Μικρή αποκλιμάκωση καταγράφει ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο στην Ελλάδα και σε κάποιες χώρες της Ευρωζώνης συμφωνα με στοιχεία της Eurostat, με τις τιμές της ενέργειας και των καυσίμων να καταγράφουν μικρή πτώση αλλά να παραμένουν στα ύψη οι τιμές στα τρόφιμα.
Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat o πληθωρισμός στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 9% τον Νοέμβριο, από 9,5% τον Οκτώβριο ενώ στην ευρωζώνη καταγράφει ρεκόρ στο 10%.
Στην Ελλάδα, οι τιμές στην ενέργεια μειώθηκαν στο 12,3% από 20,7% τον Οκτώβριο ενώ οι τιμές των υπηρεσιών αυξήθηκαν με χαμηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Νοέμβριο στο 5,8% από 6,5% τον Οκτώβριο.
Ταχυτερα αυξήθηκαν οι τιμές των βιομηχανικών προϊόντων (εκτός της ενέργειας) στο 9% από 7% τον Οκτώβριο.
Είναι ενδεικτικό ότι ουδέποτε σε κάποιον μήνα την περίοδο από το 1991 έως το 2021 ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης δεν ξεπέρασε το 5% σε ετήσια βάση.
Αντίθετα, ανατιμήσεις παρατηρούνται στα τρόφιμα και στα βιομηχανικά είδη καθώς οι τιμές αυξήθηκαν τον Νοέμβριο πάνω από 12,8% που ήταν τον Οκτώβριο και 10,7% τον Σεπτέμβριο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η οριακή μείωση του πληθωρισμού οφείλεται στις μειωμένες τιμές στο ρεύμα, το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο θέρμανσης και τα καύσιμα.
H ενέργεια έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Νοέμβριο αν και ελαφρώς μειωμένη (34,9%, έναντι 41,5% τον Οκτώβριο) και ακολουθούν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός (13,6%, έναντι 3,1% τον Οκτώβριο), μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (6,1%, σταθερό σε σύγκριση με τον Οκτώβριο) και υπηρεσίες (4,2%) έναντι 4,3% τον Οκτώβριο).
Γερμανία: Οριακή αποκλιμάκωση μετά από μήνες
Στη Γερμανία, ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού υποχώρησε στο 11,3% τον Νοέμβριο, από 11,6% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία.
Ήταν ο πρώτος μήνας από τον Ιούνιο που τα κέρδη των τιμών είχαν επιβραδυνθεί, αν και παραμένουν σε επίπεδα ρεκόρ και οι οικονομολόγοι δεν αναμένουν ότι θα υποχωρήσουν σημαντικά μέχρι το 2024.
Η έκθεση για τον πληθωρισμό δείχνει ότι η γερμανική οικονομία αποδεικνύεται πιο ανθεκτική απέναντι στις επιιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση.
Για μήνες, η υψηλή τιμή της ενέργειας ήταν ο κύριος μοχλός του πληθωρισμού στη Γερμανία, αλλά τον Νοέμβριο, οι τιμές των τροφίμων εκτινάχθηκαν 21% σε σχέση με πέρυσι.
Οι τιμές της ενέργειας παρέμειναν υψηλές κατά 1/3 από ό,τι ήταν ένα χρόνο νωρίτερα, αλλά τα υψηλότερα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου και η προθυμία των καταναλωτών να μειώσουν την χρήση της ενέργειας, συνέβαλαν και στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.
Ισπανία: Σημαντική επιβράδυνση
Ενθαρρυντική η εικόνα και στην Ισπανία όπου ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε τον Νοέμβριο στο 6,6%, από 7,3% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής.
Το ινστιτούτο πιστώνει μια πτώση στις τιμές των καυσίμων και της ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση με ένα χρόνο πριν, καθώς και μια βραδύτερη αύξηση των τιμών στην ένδυση.
Η ισπανική κυβέρνηση ήταν από τις πρώτες στην Ευρώπη που παρενέβη στην οικονομία πέρυσι, μειώνοντας τους φόρους στην ενέργεια για να βοηθήσει τα νοικοκυριά να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες τιμές.
Τον περασμένο μήνα, εισήγαγε ένα πακέτο 3 δισεκατομμυρίων ευρώ με στόχο την προστασία του πιο ευάλωτου πληθυσμού της χώρας.
Γαλλία: Σπάει νέο ρεκόρ πληθωρισμού
Αντίθετα, η Γαλλία καταγράφει νέο ρεκόρ πληθωρισμού τον Νοεμβρίου, στο 7,1% σε ετήσια βάση με τα τρόφιμα να βάζουν φωτιά στο καλάθι των νοικοκυριών. Η οικονομία της Γαλλίας σημείωσε πενιχρή ανάπτυξη, μόλις 0,02% το τρίτο τρίμηνο του 2022, ενώ οι δαπάνες των νοικοκυριών μειώθηκαν κατά 2,8% τον Οκτώβριο σε μηνιαία βάση, έναντι προσδοκιών για μείωση 0,6%, αντανακλώντας την μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 7,9% εν μέσω των υψηλών τιμών.Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 6,2% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο, αμετάβλητες σε σχέση με τον Οκτώβριο, εξαιτίας των πολύ υψηλών τιμών στα τρόφιμα και τα βιομηχανικά αγαθά.