«Πλαίσιο» ασφαλείας θα δώσει η G7 στην Ουκρανία, που ζητά περισσότερα όπλα

Κατά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ δεν παρουσιάστηκε χρονοδιάγραμμα για ένταξή της στο ΝΑΤΟ.
Open Image Modal
.
KACPER PEMPEL via Reuters

Η Βρετανία, οι ΗΠΑ και διεθνείς σύμμαχοί τους αναμενόταν να παρουσιάσουν νέες διαβεβαιώσεις ασφαλείας για την Ουκρανία την Τετάρτη, αφού κατά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ την προηγούμενη ημέρα αναφέρθηκε πως το Κίεβο θα ήταν ευπρόσδεκτο στη Συμμαχία, μα δεν δόθηκε χρονοδιάγραμμα ούτε ακριβείς όροι.

Ο πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι περιέγραψε την εξέλιξη ως «παράλογη», λέγοντας ότι στην Ουκρανία αξίζει ένα ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα ενώ μάχεται κατά της ρωσικής εισβολής. 

Αντ’αυτού, μια διακήρυξη από τις χώρες της G7 θα «παρουσιάσει πώς οι σύμμαχοι θα υποστηρίξουν την Ουκρανία τα επόμενα έτη για να τερματιστεί ο πόλεμος και να αποτραπεί και δοθεί απάντησε σε οποιαδήποτε μελλοντική επίθεση» αναφέρεται σε ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης.

Στην πράξη αυτό θα μπορούσε να έρθει με τη μορφή διμερών συμφωνιών με το Κίεβο σε μακροπρόθεσμη στρατιωτική και οικονομική βοήθεια για να συνεχίσουν να λειτουργούν η οικονομία και ο στρατός της Ουκρανίας. Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου είπε πως οι ΗΠΑ θα άρχιζαν τέτοιες συνομιλίες με το Κίεβο «σύντομα».

«Περιμένουμε πως περισσότεροι σύμμαχοι εκτός G7 και εταίροι θα θέλουνε να μπουν μετά και να κάνουν τις δικές τους διμερείς εκδόσεις» είπε ο αξιωματούχος. Υπενθυμίζεται πως η G7 αποτελείται από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Ιαπωνία, τη Γαλλία, τον Καναδά, την Ιταλία και τη Βρετανία.

Το ΝΑΤΟ, που είναι δομημένο γύρω από την έννοια πως μια επίθεση εναντίον ενός μέλους είναι επίθεση εναντίον όλων, έχει αποφύγει να προβεί σε στρατιωτικές δεσμεύσεις απέναντι στην Ουκρανία, ανησυχώντας πως αυτό εμπεριέχει τον κίνδυνο να έρθει πιο κοντά σε έναν γενικευμένο πόλεμο με τη Ρωσία.

Η Ουκρανία, από πλευράς της, είναι βαθιά καχύποπτη απέναντι σε λιγότερο δεσμευτικές «διαβεβαιώσεις» ασφαλείας, δεδομένου ότι η ρωσική εισβολή έχει ήδη καταπατήσει το αποκαλούμενο Μνημόνιο της Βουδαπέστης, στο πλαίσιο του οποίου διεθνείς δυνάμεις δεσμεύτηκαν να κρατήσουν ασφαλή τη χώρα με αντάλλαγμα το Κίεβο να δώσει τα σοβιετικής προέλευσης πυρηνικά του όπλα.

Την Τετάρτη ο Ζελένσκι είχε διμερείς συνομιλίες με ΗΠΑ, Καναδά, Γερμανία, Βρετανία, Ιαπωνία και Ολλανδία στο περιθώριο της δεύτερης ημέρας της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, για να εξασφαλίσει περισσότερα όπλα για την ουκρανική αντεπίθεση.

«Περισσότερα όπλα για τους πολεμιστές μας, περισσότερη προστασία ζωής για όλη την Ουκρανία! Θα φέρουμε νέα σημαντικά αμυντικά εργαλεία στην Ουκρανία» δήλωσε μέσω Twitter.

Με πληροφορίες από Reuters