Έχετε βιώσει ή ακούσει για τη «λάμψη εγκυμοσύνης» που πολλές γυναίκες αποκτούν χάρη στις ορμόνες και την αυξημένη ροή αίματος;
Στην πραγματικότητα, μάλλον απέχουμε από αυτήν καθώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις λιγούρες, την απώλεια μαλλιών μετά τον τοκετό, ίσως τη λίγη ακράτεια, ενώ και η έλλειψη ύπνου δεν ευνοεί το δέρμα μας. Προσθέστε την μεγάλη ευθύνη ανατροφής ενός ανθρώπου, συνδυάστε το με άπλυτες φόρμες και να, η «εμφάνιση» σας ως μητέρα ολοκληρώθηκε.
Μια νέα μελέτη έδειξε ότι η μητρότητα μεγαλώνει τις γυναίκες σε κυτταρικό επίπεδο, πιο γρήγορα απο ότι το κάπνισμα ή η παχυσαρκία.
Όλα είναι στο DNA
Η αμερικανική μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Φεβρουάριο στο περιοδικό Human Reproduction, εξέτασε το μήκος των τελομερών σε περίπου 2.000 γυναικών ηλικίας 20 έως 44 ετών. Τα τελομερή είναι καλύμματα στην άκρη κάθε κλώνου DNA, που προστατεύουν τα χρωμοσώματα από τις αλλοιώσεις (όπως το πλαστικά που έχουν τα κορδόνια των παπουτσιών μας). Τελομερή μικρού μήκους είχαν ήδη συνδεθεί προηγουμένως με τη θνησιμότητα, όπως ανέφεραν οι ερευνητές.
Διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες που είχαν γεννήσει, είχαν τελομερή κατά 4,2% μικρότερα σε σχέση με αυτές που δεν είχαν - το ισοδύναμο προσθήκης 11 ετών στην ηλικία τους. Οι επιπτώσεις της μητρότητας ήταν μεγαλύτερες από αυτές του καπνίσματος ή της παχυσαρκίας, σημείωσαν οι ερευνητές.
«Άλλες μελέτες έχουν εξετάσει τις επιπτώσεις που έχουν το κάπνισμα και η παχυσαρκία στο μήκος των τελομερών. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι σε αυτές τις ομάδες η κυτταρική γήρανση αυξήθηκε κατα τεσσερισήμισι και οκτώ χρόνια, αντίστοιχα», λέει η Anna Pollack, συγγραφέας της μελέτης και επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Παγκόσμιας και Κοινοτικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο George Mason στη Βιρτζίνια.
«Στη μελέτη μας, διαπιστώσαμε ότι οι επιπτώσεις αυτές είναι ισχυρότερες για τις γυναίκες που έκαναν παιδιά»
Μην αλλάζετε ακόμα τα σχέδιά σας να αποκτήσετε παιδιά
Πρώτα απ ’όλα, τα μικρότερα τελομερή δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι μια γυναίκα έχει πιο γκρίζα μαλλιά και ρυτίδες, είπε η Pollack. «Γνωρίζουμε ότι το μήκος των τελομερών σας γερνάει σε κυτταρικό επίπεδο, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα δείχνετε και μεγαλύτερη», είπε.
Επιπλέον η μελέτη δεν περιλάμβανε πληροφορίες σχετικά με κοινωνικούς παράγοντες, άγχος και την κατάσταση γονιμότητας και απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για να επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες.
«Οι γυναίκες που απέκτησαν παιδιά είχαν συγκριτικά μικρότερα τελομερή απο αυτές χωρίς παιδιά, αλλά δεν γνωρίζουμε πότε συνέβη στη ζωή τους. Δεν γνωρίζουμε αν είναι η διαδικασία της τεκνοποίησης που το προκάλεσε», ανέφερε η Pollack. «Αυτό δεν θα πρέπει να αναγκάσει κάποιον να αλλάξει τον οικογενειακό του σχεδιασμό».
Παρόλα αυτά, με δεδομένο ότι τα μικρότερα τελομερή έχουν συνδεθεί με χρόνια προβλήματα υγείας και με αυξημένη πιθανότητα θανάτου απο καρδιακές ή μολυσματικές ασθένειες, «κάθε μητέρα εκεί έξω έχει κάθε δίκιο να κοιμίσει νωρίς τα παιδιά της απόψε».
Το κείμενο αρχικά δημοσιεύτηκε στην καναδέζικη έκδοση της HuffPost και αποδόθηκε στα ελληνικά.