Πλήγματα στην Κριμαία: Συνεχείς επιθέσεις σε ρωσικούς στόχους

Πληθαίνουν τα περιστατικά με επιθέσεις και εκρήξεις στην κατεχόμενη χερσόνησο της Κριμαίας.
Open Image Modal
via Associated Press

Έκπληξη προκαλεί πλέον ο αριθμός των περιστατικών (εκρήξεις, επιθέσεις) στην κατεχόμενη από τη Ρωσία χερσόνησο της Κριμαίας. Η Μόσχα αποδίδει κάποια από τα περιστατικά σε ουκρανικά σαμποτάζ, υποδεικνύοντας, τουλάχιστον σε έναν βαθμό, πιθανές ειδικές επιχειρήσεις από ουκρανικές δυνάμεις, ή από δυνάμεις πιστές στο Κίεβο.

Επιθέσεις με drones σε ρωσικούς στόχους στην Κριμαία αναφέρθηκαν την Παρασκευή και το Σάββατο, ακολουθώντας μια σειρά αρκετών περιστατικών με εκρήξεις σε ρωσικές βάσεις σε κατεχόμενα εδάφη ή κοντά σε αυτές. Σε μία περίπτωση στόχος ήταν το αρχηγείο του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας στη Σεβαστούπολη, με τον διορισμένο από τη Ρωσία επικεφαλής της πόλης να λέει ότι ουκρανικό drone καταρρίφθηκε, μα δεν τραυματίστηκε κανείς. Επίσης αναφέρθηκαν τη νύχτα και άλλα περιστατικά στην Κριμαία, μεταξύ των οποίων ένα σε αεροπορική βάση. Σημειώνεται πως η Κριμαία θεωρείται πως διαθέτει ιδιαίτερα ισχυρή αεράμυνα, η οποία εκτιμάται πως περιλαμβάνει και πυραύλους S-400, καλυπτόμενους από μικρότερης εμβέλειας συστήματα (πχ Pantsir).

 

 

Η επίθεση που έλαβε χώρα στο Σάκι στις 9 Αυγούστου είχε ως αποτέλεσμα να καταστραφούν τουλάχιστον οκτώ ρωσικά αεροσκάφη, που υπάγονταν στον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας- σε μια εξέλιξη που, σύμφωνα με δυτικούς αξιωματούχους, είχε πολύ δυσμενείς επιπτώσεις για τις αεροπορικές δυνατότητες του στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Επίσης, βορειότερα, κοντά στη στρατηγικής σημασίας πόλη της Χερσώνας (η ανάκτηση της οποίας παρουσιάζεται ως προτεραιότητα από την Ουκρανία) οι ρωσικές δυνάμεις υποστηρίζουν ότι καταρρίφθηκαν έξι ουκρανικά drones που επιχείρησαν επίθεση κατά του υδροηλεκτρικού φράγματος στη Νόβα Καχόφκα. Το βράδυ της Παρασκευής ρωσικά πρακτορεία, επικαλούμενα τοπικό αξιωματούχο στην Κριμαία, είπαν πως ρωσικές αεράμυνες είχαν ενεργοποιηθεί κοντά στη Γεβπατορίγια, λιμάνι της δυτικής Κριμαίας. Παράλληλα, δεν έχουν λείψει και περιστατικά σε ρωσικό έδαφος, με δύο χωριά εντός της Ρωσίας να εκκενώνονται πρόσφατα λόγω εκρήξεων σε αποθήκη πυρομαχικών στο Μπελγκορόντ.

 

Open Image Modal
via Associated Press

 

Σύμφωνα με το Reuters, οι εξελίξεις αυτές εκλαμβάνονται ως απόδειξη των αυξανόμενων δυνατοτήτων του Κιέβου για πλήγματα σε ρωσικούς στόχους μακριά από την πρώτη γραμμή. Το Κίεβο αποφεύγει να σχολιάσει επίσημα τα περιστατικά, ενώ δυτικοί αξιωματούχοι λένε πως τουλάχιστον κάποια από αυτά ήταν ουκρανικές επιθέσεις. Η Ρωσία, από πλευράς της, άλλαξε τον διοικητή του στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Σε άλλες εξελίξεις στον πόλεμο, εννέα Ουκρανοί, εκ των οποίων τέσσερα παιδιά τραυματίστηκανσε ρωσικό βομβαρδισμό στην πόλη Βοζνεσένκ, που βρίσκεται όχι μακριά από έναν πυρηνικό σταθμό στην περιοχή Μικολάιφ, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της περιφέρειας Βιτάλι Κιμ. Ηλικίας από 3 έως 17 ετών, «τα παιδιά είναι όλα τους σε σοβαρή κατάσταση», έγραψε ο Κιμ στην πλατφόρμα Telegram, σύμφωνα με τον οποίο ένα κορίτσι έχασε το μάτι του στην επίθεση αυτή. Το Βοζνεσένκ βρίσκεται σε απόσταση σχεδόν 20 χλμ σε ευθεία γραμμή από τον ουκρανικό πυρηνικό σταθμό στο Πριβντενουκραΐνσκ και σχεδόν 70 χιλιόμετρα από το Μικολάιφ.

Στο Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, ρωσικές δυνάμεις προσέγγισαν στα περίχωρα του Μπαχμούτ, μα δεν έχουν εισέλθει ακόμα στην περιοχή, σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, που πρόσθεσε ότι δεν έγιναν μεγάλες προσπάθειες για προέλαση στη Ζαπορίζια ή στο Χάρκοβο, ούτε υπήρξαν μεταβολές στο μέτωπο της Χερσώνας. Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχιζαν τις επιθετικές επιχειρήσεις στην κατεύθυνση του Κραματόρσκ και του Μπαχμούτ, σύμφωνα με το ουκρανικό γενικό επιτελείο. Ο ουκρανικός στρατός ανέφερε επίσης το πρωί στο Telegram ότι κατέρριψε τέσσερις ρωσικούς πυραύλους cruise κοντά στην πόλη Ντνίπρο (κεντροανατολικά) που εκτοξεύτηκαν από τη Μαύρη Θάλασσα.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε την Ουκρανία πως δηλητηρίασε κάποιους στρατιώτες του στο ελεγχόμενο από τη Ρωσία τμήμα της Ζαπορίζια στα τέλη του Ιουλίου, με σύμβουλο του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών να απαντά πως το περιστατικό μπορεί να οφείλεται στην κατανάλωση κονσερβών με χαλασμένο κρέας από τους Ρώσους στρατιώτες.

 

Open Image Modal
via Associated Press

 

Όσον αφορά στο «θρίλερ» του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, ο πρόεδρος Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία για εκβιασμό με «όπλο» τον πυρηνικό σταθμό, ενώ ο πρόεδρος Πούτιν κατηγόρησε την Ουκρανία ότι βομβαρδίζει τον σταθμό, με κίνδυνο πυρηνικής καταστροφής. Η Μόσχα έχει απορρίψει τις διεθνείς εκκλήσεις για αποστρατιωτικοποίηση του σταθμού, ωστόσο, όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του Γάλλου προέδρου Μακρόν, ο πρόεδρος Πούτιν συμφώνησε σε αποστολή στη Ζαπορίζια από την IAEA (International Atomic Energy Agency).

Με πληροφορίες από Reuters, BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP