Άρθρο του Γιώργου Σταμάτη, Βουλευτή Επικρατείας της ΝΔ.
«Όσα γνωρίζω για την ηθική, τα οφείλω στο ποδόσφαιρο.» Αλμπέρ Καμύ
Σε παγκόσμιο επίπεδο το ποδόσφαιρο θεωρείται το πιο δημοφιλές και επιδραστικό άθλημα, το οποίο έχει καταφέρει να διαπεράσει τα τείχη των διακρίσεων, των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων και προσφέρει ευκαιρίες ενασχόλησης και εξέλιξης σε όλα τα επίπεδα. Μια ειδικότερη έκφανση του αθλήματος που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια είναι το ποδόσφαιρο ατόμων με ακρωτηριασμό.
Παρά το γεγονός ότι το ποδόσφαιρο ακρωτηριασμένων άρχισε οργανωμένα να αναπτύσσεται λίγο πριν τα τέλη του περασμένου αιώνα, ωστόσο υπάρχουν καταγραφές σύμφωνα με τις οποίες άτομα με ακρωτηριασμό προσπαθούσαν να παίξουν ποδόσφαιρο ήδη από το 1900.
Εμπνευστής του αθλήματος με τη μορφή που το γνωρίζουμε σήμερα ήταν ο Don Bennett, από την πόλη του Seattle των ΗΠΑ, ο οποίος συνέλαβε την ιδέα το 1982 μετά από ένα τυχαίο γεγονός. Καθώς ο γιος του προπονείτο στο μπάσκετ στην αυλή του σπιτιού τους, η μπάλα του ξέφυγε και κύλησε στο δρόμο. Τότε ο Bennett στηρίχτηκε στις πατερίτσες του και με το πόδι που δεν είχε ακρωτηριαστεί κλώτσησε τη μπάλα πίσω στο γιο του. Και τότε του γεννήθηκε η σκέψη: Αφού μπορούσε να κλωτσήσει μια μπάλα μπάσκετ στηριζόμενος στις πατερίτσες του, άρα μπορούσε να κλωτσήσει και μια μπάλα ποδοσφαίρου με τον ίδιο τρόπο. Αυτό αποτέλεσε την αρχή γι’ αυτό που σήμερα έχει γίνει παγκόσμιο άθλημα.
Οι πρώτες ομάδες ποδοσφαίρου ακρωτηριασμένων δημιουργήθηκαν στις ΗΠΑ, ενώ το 1984 διεξήχθη στο Seattle, ενώπιον 8000 θεατών, το πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα με τη συμμετοχή χωρών της Αμερικής. Μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 80, το άθλημα είχε διαδοθεί και στην Ευρώπη μέσω του Ηνωμένου Βασιλείου.
Στο ποδόσφαιρο ακρωτηριασμένων συμμετέχουν άτομα με ακρωτηριασμό, ο οποίος συνήθως προέρχεται είτε από τραυματισμό σε ένοπλη σύγκρουση, είτε από ατύχημα, είτε από κάποια ασθένεια.
Στη χώρα μας, η εθνική ομάδα ακρωτηριασμένων ιδρύθηκε το 2016, ενώ σήμερα δραστηριοποιούνται ενεργά τρία σωματεία, τα οποία έχουν δημιουργήσει την ελληνική ομοσπονδία ποδοσφαίρου ατόμων με ακρωτηριασμό. Αρκετοί αθλητές έπαιζαν ποδόσφαιρο και πριν τον ακρωτηριασμό τους. Η ενασχόληση τους με το ίδιο άθλημα ενισχύει τη θετική ψυχολογία τους, γιατί αποτελεί την πλέον έμπρακτη απόδειξη ότι μπορούν να ξαναπιάσουν το νήμα της ζωής τους από το ίδιο σημείο και να συνεχίσουν να ασχολούνται με το αγαπημένο τους άθλημα με το ίδιο πάθος και τον ίδιο ενθουσιασμό.
