Ποδόσφαιρο: Η FIFA έτοιμη να επιτρέψει τη διεξαγωγή αγώνων πρωταθλήματος στο εξωτερικό

Ποιές ομάδες και από ποιές χώρες είναι έτοιμες να σπάσουν την ιστορική παράδοση πολλών δεκαετιών, σε σχέση με τους εντός έδρας αγώνες.
Open Image Modal
Οπαδοί του Κατάρ ζητωκραυγάζουν για την ομάδα τους στον Προκριματικό Γύρο για το Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA 2026 και τον αγώνα AFC Asian Cup 2027 μεταξύ του Κατάρ και του Κουβέιτ στο στάδιο Jassim Bin Hamad στη Ντόχα του Κατάρ, στις 21 Μαρτίου 2024. (Photo by Noushad Thekkayil/NurPhoto via Getty Images)
NurPhoto via Getty Images

 

Η FIFA κάνει ένα ιστορικό βήμα (Τετάρτη 15 Μαϊου 2024) προς τον τερματισμό μίας παράδοσης δεκαετιών του ποδοσφαίρου, αναθεωρώντας τους κανόνες που εμποδίζουν επί του παρόντος να διεξαχθούν αγώνες εγχώριων πρωταθλημάτων  σε γήπεδα στο εξωτερικό.

Οι οπαδοί είναι πιθανό να έχουν αντίρρηση για τους εντός έδρας αγώνες των ομάδων τους, καθώς ενδέχεται να χρειαστεί να μετακινηθούν χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Σαουδική Αραβία αναμένεται να δηλώσουν πρόθυμοι οικοδεσπότες για να δελεάσουν και να προσελκύσουν ανταγωνιστικά παιχνίδια από κορυφαίες ευρωπαϊκές χώρες του αθλήματος.

Η νέα πολιτική της FIFA πιθανότατα θα είναι ελκυστική για έναν αυξανόμενο αριθμό διεθνών ιδιοκτητών ευρωπαϊκών συλλόγων, συμπεριλαμβανομένου του κύματος επενδυτών από τις ΗΠΑ στην αγγλική Πρέμιερ Λιγκ, τη Serie A της Ιταλίας και τη γαλλική Ligue 1, καθώς και για ομάδες με ιδιοκτήτες...κράτη, όπως η αγγλική Μάντσεστερ Σίτι που ανήκει στο Άμπου Ντάμπι, η γαλλική Παρί Σεν Ζερμέν ιδιοκτησίας του Κατάρ και η αγγλική Νιούκαστλ ιδιοκτησίας Σαουδικής Αραβίας.

Open Image Modal
Ο Κέβιν Ντε Μπρόινε και ο Φιλ Φόντεν της Μάντσεστερ Σίτι γιορτάζουν τη νίκη στον αγώνα της Πρέμιερ Λιγκ μεταξύ της Τότεναμ και της Μάντσεστερ Σίτι στο στάδιο Τότεναμ Χότσπουρ στις 14 Μαΐου 2024 στο Λονδίνο, Αγγλία . (Photo by Catherine Ivill - AMA/Getty Images)
Catherine Ivill - AMA via Getty Images

 

Η FIFA δημιουργεί ένα γκρουπ 10-15 ατόμων που εκπροσωπούν τα ενδιαφερόμενα όργανα του ποδοσφαίρου, ώστε να εκδώσουν οδηγίες εντός μηνών σχετικά με την τροποποίηση των κανόνων για τους λεγόμενους αγώνες «εκτός επικράτειας» (σε ξένες χώρες). Οι κανόνες τροποποιήθηκαν τελευταία φορά το 2014.

Έκτοτε, οι προσπάθειες να διεξαχθούν αγώνες ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στο εξωτερικό - συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς της Μπαρτσελόνα στο Μαϊάμι το 2019 - μπλοκαρίστηκαν.

 

Η FIFA ζήτησε από την ομάδα εργασίας της, τα μέλη της οποίας δεν έχουν οριστεί ακόμη, να διασφαλίσει δίκαιους όρους για όλους και να ειδοποιήσει εκ των προτέρων τους φιλάθλους, που μπορεί να χάσουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν έναν εντός ή εκτός έδρας αγώνα στην χώρα τους.

Άλλοι παράγοντες που οφείλει να σεβαστεί το νεοσύστατο πάνελ της FIFA περιλαμβάνουν «σεβασμό στην αναγνωρισμένη δομή του διεθνούς ποδοσφαίρου» και πιθανή αναστάτωση στους φιλάθλους, τις ομάδες και τα πρωταθλήματα στη χώρα που θα φιλοξενεί αγώνες «εκτός επικράτειας».