Πίστη στον βασιλιά ορκίστηκε ο πρίγκιπας Χάμζα της Ιορδανίας - Η κρίση όμως, μάλλον δεν τελειώνει εδώ

Οι κατηγορίες για συνωμοσία όμως δεν εξαφανίζονται δια μαγείας και η υπόθεση είναι πιο σοβαρή απ' ό,τι αφήνουν να φανεί.
Open Image Modal
Ο Βασιλιάς Αμπντάλα με τον πρίγκιπα-διάδοχο, και γιο του, Χουσεϊν.
KHALIL MAZRAAWI via Getty Images

Ο τέως διάδοχος της Ιορδανίας, δύο μόλις ημέρες αφού τέθηκε υπό κατ′ οίκον περιορισμό κατηγορούμενος για ”συνωμοσία” με στόχο να προκαλέσει συνθήκες αποσταθεροποίησης της χώρας, ορκίστηκε εκ νέου πίστη στον ετεροθαλή αδερφό του, Βασιλιά Αμπντάλα.

Ο πρίγκιπας Χαμάζ Μπιν Χουσεΐν, 41 ετών, εξέδωσε σχετική ανακοίνωση λίγες ώρες μετά από ”διαμεσολάβηση” λέγοντας ότι δεσμεύτηκε να τηρεί πιστά το Σύνταγμα ενώ αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο βασιλιάς ζήτησε και από τον θείο του, πρίγκιπα Χασάν, να βοηθήσει στην επίλυση αυτής της άνευ προηγούμενου κρίσης για το χασεμιτικό βασίλειο.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια, ο πρίγκιπας Χάμζα, γιος από τον τέταρτο γάμο του εκλιπόντος βασιλιά Χουσεϊν με την Νουρ, αρνείται τις κατηγορίες περί συνωμοσίας με ξένες δυνάμεις όπως επίσης και ότι προσπάθησε να πάρει με το μέρος του αρχηγούς φατριών της Ιορδανίας. Σημειώνεται πως για την ίδια υπόθεση συνελήφθησαν άλλα 16 άτομα μεταξύ των οποίων στενός συνεργάτης, και σύμβουλος του βασιλιά και άλλο ένα μέλος της βασιλικής οικογένειας.

Στην υπογεγραμμένη επιστολή που δημοσίευσε το παλάτι το βράδυ της Δευτέρας, ο πρίγκιπας Χαμζά αναφέρει: ”Θέτω τον εαυτό μου στη διάθεση της μεγαλειότητάς του, του βασιλιά ... Θα παραμείνω αφοσιωμένος στο Σύνταγμα του αγαπητού Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας”. 

Ο Μαλίκ Ντάλαν, επαγγελματίας διαμεσολαβητής και φίλος της οικογένειας, εξέδωσε ξεχωριστή ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει πως η προσπάθειά του ήταν ”επιτυχής”και πως εκτιμά ότι άμεσα θα υπάρξει λύση,  όπως αναφέρει το Associated Press.

Open Image Modal
Δύο από τα ετεροθαλή αδέρφια του βασιλιά της Ιοδανίας, ο πρίγκιπας Χάμζα (δεξία") και ο πρίγκιπας Χασέμ (αριστερά).
MOHAMMAD ABU GHOSH via AP

 

Σημειώνεται πως ο πρίγκιπας Χαμζά ήταν πρώτος στη σειρά διαδοχής (διάδοχος πρίγκιπας) του νυν βασιλιά Αμπντάλα κατόπιν και σχετικού αιτήματος του πατέρα τους, Χουσεϊν.

Το 2004 όμως, ο Αμπντάλα απένειμε στον τίτλο τον πρωτότοκο γιο του. Ωστόσο ο Χάμζα είναι ιδιαίτερα λαοφιλής ενώ ο βασιλίας που είναι στην εξουσία από το 1999 υφίσταται τη φθορά της μακράς διακυβέρνησης που επιτείνεται σε μια περίοδο που η πανδημία γονατίζει την οικονομία της χώρας, ενώ δεν λείπουν και οι αποκαλύψεις σκανδάλων περί διαφθοράς.

Οι δε  εντάσεις εντός της βασιλικής οικογένειας ήταν συχνές το τελευταίο διάστημα αλλά φαίνεται πως παραμένουν ενωμένοι στο στόχο για την διατήρηση της εξουσίας. Όπως επισημαίνει το BBC, ο πρεσβύτερος της βασιλικής  οικογένειας, πρίγκιπας Χασάν, έριξε το βάρος στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για να επιτύχει μια δημόσια επίδειξη ενότητας και ισχυρής πίστης όλων, προς τον βασιλιά. Οι κατηγορίες όμως σε βάρος του πρίγκιπα Χαμζά, -συμπεριλαμβανομένων συσκέψεων με επικεφαλής φυλών που έχουν εκφράσει κριτική για την κυβέρνηση και τον βασιλιά- δεν εξαφανίστηκαν ως διά μαγείας και σίγουρα είναι ένα σήμα κινδύνου.

Επίσης, υπάρχον ακόμη πολλά κενά στην όλη υπόθεση αφού ακόμη και οι ταυτότητες και οι φιλοδοξίες όλων των ατόμων που κρατούνται δεν έχουν δημοσιοποιηθεί ενώ επίσης δεν έχει γίνει ξεκάθαρο ποιες ”ξένες οντότητες” συνεργάστηκαν με τον πρίγκιπα Χάμζα-σύμφωνα πάντα με τις κατηγορίες σε βάρος του- και ήθελαν να αποσταθεροποιήσουν το βασίλειο.

Η όλη υπόθεση δε φαίνεται πως ήταν αρκετά σοβαρή ώστε σύμμαχες χώρες και γείτονες της Ιορδανίας συμπεριλαμβανομένων και άλλων αραβικών μοναρχιών να σπεύσουν να εκφράσουν την στήριξή του στον νυν βασιλιά. 

Και όπως όλα δείχνουν, αυτή η κρίση δεν έχει τελειώσει.

Πήγες: Associated Press, BBC