Ο κόσμος δεν ήταν ποτέ σε καλύτερη θέση για να δώσει τέλος στην πανδημία της Covid-19, δήλωσε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, απευθύνοντας έκκληση στις χώρες να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους εναντίον του ιού που έχει σκοτώσει πάνω από έξι εκατομμύρια ανθρώπους.
«Δεν έχουμε φθάσει ακόμη εκεί. Αλλά το τέλος είναι ορατό», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου.
Το σχόλιο αυτό ήταν το πλέον αισιόδοξο που έχει γίνει ως τώρα από την υπηρεσία του ΟΗΕ από τότε που κήρυξε κατάσταση διεθνούς εκτάκτου ανάγκης και άρχιζε να περιγράφει τον ιό ως πανδημία τον Μάρτιο του 2020.
Ο ιός, που εμφανίστηκε στην Κίνα στα τέλη του 2019, έχει προκαλέσει περίπου 6,5 εκατομμύρια θανάτους και έχει μολύνει 606 εκατομμύρια ανθρώπους, πλήττοντας τις οικονομίες διεθνώς και επιβαρύοντας τα συστήματα υγείας. Τα εμβόλια και οι θεραπείες που αναπτύχθηκαν έχουν βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ασθένειας, και οι θάνατοι από Covid-19 την περασμένη εβδομάδα ήταν οι λιγότεροι από τον Μάρτιο του 2020, σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ.
Ωστόσο οι χώρες πρέπει να εξετάσουν καλά τις πολιτικές τους και να τις ενισχύσουν για την Covid-19 και μελλοντικούς ιούς, είπε ο Τέντρος. Επίσης κάλεσε τα έθνη να εμβολιάσουν το 100% των ομάδων υψηλού κινδύνου και να συνεχίσουν τα τεστ για τον ιό.
Ο ΠΟΥ προειδοποίησε πως υπάρχει πιθανότητα μελλοντικών κυμάτων του ιού και είπε πως οι χώρες πρέπει να διατηρήσουν επαρκή αποθέματα ιατρικού εξοπλισμού και υγειονομικούς
«Αναμένουμε πως θα υπάρξουν μελλοντικά κύματα μολύνσεων, πιθανώς σε διαφορετικές χρονικές στιγμές ανά τον κόσμο, προκαλούμενα από διαφορετικές υποπαραλλαγές της Όμικρον ή ακόμα και διαφορετικές παραλλαγές ειδικού ενδιαφέροντος» είπε η Μαρία βαν Κέρχοβ, ανώτερη επιδημιολόγος του ΠΟΥ.
Τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων ήταν και αυτά σε πτώση, μα ο Τέντρος κάλεσε τις χώρες να συνεχίσουν τη μάχη. Αξιωματούχοι του ΠΟΥ είπαν τον προηγούμενο μήνα πως είναι δυνατή η εξάλειψη του ξεσπάσματος ευλογιάς των πιθήκων στην Ευρώπη μέσω της επιτάχυνσης των εμβολιασμών και των τεστ.
Με πληροφορίες από Reuters