Οι υγειονομικές αρχές της Γουινέας επιβεβαίωσαν το πρώτο θανατηφόρο κρούσμα του ιού Μάρμπουργκ στη Δυτική Αφρική, μια εξαιρετικά μολυσματική ασθένεια που ανήκει στην ίδια οικογένεια με τον ιό που προκαλεί τον Εμπολα.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε ότι ο ιός πρέπει να «σταματήσει εγκαίρως».
Η ασθένεια του ιού Μάρμπουργκ μεταδίδεται στους ανθρώπους από φρουτοφάγες νυχτερίδες και εξαπλώνεται μεταξύ των ανθρώπων μέσω της μετάδοσης σωματικών υγρών.
Τα κρούσματα είναι εξαιρετικά σπάνια με την τελευταία μεγάλη επιδημία στην Αγκόλα το 2005.
Πρόκειται για μια σοβαρή, συχνά θανατηφόρα ασθένεια με συμπτώματα που περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, πυρετό, μυϊκούς πόνους, εμετό αίματος και αιμορραγία.
Δεν υπάρχει ακόμη θεραπεία, αλλά οι γιατροί λένε ότι η κατανάλωση άφθονου νερού σε συνδυασμό με τη θεραπεία συγκεκριμένων συμπτωμάτων βελτιώνει τις πιθανότητες επιβίωσης του ασθενούς.
Νέο θύμα του ιού είναι ένας άνδρας, ο οποίος βρέθηκε θετικός και στη συνέχεια πέθανε, στην Γκουεκεντούγκου της Γουινέας την περασμένη εβδομάδα, στην ίδια περιοχή όπου εντοπίστηκαν πρόσφατα κρούσματα Εμπολα, σε ένα τοπικό ξέσπασμα που έχει πλέον τελειώσει.
Η διευθύντρια του ΠΟΥ στην Αφρική Δρ. Ματσιντίσο Μούτι, είπε ότι ο ιός έχει τη δυνατότητα να «εξαπλωθεί σε μεγάλο βαθμό».
Αλλά επαίνεσε «την εγρήγορση και τη γρήγορη ερευνητική δράση από τους υγειονομικούς εργαζόμενους της Γουινέας».
Τώρα γίνονται προσπάθειες για τον εντοπισμό ατόμων που μπορεί να είχαν επαφή με τον άνδρα που πέθανε. Τουλάχιστον τέσσερις επαφές υψηλού κινδύνου, μεταξύ των οποίων ένας εργαζόμενος στον τομέα της υγείας, εντοπίστηκαν, εκτός από άλλες 146 που θα μπορούσαν να κινδυνεύουν.
Στην Αφρική, προηγούμενες εστίες και σποραδικά κρούσματα της συγκεκριμένης ασθένειας έχουν καταγραφεί στην Αγκόλα, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, την Κένυα, τη Νότια Αφρική και την Ουγκάντα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Το πρώτο ξέσπασμα του ιού Μάρμπουργκ ήταν στη Γερμανία το 1967, όπου επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Ο ιός σκότωσε περισσότερους από 200 ανθρώπους στην Αγκόλα το 2005, το πιο θανατηφόρο ξέσπασμα που έχει καταγραφεί ποτέ σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
(με πληροφορίες από BBC)