Στο πρόσφατο άρθρο με τίτλο «Φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης: Περί καρότων και μαστιγίων» απάντησα στα ερωτήματα του ποιά θα είναι η επόμενη κίνηση του κ. Ερντογάν και ποιά η λογική των πράξεών του λέγοντας ότι «θα τραβήξει το σκοινί όσο πάει χωρίς να αρχίσει πόλεμο που δεν τον συμφέρει, και η λογική των πράξεών του ρέει από την παραδοσιακή στρατηγική της Τουρκίας που είναι «to get something out of nothing», δηλαδή «του να παίρνεις κάτι από το τίποτα» που ιστορικά της έχει δουλέψει.»
Όσον αφορά τους εν δυνάμει συμμάχους μας, όσο η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις και τις αυθαιρεσίες, τόσο η πλάστιγγα θα γέρνει εναντίον της καθώς κανένας δεν θέλει ταραχοποιούς, ιδίως σε ένα κόσμο όπου προτεραιότητα είναι η αντιμετώπιση του Covid-19 και οι οικονομικές συνέπειες. Πάντως εικάζω ότι η Ελλάδα έχει λάβει ξεκάθαρες νουθεσίες από το Βερολίνο να μην ρίξει λάδι στη φωτιά. Οπότε τι μέλλει γενέσθαι και τι κάνουμε;
Κατ’ αρχήν ψυχραιμία. Δεν μας ενδιαφέρουν τα προπαγανδιστικά βίντεο της Τουρκίας, οι εκδηλώσεις ακραίου εθνικισμού και οι εμπρηστικές δηλώσεις του κ. Ερντογάν. Και ο υποτιθέμενα παντοδύναμος Σαντάμ Χουσεΐν απειλούσε με την «μητέρα όλων των μαχών» και πιάστηκε αγνώριστος και κρυμμένος σε μια τρύπα.
Βεβαίως ο κ. Ερντογάν και οι συνακόλουθοί του θα τραβήξουν το σκοινί όσο πάει προκαλώντας μας.
Κατ’ αρχήν περιμένουμε να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες στην Σύνοδο των Μεσογειακών Χωρών στην Κορσική όπου θα οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας.
Το Γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle και η συνοδεία του μάλλον θα ξεκινήσουν προς Ανατολική Μεσόγειο ως πανηγυρική έναρξη της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας.
Αν μπορούμε, δεν ακολουθούμε την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής στις 24 Σεπτεμβρίου.
Αν αποφασισθούν δραστικές κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας περιμένουμε το αποτέλεσμα.
Αν αποφασισθούν κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας οι οποίες είναι συμβολικές και δεν έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο, και η διπλωματία αποτύχει, πρέπει να παρακωλυθεί η πορεία του Ορούτς Ρέϊς και της συνοδείας του με τρόπο ανάλογο του αν βρίσκονται σε Ελληνική υφαλοκρηπίδα ή σε χωρικά ύδατα, και η Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο στα 12 μίλια όσο πιο σύντομα γίνεται.
Βεβαίως απευχόμαστε τον πόλεμο, αλλά να θυμόμαστε ότι αν μας γίνει επίθεση, που όπως είπα δεν το νομίζω, η αεροπορία μας κυριαρχεί στους αιθέρες καθημερινά, τα υποβρύχιά μας προσφέρουν συγκριτικό πλεονέκτημα, και έχουμε συγκεντρωμένη μεγάλη δύναμη στον Έβρο. Η Τουρκία έχει να προστατεύσει μεγάλη επιφάνεια και έχει ανοίξει πολλαπλά μέτωπα στην περιοχή με πολλές χώρες. Με τη βοήθεια της Γαλλίας, Ισραήλ, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Αιγύπτου και Αμερικής, προσωπικά δεν βλέπω κανένα λόγο ανησυχίας.
Ελπίζω οι σκέψεις αυτές να βοηθούν.
Ο Φάνης Τσουλουχάς facebook.com/theofanis.tsoulouhas είναι Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Μερσέντ. Αυτό το άρθρο περιέχει αυστηρά προσωπικές απόψεις που δεν αντίκεινται στον φίλο Τουρκικό λαό αλλά στην τωρινή ηγεσία του, και δεν αντιπροσωπεύουν το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας.