Πιθανή ανάγκη για μέτρα 1,5 τρισ. «βλέπει» η ΕΚΤ- τριπλάσια από όσα υπολογίζουν Γερμανία και Ολλανδία

Επιμένουν στα 500 δισ. ευρώ.
|
Open Image Modal
Thomas Lohnes via Getty Images

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποίησε τους υπουργούς Οικονομικών που συμμετέχουν στο Eurogroup ότι η ευρωζώνη μπορεί να χρειασθεί οικονομικά μέτρα ύψους 1,5 τρισεκατομμυρίου ευρώ για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που προκαλεί η επιδημία Covid-19, δήλωσαν στο Reuters ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Ωστόσο, κατά την διάρκεια της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που έληξε έπειτα από συνομιλίες 16 ωρών χωρίς συμφωνία, η Γερμανία, η Ολλανδία και άλλες χώρες της βόρειας Ευρώπης εμφανίστηκαν έτοιμες να υποστηρίξουν μέτρα ύψους μόλις 500 δισεκατομμυρίων ευρώ, δήλωσαν αξιωματούχοι που συμμετείχαν στις συνομιλίες.

Τα οικονομικά μέτρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα συνδυαστούν με τα μέτρα που θα λάβει κάθε χώρα, αλλά το συνολικό πακέτο είναι πιθανόν να μην είναι αρκετό για να καλύψει τις χρηματοδοτικές προσπάθειες, δήλωσαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την εκτίμηση ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 10% αυτό το έτος, αλλά η ζοφερή προειδοποίηση δεν ήταν αρκετή για να αμβλύνει τις διχογνωμίες των υπουργών Οικονομικών, οι οποίοι δεν κατόρθωσαν να συμφωνήσουν σε ένα κοινό κείμενο, κυρίως εξαιτίας της αντίστασης της Ολλανδίας, εκ μέρους του στρατοπέδου των βορείων, και της Ιταλίας.

Η Ρώμη επεδίωκε μία περισσότερο φιλόδοξη συμφωνία με σαφείς αναφορές σε μελλοντική έκδοση κοινών ομολόγων, ενώ η Ολλανδία άσκησε πιέσεις για την επιβολή όρων στην χορήγηση οποιασδήποτε πιστωτικής γραμμής προς τις χώρες που βρίσκονται σε δυσχερή θέση.

Το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης κινδυνεύει εάν δεν καταστεί εφικτή μια συμφωνία σε μια κοινή οικονομική απάντηση στην πανδημία του κορονοϊού, προειδοποίησαν Ισπανοί υπουργοί.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Μαρία Χεσούς Μοντέρο δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι θα αρχίσουν να χάνουν την εμπιστοσύνη τους στην ΕΕ εάν αυτή δεν ενεργήσει συλλογικά στην κρίση, την οποία η Ισπανίδα αξιωματούχος συνέκρινε με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Χρειαζόμαστε τη βοήθεια άλλων χωρών και γι’ αυτό τον λόγο δημιουργήθηκε αρχικά η Ευρωπαϊκή Κοινότητα, σε μια περίοδο ύστερα από έναν πόλεμο, τώρα έχουμε έναν πόλεμο απέναντι στην επιδημία», ανέφερε σε συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό Antena 3.

Οι δηλώσεις του υπουργού Γεωργίας Λουίς Πλάνας ήταν στο ίδιο μήκος κύματος. «Είναι ένα κρίσιμο θέμα στο οποίο διακυβεύεται το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Sur Radio.

Ωστόσο και οι δύο αξιωματούχοι εξέφρασαν την αισιοδοξία ότι περαιτέρω διαπραγματεύσεις θα καταλήξουν τελικά σε θετικά αποτελέσματα, παρόλο που οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία στις ολονύκτιες συζητήσεις τους και ανέστειλαν τη συνεδρίασή τους έως αύριο.

«Η άποψή μου είναι ότι παρόλο που αυτό ίσως χρειαστεί πολύ χρόνο και πολλές συνεδριάσεις, θα καταλήξουμε σε μια θετική συμφωνία», δήλωσε ο Πλάνας.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)