Πλεύρης στη HuffPost: «Προσωπικό μου στοίχημα οι νοσοκομειακές λοιμώξεις, κινδύνεψε η ζωή μου»

Ο υπουργός Υγείας και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, παρεμβαίνουν με αφορμή το ρεπορτάζ της HuffPost για την «Σιωπηλή Πανδημία».

 

 

Open Image Modal
Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023. (ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΟΛΗΣ/EUROKINISSI)
Eurokinissi

 Η προσωπική περιπέτεια του Θάνου Πλεύρη, που χρειάστηκε να νοσηλευθεί σε ΜΕΘ υπό μηχανική υποστήριξη λόγω λοίμωξης μετά από ένα χειρουργείο στο γόνατο, έπαιξε τελικά ρόλο στην απόφασή του να ολοκληρώσει την θητεία του στο υπουργείο Υγείας με μία μεταρρύθμιση κόντρα στην «σιωπηλή πανδημία» - όπως αποκαλούν οι γιατροί διεθνώς τις λοιμώξεις μέσα στα νοσοκομεία.

Ο Θάνος Πλεύρης επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ της HuffPost, που ανέφερε ότι στο υπουργείο Υγείας έχουν έτοιμο σχέδιο υπουργικής απόφασης, με στόχο να αναδείξουν σε προτεραιότητα για το σύνολο των νοσοκομείων της χώρας (δημόσιων και ιδιωτικών), καθώς και όλων ανεξαιρέτως των φορέων παροχής υπηρεσιών Υγείας, την αντιμετώπιση των λοιμώξεων. 

“Η μείωση των νοσοκομειακών λοιμώξεων αποτελεί προσωπικό μου στοίχημα,καθώς υπήρξα θύμα που κινδύνεψα να χάσω τη ζωή μου.”

- Θάνος Πλεύρης, Υπουργός Υγείας στη HuffPost

 

Το σχέδιο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, «βαθμολογία» ανά φορέα και ανά τμήμα(!) με χρωματική κλίμακα ειδικά για τις Λοιμώξεις, κίνητρα για τους «πρωταθλητές» στα νοσοκομεία και Ηλεκτρονική Καταγραφή με το προφίλ κάθε φορέα, όπου θα αποτυπώνονται οι επιδόσεις του.

Πλεύρης: Μέσα στο 2023 τα πρώτα θετικά αποτελέσματα

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης αναφέρει σε δήλωσή του στη HuffPost:  

«Η μείωση των νοσοκομειακών λοιμώξεων αποτελεί προσωπικό μου στοίχημα,
καθώς υπήρξα θύμα που κινδύνεψα να χάσω τη ζωή μου. Σοβαρός αριθμός συνανθρώπων μας που πεθαίνουν σε νοσοκομεία, πεθαίνουν όχι λόγω της βασικής αιτίας που νοσηλεύτηκαν αλλά λόγω της συνδρομής κάποιας νοσοκομειακής λοίμωξης. Αυτό το είδαμε και στις περιπτώσεις Covid-19. Ειδικά στη διάρκεια της πανδημίας, παγκοσμίως υπηρξε αύξηση των νοσοκομειακών λοιμώξεων λόγω της συσσώρευσης ασθενών στα νοσοκομεία. Η αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης απαιτεί πόρους αλλά και συμμόρφωση των επαγγελματιών Υγειας στους κανόνες αντισηψίας. Μέσω του ταμείου ανάκαμψης διασφαλίζουμε πόρους και με το νέο θεσμικό πλαίσιο που επεξεργάζεται ο ΕΟΔΥ και κυρίως ο πρόεδρος του ο Θεοκλής Ζαούτης, διαμορφώνουμε το πλαίσιο της πλήρους συμμόρφωσης και τήρησης των κανόνων αντισηψίας με κίνητρα και μετρήσιμα αποτελέσματα. Στόχος μας ήδη από το επόμενο έτος να έχουμε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα.»

“Ενώνουμε τις δυνάμεις μας όλοι απέναντι σε αυτή τη «σιωπηλή πανδημία»: ΕΟΔΥ, ΟΔΙΠΥ, γιατροί, νοσηλευτές και εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, όλα τα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία και οι φορείς υγειονομικής περίθαλψης. Επίσης ιδρύματα, όπως το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, που υποστηρίζουν και χρηματοδοτούν την έρευνα”

- Θεοκλής Ζαούτης, πρόεδρος ΕΟΔΥ
Open Image Modal
Ανακοινώσεις από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, την αναπληρώτρια υπουργό Μίνα Γκάγκα και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Θεοκλή Ζαούτη αναφορικά με την πανδημία του κορονοϊού, Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2021. (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)
Eurokinissi

 

Ζαούτης: Μπορούμε και έχουμε τη βούληση να πολεμήσουμε τις λοιμώξεις

«Οι λοιμώξεις που μεταδίδονται κατά την παροχή υγειονομικής περίθαλψης, καθώς και η μικροβιακή αντοχή, αποτελούν σημαντική απειλή για την Υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο. Έχουν ως αποτέλεσμα σημαντική νοσηρότητα, θνησιμότητα και κόστος για το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Γι αυτό η πρόληψη των λοιμώξεων αποτελεί βασικό συστατικό της ασφάλειας και της ποιότητας των ασθενών, καθώς έχει σημασία για κάθε εργαζόμενο υγείας και ασθενή σε όλο τον κόσμο, σε κάθε αλληλεπίδραση με την υγειονομική περίθαλψη. Οι λοιμώξεις που αποκτώνται από την υγειονομική περίθαλψη μπορούν να προληφθούν. Η χρήση μίας στρατηγικής που βασίζεται σε στοιχεία, εφόσον συνδέεται με απλές και ξεκάθαρες κατευθύνσεις για τους εργαζόμενους, μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο αυτών των λοιμώξεων. Όταν μου ζητήθηκε να υπηρετήσω ως πρόεδρος του ΕΟΔΥ, αυτή ήταν μια από τις βασικές μου προτεραιότητες, αναγνωρίζοντας τη σημασία και το μακροχρόνιο πρόβλημα στη χώρα μας. Είχα την τύχη να συνεργαστώ και να έχω την υποστήριξη του Υπουργού Πλεύρη, του οποίου το πάθος για την πρόληψη αυτών των λοιμώξεων προέρχεται από μια πολύ προσωπική εμπειρία. Αυτή η υπουργική απόφαση είναι ένα σημαντικό βήμα προόδου στη δημιουργία ενός σοβαρού πλαισίου για την πρόληψη των λοιμώξεων. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας όλοι απέναντι σε αυτή τη «σιωπηλή πανδημία»: ΕΟΔΥ, ΟΔΙΠΥ, γιατροί, νοσηλευτές και εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, όλα τα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία και οι φορείς υγειονομικής περίθαλψης. Επίσης ιδρύματα, όπως το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, που υποστηρίζουν και χρηματοδοτούν την έρευνα για την ορθή κατανόηση του προβλήματος. Πρέπει να πιστέψουμε όλοι ότι είναι εφικτό να φτάσουμε σε μηδανικά επίπεδο των μολύνσεων από λοιμώξεις, ώστε να πετύχουμε στο τρίπτυχο «μείωση κόστους - ποιότητα - αποτελεσματικότητα». Μπορούμε. Απαιτείται αλλαγή κουλτούρας, εφαρμογή των καλών πρακτικών που προκύπτει από την προσεκτική καταγραφή Δεικτών και ισχυρή βούληση, την οποία διαθέτουμε.»