνει από το Μούρεσι και κατεβαίνει στον Άη Γιάννη και τη Νταμούχαρη, υπάρχει η ταβέρνα του Βαγγέλη. Παραδοσιακή ψησταριά με τον ιδιοκτήτη και εμπνευστή του ονόματος να σερβίρει νόστιμη πανσέτα και πατατοκεφτέδες, που θα φάτε στην αυλή του.

10. Μουσείο Ελιάς και Λαδιού

Στους πρόποδες τους Πηλίου, στην Άνω Γατζέα, θα συναντήσετε το μουσείο Ελιάς και Λαδιού. Εκεί θα έχετε την ευκαιρία να δείτε εργαλεία και αντικείμενα που έχουν να κάνουν με τη διαλογή και την επεξεργασία της ελιάς και του λαδιού.

11. Για κρέατα και ψητά στου Λουμπαδάρη

Στο κεντρικό δρόμο που πηγαίνει από την Τσαγκαράδα στο Ξουρίχτι, υπάρχει η ταβέρνα του Λουμπαδάρη, ο οποίος έχει την φήμη του καλύτερου ψήστη του Πηλίου. Προτιμήστε τα κρέατα στην σχάρα και τα φασολάκια που είναι από το μποστάνι της οικογένειας.

12. Τιρκουάζ νερά

Τα νερά στις παραλίες του Πηλίου είναι όλα πολύ όμορφα και καθαρά, αλλά η παραλία της Φακίστρας ξεχωρίζει για το βραχώδες τοπίο της. Βρίσκεται στο ανατολικό Πήλιο και θα χρειαστεί μία μικρή προσπάθεια για να κατεβείτε στην παραλία. Μην ανησυχείτε, δεν είναι τόσο δύσκολο, αφού το κάνουν μεγάλοι άνθρωποι και οικογένειες με παιδιά και η παραλία θα σας αποζημιώσει. Ένα από αυτά είναι η εντυπωσιακή θαλασσοσπηλιά της Παναγιάς της Μεγαλομάτας στο βόρειο τμήμα της παραλίας, χαρακτηριστικό της οποίας είναι οι πολλοί σταλακτίτες.

13. Το νησί του Βουνού

Το χωριό Τρίκερι, είναι γνωστό και ως το χωριό των τριών θαλασσών, αφού περιστοιχίζεται από τον Παγασητικό στο βορρά, τον Β. Ευβοϊκό στα νότια και το Αιγαίο στα ανατολικά. Είναι ένα χωριό, χτισμένο σε λόφο, με θέα στην θάλασσα και με έντονο νησιώτικο χαρακτήρα και ναυτική παράδοση. Οι τρικεριώτες ήταν σπουδαίοι ψαράδες, καραβοκύρηδες και έμποροι. Αξίζει να το επισκεφτείτε για την εκκλησία της Αγίας Τριάδας, στην οποία φιλοξενείται και ο θρόνος του Ναπολέοντας, τον οποίο αγόρασαν οι καπετάνιοι στην Βαρκελώνη.

14. Σκάλα

Το βουνό είναι ήσυχο και δεν έχει έντονη νυχτερινή ζωή. Ο Άη Γιάννης είναι συνήθως γεμάτος από κόσμο το βράδυ, αν και δεν είναι από τα πιο γραφικά σημεία του Πηλίου. Υπάρχει, όμως, ένα μπαρ που ξεχωρίζει και βρίσκεται στην Τσαγκαράδα. Ονομάζεται «Σκάλα» και πρόκειται για μία αυλή που λειτουργεί χειμώνα καλοκαίρι. Αν πετύχετε μία καλή βραδιά, που ο ιδιοκτήτης έχει κέφια (και συμβαίνει συχνά αυτό) θα καταλήξετε να γίνετε όλοι μία παρέα και να κάνετε «παραγγελιές» με τα αγαπημένα σας τραγούδια.

15. Δραστηριότητες

Αν σας αρέσει η περιπέτεια η άγρια ομορφιά του Πηλίου προσφέρεται για καταδύσεις, πεζοπορίες, κανό, επισκέψεις σε φαράγγια, ποδήλατο και αναρρίχηση.