Η ζωή ούτε σταματά ούτε περιορίζεται από την αναπηρία και το ποδόσφαιρό είναι ένα πολύ ισχυρό μέσο για να μας μεταδώσει αυτό το μήνυμα. Το ποδόσφαιρο συμβάλλει καταλυτικά στην ταχύτερη φυσική αποκατάσταση και ενδυνάμωση των αθλητών με ακρωτηριασμό. Παράλληλα, συντελεί στην ενίσχυση της ψυχικής τους υγείας με την τόνωση της αυτοπεποίθησης, την ανάπτυξη της ικανότητας θέσης και επίτευξης στόχων, τη συμμετοχή σε μια συλλογική προσπάθεια.
Εκτός από τα σωματικά και ψυχολογικά οφέλη, σημαντική είναι και η επίδραση του κοινωνικού αντίκτυπου. Η προώθηση της εξωστρέφειας, η καλλιέργεια κοινωνικών και φιλικών σχέσεων, η δικτύωση, η συναναστροφή με αθλητές από άλλες χώρες, προάγουν την ανταλλαγή εμπειριών, την ενδυνάμωση των αθλητών και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μια ενεργή κοινωνική ένταξη. Η ζωή προχωράει έχοντας την ίδια αγάπη για το ποδόσφαιρο και για όσους δεν έχουν έρθει σε επαφή με το άθλημα, είναι μια ευκαιρία να ανακαλύψουν έναν νέο δρόμο συμπερίληψης μέσα από την αίσθηση του ανήκειν σε μια κοινή προσπάθεια.
Οι αθλητές της εθνικής ομάδας είναι άνθρωποι που δε σταμάτησαν να ονειρεύονται. Όταν μπαίνουν στο γήπεδο προσφέρουν εντυπωσιακό θέαμα και τα δίνουν όλα για τη νίκη, για το γκολ, για τη μαγεία του κορυφαίου αθλήματος. Η εθνική έχει συμμετάσχει σε διεθνείς συναντήσεις, τουρνουά, φιλικά παιχνίδια και φυσικά το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου ακρωτηριασμένων. Το 2018 μάλιστα, κατέκτησε το πρώτο της τρόπαιο κατά τη συμμετοχή της στο Amp Football Weekend στην πόλη Μπρυζ του Βελγίου.
Η πρώτη διεθνής συμμετοχή πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2017 στο European Amputee Football Cup, στην Πολωνία. Την ίδια χρονιά η εθνική ομάδα ακρωτηριασμένων έλαβε μέρος στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Κωνσταντινούπολης. Το 2021 στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που διεξήχθη στην Κρακοβία, η εθνική μας ομάδα μπήκε στην κορυφαία δεκάδα του αθλήματος, ενώ παράλληλα έχει κατακτήσει και το βραβείο fair play. Μια ομάδα που διδάσκει αθλητικό ήθος, γιατί αποδεικνύει στην πράξη ότι μπορεί να συνδυαστούν απόλυτα η επίτευξη των αμιγώς αγωνιστικών στόχων με την απαρέγκλιτη τήρηση των κανόνων του ευ αγωνίζεσθαι.
Αυτές τις μέρες, το εθνικό αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα βρίσκεται στο Εβιάν της Γαλλίας, συμμετέχοντας στο euro 2024. Στο φετινό πρωτάθλημα συμμετέχουν και παίκτες από την καθημαγμένη Ουκρανία
Το ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο το εντυπωσιακό θέαμα που βλέπουμε στον αγωνιστικό χώρο. Είναι ένα βαθιά συμπεριληπτικό άθλημα από το οποίο όλοι αντλούμε τη χαρά που δίνει ο αθλητισμός, είναι ένα άθλημα που ενώνει τους ανθρώπους και καταρρίπτει τις διακρίσεις, στη βάση της αλληλεγγύης, της συμπερίληψης και της ειρηνικής συνύπαρξης, δίνοντας ορατότητα και ευκαιρία για συμμετοχή σε όλους.