Bγαίνουμε χάλια στις φωτογραφίες; 2 χρυσά tips που θα μας σώσουν

Η δημοσίευση με τις 22 εκατομμύρια προβολές έχει κάνει χαμό στο Instagram. Tι στο καλό μας συμβουλεύει να κάνουμε;
|
Open Image Modal
SrdjanPav via Getty Images
Aν θεωρούμε τον εαυτό μας μη φωτογενή, σίγουρα δεν είμαστε οι μόνοι.

Μόλις έχουμε ετοιμαστεί για βραδινή έξοδο. Δείχνουμε σκέτη οπτασία. Ας βγάλουμε μια σέλφι. Ναι αλλά γιατί στον φακό δείχνουμε τόσο χάλια; Και γιατί το πώς δείχνουμε στις φωτογραφίες κλονίζει στον υπέρτατο βαθμό την αυτοπεποίθησή μας;

H δερματολόγος Μπέι Έρια, έχει τις απαντήσεις για όλα όσα μας απασχολούν.

«Ας ανατρέξουμε με τη μνήμη μας σε όλα τα όμορφα ηλιοβασιλέματα που έχουμε δει ποτέ στη ζωή μας. Τότε ίσως θυμηθούμε πως και το ηλιοβασίλεμα, όσες φορές επιχειρήσαμε να το φωτογραφίσουμε, ποτέ δεν έμοιαζε τόσο όμορφο και ρομαντικό όσο στην πραγματική ζωή. Αυτό σημαίνει πως και εμείς εξακολουθούμε να δείχνουμε όμορφοι. Και απλώς και μόνο επειδή μια φωτογραφία μας αδικεί, δεν πρέπει να μειώνεται η εμπιστοσύνη που έχουμε στον εαυτό μας», μας παροτρύνει η ειδικός.

Άλλωστε, αν θεωρούμε τον εαυτό μας μη φωτογενή, σίγουρα δεν είμαστε οι μόνοι.

Mήπως όμως είναι και ζήτημα ψυχολογίας;

Η Eλίζα Μαρτίνεζ, ψυχοθεραπεύτρια με έδρα την Καλιφόρνια και εξειδίκευση στα ζητήματα αυτοεκτίμησης, επισημαίνει ότι είναι πολύ συνηθισμένο μεταξύ των ανθρώπων να δυσαρεστούνται από τον τρόπο που δείχνουν στις φωτογραφίες. Ειδικά μετά την ραγδαία άνοδο της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και την γενικότερη εμμονή με την παρουσίαση του «καλύτερου μας εαυτού» στον έξω κόσμο.

«Τα πιο συνηθισμένα παράπονα που ακούω είναι του στυλ ”δείχνω τόσο γερασμένος/η ή παχύς/παχιά”, αντιλήψεις δηλαδή που έχουν τις ρίζες τους σε μεγάλο βαθμό στα ηλικιακά, λιποφοβικά, κοινωνικά πρότυπα ομορφιάς», τονίζει η θεραπεύτρια μιλώντας στη HuffPost.

«Και μαζί με τα κλασικά, ακούω και ορισμένα παράπονα που αφορούν συγκεκριμένα φυσικά χαρακτηριστικά όπως το ”η μύτη μου είναι στραβή” ή ”εδώ το δέρμα μου έχει λεκέδες” που, στην πραγματικότητα, συνήθως δεν γίνονται αντιληπτά ως αρνητικά από τους εξωτερικούς παρατηρητές των φωτογραφιών μας», προσθέτει η Μαρτίνεζ.

Τι μας συμβουλεύει η ψυχοθεραπεύτρια

Είναι γεγονός: Οι κάμερες των smartphone συχνά παραμορφώνουν τα χαρακτηριστικά του προσώπου μας, με αποτέλεσμα ορισμένα μέρη να φαίνονται μικρότερα ή φαρδύτερα ή γενικά διαφορετικά από ό,τι τα βλέπουμε στην πραγματική ζωή. Οι γωνίες λήψης ή ο φωτισμός συν τοις άλλοις, μπορούν να δημιουργήσουν εικόνες που δεν σχετίζονται με την ακριβή αντανάκλαση του εαυτού μας. Τούτου λεχθέντος, η Μαρτίνεζ μας προτρέπει να πάψουμε να είμαστε τόσο επικριτικοί γύρω από το πως φαίνεται ο εαυτός μας στις φωτογραφίες.

Πώς θα δράσουμε αν δεν μας αρέσει η εμφάνισή μας στις φωτογραφίες

1. Μειώνουμε τον χρόνο που αφιερώνουμε στα social media

Η μείωση του χρόνου που αφιερώνoυμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα ενισχύσει την προσπάθεια να μην είμαστε επικριτικοί για το πώς δείχνουμε στις φωτογραφίες. Και αυτό με τη σειρά του, θα αυξήσει την αυτοεκτίμησή μας και την αντίληψη που έχουμε για την εικόνα του σώματός μας συνολικά, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

Με άλλα λόγια, το να είμαστε επιλεκτικοί σε ό,τι αφορά τις ώρες και τον τύπο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που είμαστε ενεργοί υπόσχεται να επιφέρει τεράστια διαφορά στο πώς νιώθουμε για τον εαυτό μας.

2. Έχουμε κατά νου ότι πολλές από τις εικόνες που συναντάμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν υποστεί επεξεργασία

Εάν έχουμε δει ποτέ εικόνες διασημοτήτων πριν και μετά το photoshop, σίγουρα θα έχουμε παρατηρήσει ουσιαστικές διαφορές. Eπειδή όμως η πραγματική ομορφιά δεν είναι κάτι που χρειάζεται τεκμήρια αποδείξεις και συγκρίσεις, ούτε κάτι που από μόνο του μπορεί να μας πάει πολύ μακριά στη ζωή μας, ας αφιερώσουμε λίγο χρόνο στοχαζόμενοι χαρακτηριστικά και ιδιότητες του εαυτού μας έχουν όντως αξία, όπως το πνεύμα και η ψυχική μας υγεία.

Αν παρ′ όλα αυτά αδυνατούμε να ελέγξουμε την ενασχόλησή μας με την εμφάνιση στις φωτογραφίες και αν η αλληλεπίδρασή μας με τα social media πλήττει την αυτοεκτίμησή μας, προκαλώντας συμπτώματα άγχους ή κατάθλιψης, ίσως θα πρέπει να απευθυνθούμε σε έναν πιστοποιημένο επαγγελματία ψυχικής υγείας.

(Mε πληροφορίες από Yahoolife).