Πλεύρης: Τα πρώτα φάρμακα κατά του κορονοϊού διαθέσιμα τους πρώτους μήνες του 2022

Ποια είναι η κατάσταση με τους εμβολιασμούς.
|
Open Image Modal
.
Eurokinissi

Από τους πρώτους μήνες του 2022 αναμένονται τα πρώτα φάρμακα κατά του κορονοϊού, δήλωσε στο Mega, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

«Στους εμβολιασμούς τα νούμερα είναι πάνω από 60% στον γενικό πληθυσμό και πάνω από 70% στον ενήλικο πληθυσμό. Υπάρχουν περιοχές με πιο έντονη επιδημιολογική κατάσταση, που τα ποσοστά εμβολιασμού είναι κάτω από τον μέσο όρο. Γίνεται προσπάθεια να πιεστούν όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, ιδιαίτερα για όσους είναι άνω των 60 ετών. Το 87% με 90% στις ΜΕΘ προέρχεται από ανεμβολίαστους, ενώ μόλις το 10% προέρχεται από εμβολιασμένους» είπε ο κ. Πλεύρης.

Αναφερόμενος στους ανεμβολίαστους, είπε πως «τα στοιχεία είναι αμείλικτα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι κινδυνεύουμε λιγότερο να βρεθούμε σε ΜΕΘ εάν έχουμε εμβολιαστεί», ενώ πρόσθεσε ότι υπήρξε μεγάλη προσέλευση για την τρίτη δόση. Ιδανικά, ανέφερε, για να κάνουμε λόγο για ικανοποιητικό ποσοστό εμβολιασμού θα έπρεπε ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού να φτάσει το 70% και του ενήλικου πληθυσμού το 80%. Όπως τόνισε, έχουν υπάρξει κυρώσεις στο αντιεμβολιαστικό κίνημα, υπογραμμίζοντας πως το εμβόλιο είναι το πιο αξιόπιστο όπλο που έχουμε.

«Πέρυσι δεν υπήρχε το εμβόλιο και είχε γίνει επιλογή το ΕΣΥ να είναι μονοθεματικό. Πλέον έχουμε μοιράσει τις κλίνες, 50% για Covid και 50% για non Covid. Από τότε που ο καθένας μπορεί αν εμβολιαστεί δεν έχουμε πιλογή να κάνουμε το ΕΣΥ μονοθεματικό. Δικαίωμα στο ΕΣΥ έχουν για να εγχειριστούν και άλλοι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν άλλες νόσους. Θωρακίζουμε το σύστημα υγείας, αλλά δεν πρόκειται άνθρωποι που νοσούν από άλλες αιτίες να μην έχουν πρόσβαση στο σύστημα για να υπάρξουν κενές κλίνες ΜΕΘ».

Όπως σημείωσε, τα χειρουργεία πλέον έχουν μπει σε σειρά, αλλά υπάρχει απουσία γιατρών και ιδιαίτερα έλλειψη αναισθησιολόγων. Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε πως δίνονται κίνητρα σε ιδιώτες γιατρούς για να καλύψουν τα κενά στο ΕΣΥ, ενώ έρχονται περίπου 6.000 νέες προσλήψεις γιατρών.

Αναφερόμενος στις παρελάσεις, είπε πως δεν θα υπάρξει περιορισμός και στόχος είναι η επιστροφή στην ομαλή δραστηριότητα: «Υπάρχει το εμβόλιο και η κοινωνία δεν μπορεί να πηγαίνει πίσω και να μην λειτουργεί, επομένως δεν θα υπάρξει περιορισμός στις κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες, άρα μπορούν να γίνουν οι εκδηλώσεις αυτές».

Παράλληλα ο κ. Πλεύρης διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχει συζήτηση στο υπουργείο Υγείας για ”μωβ περιοχές”. Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποια εισήγηση από τους ειδικούς, αλλά στο επίπεδο συζήτησης της πολιτικής ηγεσίας με τους επιστήμονες, θέμα αλλαγής μοντέλου από αυτό που ανακοινώσαμε πριν από 10 μέρες, δεν υπάρχει. Τώρα, αυτό το οποίο συζητείται, θα τεθεί στη συνεδρίαση της Τετάρτης ή Πέμπτης που θα γίνει, έχει να κάνει με μια προσπάθεια να απλοποιηθούν τα μέτρα. Δηλαδή οι αμιγείς χώροι για εμβολιασμένους να είναι σχεδόν στο εύρος της κανονικότητας και όλοι οι άλλοι χώροι να έχουν κοινά χαρακτηριστικά, προκειμένου να είναι πιο εύκολα υλοποιήσιμα».

Παγώνη: Η κατάσταση θα δυσκολέψει μετά τον Δεκέμβριο

Από πλευράς της; η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εξέφρασε φόβους πως μετά τον Δεκέμβριο η κατάσταση θα δυσκολέψει πολύ όσον αφορά στον εξάπλωση του κορονοϊού, καθώς οι εμβολιασμοί έχουν μειωθεί και θα ξεσπάσουν και άλλες ιώσεις όπως η γρίπη.

«Tα χειρουργεία έχουν μείνει πίσω, τα τακτικά πίσω, θα έχουμε όλο τον χειμώνα και διάφορες ιώσεις και θα κυκλοφορούμε, αλλά πρέπει να κυκλοφορούμε με προσοχή» προειδοποίησε η κ. Παγώνη. 

Για τις παρελάσεις σχολίασε ότι όταν υπάρχει μεγάλη κινητικότητα σημαίνει και αύξηση κρουσμάτων, και στη βόρεια Ελλάδα υπάρχει μεγάλο ιικό φορτίο. Σε αυτό το πλαίσιο, πρότεινε στις «κόκκινες» περιοχές να γίνουν μόνο στρατιωτικές παρελάσεις και όχι μαθητικές.

«Συνεχίζουμε να έχουμε διψήφιο αριθμό θανάτων (καθημερινά)...Aν είχαμε κάνει το 80% (εμβολιασμούς), και την 3η δόση, ξέρετε πώς θα ήμασταν; Όπως η Δανία και οι άλλες χώρες» τόνισε σχετικά, προσθέτοντας πως τα κέντρα εμβολιασμού έχουν ερημώσει.