Ποδόσφαιρο, τραυματισμοί και ποινικός κώδικας

«Θα τιμωρηθώ από τον Ποινικό Κώδικα σε περίπτωση πρόκλησης τραυματισμού ή σωματικής βλάβης στον αντίπαλο κατά την διάρκεια ενός αγώνα;»
Open Image Modal
Hannah Mckay / Reuters

Πρόσφατα σε συριακές σελίδες στο Facebook έγινε viral η φωτογραφία από τα θέματα εξετάσεων στον Ποινικό Κώδικα που έδωσαν οι πρωτοετείς στο Πανεπιστήμιο της Δαμασκού. Ένα από τα θέματα ήταν: «Ο Σέρχιο Ράμος τραυμάτισε τον Μοχάμεντ Σαλάχ στον τελικό του Champions League. Φυσικά, ο Ράμος δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνος για αυτή την ενέργειά του από ποινική άποψη, εξαιτίας τεσσάρων συνθηκών που δικαιολογούν τη χρήση βίας στον αθλητισμό. Αναφέρετε αυτές τις συνθήκες».  

Θα πρέπει να αναφέρουμε πως η νομολογία και της χώρας μας αντιμετωπίζει αυτές τις περιπτώσεις θεωρώντας ότι υπάρχει ειδικός, εθιμικός λόγος άρσης του άδικου χαρακτήρα της πράξης (πρόκληση τραυματισμού), καθώς οι αθλητές λαμβάνουν μέρος σε έναν νόμιμο αγώνα που αποτελείται από κανόνες, αποδεχόμενοι πιθανούς τραυματισμούς και διακινδύνευση της σωματικής τους ακεραιότητας. Υπάρχει δηλαδή ο παράγοντας της συναίνεσης με την συμμετοχή τους σε ένα αθλητικό γεγονός. Αυτός που προκαλεί κάποια βλάβη στον αντίπαλο, θα δεχτεί φυσικά τις πειθαρχικές κυρώσεις που προβλέπονται σε κάθε άθλημα (αποβολή, κίτρινη κάρτα κλπ.)

Η μόνη περίπτωση να είναι μια πράξη ενός αθλητή ποινικά κολάσιμη, είναι σε σημείο πέραν της κανονικής διάρκειας του αγώνα και εκτός των νόμιμων ορίων που τον περιβάλλουν, να προκαλέσει κάποια βλάβη σε άλλο άτομο(πχ. Αφού έχει αποβληθεί ένας παίχτης ποδοσφαίρου να επιστρέψει στον αγωνιστικό χώρο και να τραυματίσει έναν αντίπαλο που δεν το περιμένει φυσικά). Και πάλι βέβαια να πούμε, πως θα είναι δύσκολο να κριθεί τιμωρητέα από τον Ποινικό Κώδικα μια τέτοια πράξη και η αυτή θα κριθεί ανάλογα με τις εκάστοτε περιστάσεις, τα άτομα και τις ειδικές συνθήκες που επικρατούσαν την συγκεκριμένη χρονική περίοδο.