ΠΟΥ: Μικρή πιθανότητα να προσβληθούν ξανά από τον κορονοϊό όσοι έχουν νοσήσει

Tα νεότερα στοιχεία του ΠΟΥ για την πανδημία και το μέλλον μας.
Open Image Modal
Daria Mikhaylova via Getty Images

Μόνο μια μικρή πιθανότητα να μολυνθούν εκ νέου οι άνθρωποι με τνο COVID-19, δήλωσε η υπηρεσία υγείας του ΟΗΕ την Τρίτη, μετά από αναφορές στο Χονγκ Κονγκ ότι ένας άνδρας είχε προσβληθεί από το νέο κορονοϊό για δεύτερη φορά μετά μέσα σε διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γενεύη, η εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Δρ. Μαργαρίτα Χάρις,  εξέφρασε ανησυχίες. Ωστόσο, σχολίασε ότι «το σημαντικό - ανάμεσα σε άλλα σημαντικά - που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι οι αριθμοί είναι πολύ, πολύ μικροί». 

 

Μετάλλαξη του ιού

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ που ανακοίνωσαν την εκ νέου μόλυνση ενός ασθενούς, τα στελέχη του ιού που προσέβαλαν τον άνθρωπο σε απόσταση μεγαλύτερη των τεσσάρων μηνών ήταν διαφορετικά.

«Το σημαντικό πράγμα εδώ είναι ότι πρόκειται για σαφή τεκμηρίωση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ. «Λοιπόν, είχαμε ανέκδοτες αναφορές κάθε τόσο από άτομα που είχαν διαγνωστεί αρνητικοί στο τεστ και μετά θετικοί. Και δεν έχει καταστεί σαφές μέχρι αυτήν την περίπτωση εάν αυτό ήταν απλώς ένα πρόβλημα δοκιμών ή αν οι άνθρωποι μολύνθηκαν για δεύτερη φορά». 

 

Η διαδικασία παρακολούθησης συνεχίζεται

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχουμε πολλές ερευνητικές ομάδες που παρακολουθούν τους νοσούντες, μετρούν αντισώματα, προσπαθούν να καταλάβουν πόσο διαρκεί η ανοσολογική προστασία - η φυσική ανοσοπροστασία - και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό καθώς δεν είναι το ίδιο με την ανοσολογική προστασία που παρέχει ένα εμβόλιο», ανέφερε η εκπρόσωπος του ΠΟΥ.

Μέχρι σήμερα, ο ΠΟΥ έχει καταγράψει σχεδόν 23,5 εκατομμύρια περιπτώσεις μόλυνσης από COVID-19 παγκοσμίως, με περισσότερους από 809.000 θανάτους. Η Αμερική έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή στον πλανήτη, με περισσότερα από 12,5 εκατομμύρια άτομα μολυσμένα, ακολουθεί η Ευρώπη (3,995 εκατομμύρια), η Νοτιοανατολική Ασία (3,666 εκατομμύρια), η Ανατολική Μεσόγειο (1,840 εκατομμύρια), η Αφρική (1,007 εκατομμύρια) και ο Δυτικός Ειρηνικός (460,991).

 

Με ταχύτατους ρυθμούς για το εμβόλιο 

Σε μια σχετική εξέλιξη, ο ΠΟΥ δήλωσε ότι περισσότερες από 170 χώρες συνεργάζονται σε μια παγκόσμια πρωτοβουλία για την παραγωγή εμβολίων COVID-19 σε διαφορετικές τιμές, αφού πρώτα εγκριθούν. 

Η πρωτοβουλία COVID-19 Vaccine Global Access Facility ( COVAX ) περιλαμβάνει χώρες και κατασκευαστές εμβολίων. Διευθύνεται από τον ΠΟΥ, τον Συνασπισμός για Καινοτομίες Επιδημιολογικής Ετοιμότητας (CEPI) και το GAVI, τη Συμμαχία για τα Εμβόλια.

Σε μια δήλωση, ο ΠΟΥ δήλωσε ότι η COVAX διαθέτει το μεγαλύτερο και πιο ποικιλόμορφο χαρτοφυλάκιο εμβολίων COVID-19 στον κόσμο με εννέα υποψήφια εμβόλια, εννέα ακόμη «υπό αξιολόγηση και συζητήσεις με άλλους μεγάλους παραγωγούς».

Ο ΠΟΥ χαρακτήρισε το έργο ως μόνο παγκόσμια πρωτοβουλία που συνεργάζεται με κυβερνήσεις και κατασκευαστές για να διασφαλίσει ότι τα εμβόλια COVID-19 είναι διαθέσιμα παγκοσμίως τόσο σε χώρες με υψηλότερο εισόδημα όσο και σε χώρες με χαμηλότερο εισόδημα.

Ωστόσο, επέμεινε ότι για να εξασφαλιστούν αρκετές δόσεις εμβολίων για την προστασία των πιο ευάλωτων πληθυσμών - όπως οι εργαζόμενοι στην υγεία και οι ηλικιωμένοι - απαιτείται χρηματοδότηση έως την προθεσμία της 31ης Αυγούστου.

 

Πηγή: UN

-- --